International Energy Agency: neefikasno povezani kućni uređaji su – problem!

Fotografija članka: International Energy Agency: neefikasno povezani kućni uređaji su – problem!

Najnovija studija pokazala je kako neefikasni uređaji u domu godišnje “u vjetar” bacaju više od 80 milijardi dolara godišnje. Ovo bi vas trebalo – zabrinuti.

Oglas

U skladu s novim izvješćem Međunarodne agencije za energiju, (International Energy Agency, IEA), u svijetu je na Internet priključeno više od 14 milijardi uređaja. Koji su to uređaji, pitate se? To su – modemi, pisači, igraće konzole, kablovski uređaji, mikrovalne pećnice, TV-i,…

Izračunato je kako su ovi uređaji u 2013. godini potrošili oko 616 teravat sati (TWh) električne energije, od čega je oko 400 TWh (odnosno 80 milijardi dolara) potrošeno kao “neefikasna energija”. To bi bila ona energija koja je potrošena “na čekanju” (stand by). Da, dobro ste pročitali, to je oko 2/3, koliko primjerice godišnje potroše Velika Britanija i Norveška zajedno.

U izvješću IEA agencija objašnjava kako je najveći problem u takozvanoj neefikasnoj “network standby” tehnologiji koja drži uređaje povezane u mreži iako ne rade ništa odnosno čekaju na aktivaciju, ali istovremeno troše energiju. Da stvar bude gora, mnogi od tih uređaja troše istu količinu energije i dok su na čekanju i dok rade.

Da stvar bude gora, agencija procjenjuje kako će problem eskalirati do 2020. godine, kada će taj nepotrebni trošak godišnje narasti na 120 milijardi dolara godišnje. U to se mogu ubrojiti i perilice rublja, frižideri, termostati, krušne peći. Mnogi od njih će biti povezane na Internet. Ako tome dodamo i sve više sustava koji se zovu “pametna kuća”, sve će vam biti puno jasnije. Bez obzira što su pametne one – troše.

Rješenje nije isključivanje uređaja, kako bi se na prvi tren pomislilo. IEA predlaže nabavku energetski efikasnijih uređaja, bolja softverska podrška koja optimizira rad uređaja, tako da bi se moglo uštedjeti i do 65% energije. S jedne strane ćete definitivno manje potrošiti energije, no s druge strane ćete kupovinom novih uređaja stvoriti i novi trošak u vašem kućnom odnosno poslovnom budžetu. Pitanje je samo – gdje je granica efikasnosti i isplativosti.

Cijelo agencijsko istraživanje možete pronaći na .

International Energy Agency: neefikasno povezani kućni uređaji su - problem

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.