Intelovih milijardu dolara za razvoj novih tržišta

Racunalo.com foto

To su:
• dostupnost – omogućivanje kupnje i upotrebe osobnih računala razvojem računala po povoljnoj cijeni, prilagođenih potrebama lokalne zajednice 
• povezivanje – širenje bežičnog širokopojasnog pristupa Internetu razvojem nužnih ekosustava i poticanjem instalacije opreme, uključujući promociju WiMAX pokusnih instalacija
• obrazovanje – priprema učenika za sudjelovanje u globalnoj ekonomiji uz pomoć obrazovnih programa i resursa te profesionalnog razvoja nastavničkog osoblja diljem svijeta


Petogodišnji ciljevi programa World Ahead jesu omogućiti milijardi novih korisnika širokopojasni pristup Internetu pomoću osobnih računala, osposobiti deset milijuna učitelja za upotrebu tehnologije u nastavnom procesu te programom obuhvatiti još milijardu učenika.
“Desetljeća ponude sve raznolikije tehnologije i po sve nižoj cijeni imala su izvanredan učinak na zemlje u razvoju, zajednice i ljude diljem svijeta, no još uvijek je mnogo posla pred nama”, rekao je Paul Otellini, Intelov predsjednik i glavni izvršni direktor. “Pristupačne cijene osobnih računala jesu važne, no program World Ahead omogućuje i više od toga – razvoj računala prilagođenih lokalnim potrebama, uvjete za mrežno povezivanje te održivi razvoj lokalne zajednice. Uz to program nudi kvalitetnu edukaciju nužnu za svrhovitu promjenu načina života.”
Intel već niz godina nastoji ulaganjima povećati dostupnost računala, omogućiti brže i ekonomičnije internetsko povezivanje te ponuditi obrazovne programe što većem broju ljudi. Intel djeluje u cijelome svijetu i ima bogate programe namijenjene lokalnim zajednicama, od edukacije mladih u siromašnim regijama do osnivanja istraživačkih centara u kojima njegovi stručnjaci i inženjeri definiraju i razvijaju tehnologije usmjerene na korisnika kako bi potpuno zadovoljili potrebe određene zemlje i regije u svijetu.
 Program World Ahead povezuje sve te aktivnosti kako bi ubrzao primjenu, povećao učinak i proširio njihov doseg. Zahvaljujući primjerice inicijativi “Discover the PC” (“Upoznajte računalo”), usmjerenoj na razvoj potpuno funkcionalnih, jeftinih osobnih računala prilagođenih potrebama ljudi u zemljama Trećeg svijeta, Intel namjerava u iduće dvije godine razviti još šest modela osobnih računala prilagođenih određenim zemljopisnim područjima, koja će konceptom slijediti nedavno u Indiji predstavljeni “Community PC”. Intel uz to nastavlja ulagati napore kako bi povećao dostupnost jeftinog internetskog pristupa pomoću tehnologije WiMAX. Povezujući aktivnosti na područjima pristupa Internetu, povezivanja i obrazovanja, Intel želi školama u zemljama Trećeg svijeta omogućiti pristup modernim osobnim računalima i brzoj internetskoj vezi te upoznati nastavničko osoblje s mogućnostima korištenja tehnologije u nastavi. Intel je školama u zemljama Trećeg svijeta donirao 100.000 osobnih računala kako bi poboljšao nastavu i učenje.
Intelova prijašnja ulaganja polučila su važne rezultate na područjima dostupnosti, povezivosti i obrazovanja u cijelome svijetu:
• Intel je surađivao s vladama 52 zemlje kako bi razvio programe “digitalizacije društva”, tj. programe za nabavu računala uz potporu vlade matične zemlje, koji su olakšali ljudima kupovinu ili unajmljivanje osobnog računala. 2005.godine na taj način korisnici su nabavili 8,5 milijuna osobnih računala.
• Intelova inicijativa “Discover the PC” omogućuje razvoj prilagođenih tehnoloških rješenja za nova osobna računala, koja će zadovoljavati specifične potrebe zemalja Trećeg svijeta. Riječ je o modernim i potpuno funkcionalnim, jeftinim računalima za kućne i poslovne korisnike, računalima za javnu uporabu na PC kioscima (“Community PC”), namijenjenima ruralnim krajevima, te osobnim računalima niske cijene prilagođenima potrebama škola i nastavnika. Jedno od takvih računala “EduWise” maleno je prijenosno računalo oblikovano za potrebe studenata te specifične potrebe predavanja i interaktivnog učenja u učionici.
• Da bi poboljšao obrazovanje u cijelome svijetu, Intel je u suradnji s vladama i predstavnicima obrazovne struke uložio stotinu milijuna dolara u pedeset zemalja. Intelov program “Teach to the Future” pomogao je više od tri milijuna učitelja u više od 35 zemalja da učinkovito upotrijebe tehnologiju u svojim školama te poboljšaju obrazovanje svojih učenika. Nedavno predstavljeni program “Intel Learn” primjenjuje se u obrazovanju 150.000 mladih u Brazilu, Egiptu, Izraelu, Meksiku, Kini, Rusiji i Turskoj. Intelovu mrežu “Computer Clubhouse Network” koristi 50.000 mladih u siromašnim regijama dvadeset zemalja, u kojima se nalazi ukupno 110 internetskih klubova. Intelov međunarodni sajam znanosti i tehnike (Intel ISEF) privlači svake godine više od 1400 studenata iz četrdeset zemalja, koji se natječu za nagrade i stipendije ukupne vrijednosti više od tri milijuna dolara. Intelov program visokog obrazovanja (Intel Higher Education Program) temelji se na suradnji s više od stotinu sveučilišta u trideset zemalja s ciljem razvoja tehnoloških inovacija i prepoznavanja pojedinaca nadarenih za tehniku.
• Intelovo nastojanje da promovira WiMAX kao tehnologiju koja omogućuje širokopojasni pristup Internetu po niskoj cijeni potaknula je stvaranje 175 WiMAX pokusnih instalacija diljem svijeta, a njih više od 35 postale su komercijalne mreže.
• Intel Capital uložio je tijekom proteklih 15 godina više od 4 milijarde dolara u više od tisuću tehnologija, a 2005. godine 60 posto investicija bilo je izvan SAD-a, odnosno u Kini, na Tajvanu, u Koreji, Indiji, istočnoj Europi i Latinskoj Americi.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.