Intelektiv 2013 – softversko piratstvo gotovo je neprimjetno ali s razarajućim učinkom

Fotografija članka: Intelektiv 2013 – softversko piratstvo gotovo je neprimjetno ali s razarajućim učinkom

Andrej Matijević, pravni zastupnik udruženja BSA | The Software Alliance u Hrvatskoj, na radionici o krivotvorinama i piratstvu predstavio je stajališta softverske industrije.

Oglas

U okviru četvrte konferencije o upravljanju i zaštiti intelektualnog vlasništva Intelektiv, u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, danas je u Zagrebu održana edukativna radionica “Utjecaj krivotvorina i piratizacije na gospodarstvo, prepoznavanje krivotvorina”.

Radionicu su održali predstavnici različitih industrija – Zoran Strsoglavec, Nike European Operations (tekstilna industrija), Yaşar Yaman, Pfizer Global Security EMEA (farmaceutska industrija), Robert Gogić, P.Z. Auto (autoindustrija) te odvjetnik Andrej Matijević, pravni zastupnik udruženja BSA | The Software Alliance u Hrvatskoj (softverska industrija) – koji su dali uvide u vlastita iskustva s krivotvorinama i piratstvom.

Andrej Matijević je naglasio kako Hrvatska ima još mnogo posla kako bi dostigla prihvatljiv okoliš u sferi intelektualnog vlasništva. Prema podacima posljednje provedene studije o softverskom piratstvu (dostupna na web odredištu ), koju su zajednički proveli IDC i BSA, Hrvatska se sa stopom softverskog piratstva od 53% nalazi na šestom mjestu od ukupno 24 zemlje regije Srednje i Istočne Europe. Ipak, kada taj rezultat uspoređujemo s rezultatima zemalja EU – kojima će se Hrvatska pridružiti kroz manje od tri mjeseca – Hrvatska je na 21. mjestu od ukupno 28 zemalja. Unatoč padu stope softverskog piratstva, vrijednost piratiziranog softvera je u porastu – gubici ostvareni u 2011. godini povećali su se na 380 milijuna kuna.

Softversko piratstvo je posebna opasnost za gospodarstvo, naglasio je Andrej Matijević, jer piratski proizvod ne može biti jednostavno prepoznat kao onaj krivotvoreni – primjerice lijek, cipela ili rezervni dio za automobil. Stoga BSA u Hrvatskoj čini posebne napore u edukaciji i podizanju svijesti o softverskom piratstvu.

“U usporedbi s tekstilnom ili farmaceutskom industrijom, krivotvorenje i piratstvo u softverskoj industriji gotovo je nemoguće prepoznati. Ipak, ono ima razarajuć učinak na gospodarstvo, u smislu izgubljene dobiti te smanjenog ekonomskog i društvenog razvitka, ” rekao je Andrej Matijević, pravni zastupnik BSA u Hrvatskoj te dodao: “U proteklom razdoblju BSA je proveo niz kampanja o nelicenciranom softveru te problemima i rizicima koje donosi, usmjerene k svim poslovnim subjektima u Hrvatskoj. BSA vjeruje kako njegovi edukacijski napori mogu pomoći u povećanju osviještenosti o problemu piratstva, kao i da postoje mnogi menadžeri i donositelji odluka koji jednostavno nisu upoznati s problemima i rizicima nelicenciranog softvera.”

Intelektiv 2013 i softversko piratstvo 02

BSA u Hrvatskoj sustavno provodi aktivnosti usmjerene k promociji i zaštiti intelektualnog vlasništva, a posebno autorskog prava na softver. BSA redovito provodi i kampanje edukacije i podizanja svijesti koje promiču inovativnost, kibernetičku sigurnosti i elektroničku trgovinu.

Zanimljivo je kako u posljednje vrijeme BSA bilježi značajan porast prijava softverskog piratstva. BSA svakodnevno zaprima anonimne prijave o softverskom piratstvu putem besplatnog telefona 0800 32 32 32 i e-mail adrese . Prijave koje pobuđuju sumnju na umnožavanje, korištenje ili distribuciju nelicenciranog računalnog softvera, BSA prosljeđuje Državnom inspektoratu ili policiji.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.