Intel započeo doba četverojezgrenih procesora

Racunalo.com foto

Intel je započeo prijelaz na višejezgrenu tehnologiju prije četiri godine, ponudivši tehnologiju višenitnosti (Hyper-threading),  a zatim je u travnju prošle godine prvi na svijetu predstavio dvojezgreni procesor za osobna računala. Nedavno je osvježio cijelu skupinu proizvoda predstavivši više od četrdeset novih procesora zasnovanih na revolucionarnoj mikroarhitekturi Intel Core, koja je omogućila oblikovanje snažnijih i energetski učinkovitijih procesora.
“Današnji događaj uvodi nas u novo doba računalstva. Snaga četverojezgrenih procesora donosi nove mogućnosti na područjima znanosti, zabave i poslovanja”, rekao je Paul Otellini, Intelov predsjednik i glavni izvršni direktor. “Jako sam ponosan na ta postignuća Intelovih ljudi.”
Intel je taj novi korak u razvoju računalstva napravio vrlo brzo, ulažući u razvoj procesa obrade silicija i tehnologije proizvodnje čipova, inovativnošću pri oblikovanju proizvoda te ponudom velike palete alata i programa za razvoj programske opreme.


četverojezgreni procesori Intel Xeon serije 5300
Učvrstivši vodeće mjesto na tržištu koje mu je omogućio dvojezgreni procesor Intel Xeon serije 5100, četverojezgreni processor Intel Xeon serije 5300 postavio je nove svjetske rekorde u radu s najpoznatijim programima za testiranje u računalnoj industriji.


• Poslužitelj Dell PowerEdge 2950 s programom BEA JRockit JVM zabilježio je rekordan rezultat SPECjbb2005 od 210,065 BOPS, i do 61 posto bolje od drugog po redu rezultata.
• Na testu SPECint*_rate_base2000 rezultatom od 200 Fujitsu-Siemens PRIMERGY TX300 S3 postavio je novi svjetski rekord, što je do 63 posto bolje od prijašnjeg rekorda.
• Poslužitelj Hewlett-Packard ProLiant ML370 G5 Server s testom TPC-C Benchmark, koji mjeri brzinu rada s bazama podataka, nadmašio je prethodni rekord i do 42 posto, rezultatom od 240,7374 tpmC pri cijeni od 1,85 USD/tpmC.
• Poslužitelj IBM System x3650 s programom za simulaciju sudara vozila LS-DYNA 3, najpoznatiji HPC-ov testni program, zabilježio je novi rekord.. Uz to proizvođači originalne opreme (OEM) objavili su rekordne rezultate na programu SAP-SD 2-Tier.


SPECWeb 2005, SPECfp _rate_base2000, Fluent i SPECapc 3dsmax Rendering, aplikacije za testiranje mogućnosti procesora, pokazale su da čipovi rade 2,5 puta brže od najbržeg konkurentskog procesora te omogućuje snagu, gustoću integracije i učinkovitost poslužitelja za opću namjenu. 
četverojezgreni procesor Intel Xeon serije 5300 daje više prostora za virtualizaciju poslužitelja od bilo kojeg dvojezgrenog procesora na standardnoj, masovno proizvedenoj poslužiteljskoj platformi. Novi procesori omogućuju do 50 posto brži rad pri istoj maksimalnoj snazi disipacije te za istu cijenu kao i prethodna generacija dvojezgrenih procesora Intel Xeon serije 5100, na tržištu ponuđena prije manje od pet mjeseci.


Danas su na tržištu ponuđena četiri procesora Intel Xeon, brzine od 1,6 MHz do2,66 MHz s glavnom sabirnicom (FSB) brzine od 1066 MHz do 1333 MHz te maksimalnom snagom disipacije (TDP) od 80 vata uz mogućnost korištenja optimiziranih 120 vata. U prvom kvartalu 2007. Intel će ponuditi još dva četverojezgrena procesora Xeon. Bit će to niskonaponski procesori velike gustoće integracije s TDP-jem od samo 50 vata, namijenjeni radnim stanicama i poslužiteljima oblikovanima za rad s jednim procesorom.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.