Intelovi četverojezgreni procesori za stolna i poslužiteljska računala

Racunalo.com foto

Procesori Intel Core 2 Quad sadrže četiri računalna “mozga” na jednom čipu i omogućuju neslućene brzine obrade podataka i odziva aplikacija, što su karakteristike koje postaju sve važnije u radu s današnjim zahtjevnim aplikacijama. Novi procesori već su dostupni na stolnim računalima i putem distributerskih kanala. Intel je također najavio dva četverojezgrena procesora za jednoprocesorske poslužitelje. Današnja najava predstavlja kontinuitet Intelove strategije razvoja revolucionarnih obitelji procesora Core 2 te se ukupno na tržištu može pronaći 29 inačica procesora s dvije i četiri jezgre namijenjenih tržištima stolnih, prijenosnih i poslužiteljskih računala.
“Intel je danas obilježio još jedno dostignuće – uvodimo četverojezgrenu procesorsku tehnologiju u sva stolna računala”, rekao je Paul Otellini, Intelov predsjednik i glavni izvršni direktor. “Performanse za koje su nekada bila potrebna superračunala sada su dostupne i na osobnim računalima te pružaju nevjerojatne mogućnosti.”
Intelovi višejezgreni procesori osmišljeni su za poboljšanje načina na koji korisnici upotrebljavaju računala. Novi mikroprocesori, zasnovani na arhitekturi Intel Core 2, namijenjeni su zahtjevnim aplikacijama i računalnim igrama na stolnim računalima te koriste sve prednosti višenitnih aplikacija razvijenih za taj tržišni segment. Intel aktivno surađuje s proizvođačima softvera na razvoju višenitnih aplikacija i nove generacije računalnih igara koje će moći iskoristiti sve prednosti četverojezgrenih procesora. četiri procesorske jezgre čine računala idealnim izborom za zahtjevne, višenitne aplikacije kao što su Adobe After Effects, Premiere Pro 2.0, Windows Media Encoder, Snapstream i WinDVD. U kombinaciji s već dostupnim operativnim sustavom Microsoft Windows Vista lansiranje novih procesora predstavlja vrlo rijetku pojavu da se novi procesori i novi operativni sustav pojavljuju na tržištu u isto vrijeme.
Osim nove razine učinkovitosti novi procesori donose višezadaćne mogućnosti na potrošačko tržište, koje poboljšavaju način na koji se stvara i uživa u digitalnim sadržajima. Računala s procesorima Intel Core 2 Quad predstavljaju izvrstan izbor za rad s HD videosadržajima i omogućuju istovremeni rad zahtjevnih multimedijskih aplikacija. Uz četiri implementirane računalne jezgre, novi su procesori stvoreni za reprodukciju više digitalnih sadržaja u kućnoj računalnoj mreži, što ih čini vrhunskim zabavnim centrom u računalima zasnovanima na Intelovoj tehnologiji Viiv.


Novi četverojezgreni procesori za poslužitelje
Intel je također predstavio procesor Quad-Core Intel Xeon serije 3200, namijenjen ugradnji u jednoprocesorske poslužitelje. Zasnovan na Intelovoj mikroarhitekturi Core, novi procesor donosi novu razinu energetske učinkovitosti manjim poslužiteljskim sustavima. Od danas su dostupna dva nova procesora s brzinama jezgri od 2,4 i 2,13 GHz te FSB sabirnicom na 1066 MHz i ukupnim kapacitetom predmemorije L2 od 8 MB.
Intel je taj novi korak učinio u konstantnoj evoluciji računalne tehnologije na najbrži i najjednostavniji mogući način, kao rezultat kontinuiranih investicija u tehnološke procese proizvodnje čipova. Intelovi napredni proizvodni procesi pridonose smanjenju potrebne energije za pogon računala i smanjuju veličinu poluvodičkih elemenata, što omogućuje smještanje više procesorski jezgri u jedan proizvod po povoljnijoj cijeni.


Cijene i mogućnost nabave
Novi procesor Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz) predstavljen je i dostupan tržištu po cijeni od 851 USD za količine od 1000 komada. Procesor Quad-Core Intel Xeon X3220 dostupan je po cijeni od 851 USD, dok procesor Quad-Core Intel X3210 (2,13 GHz) stoji 690 USD.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.