Intel Xeon Phi i Scalable System Framework ispunjavaju se tržišna potražnja

Fotografija članka: Intel Xeon Phi i Scalable System Framework ispunjavaju se tržišna potražnja

Količina podataka iz dana u dan eksponencijalno raste, a podaci postaju sve složeniji, pa su potrebne nova strojna i programska oprema te arhitekture kojima će se omogućiti stjecanje kvalitetnijih uvida i ubrzati nova otkrića, poslovna inovacija te sljedeća faza analitike u strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji.

Oglas

Ključ za pristup tim kvalitetnijim uvidima jest novi procesor Intel® Xeon Phi™. Linija procesora Intel® Xeon Phi™ temeljni je element okvira Intel® Scalable System Framework (Intel® SSF) te dio potpunog rješenja kojim se povezuju ključne tehnologije i omogućuju implementacijski jednostavni klasteri visokih performansi.

Brže rješavanje najvećih izazova uz liniju procesora Intel Xeon Phi

Novi procesor Intel Xeon Phi Intelov je prvi glavni procesor s mogućnošću pokretanja sustava posebno osmišljen za iznimno paralelna radna opterećenja te prvi u kojem su integrirane i memorijska tehnologija i tehnologija vlakana. Procesor Intel Xeon Phi omogućuje učinkovito skaliranje bez ograničenja kakva predstavlja ovisnost o PCIe sabirnici karakteristična za ubrzivače GPU-a. Procesor Intel Xeon Phi tako nudi veću skalabilnost te može podnijeti više radnih opterećenja i konfiguracija nego modeli s ubrzivačima.

Integracijom 16 GB visokopropusne memorije dobiva se održiva memorijska propusnost od maksimalno 500 GB/s za radna opterećenja vezana uz memoriju2, a dostupnom dvopriključnom arhitekturom Intel® Omni-Path Architecture (Intel® OPA) dodatno se smanjuje cijena, potrošnja energije i zauzimanje prostora. Procesor Intel Xeon Phi procesor je opće namjene projektiran na otvorenim standardima, čime se omogućuje buduća prenosivost ulaganja u programsku opremu.

Linija procesora Intel Xeon Phi ima široku lepezu primjena u brojnim okruženjima – od strojnog učenja do računalstva visokih performansi – pa pridonosi bržem, učinkovitijem i skalabilnijem rješavanju najvećih računalnih izazova3. Ujedno pridonosi i novim postignućima pomoću modeliranja visokih performansi, simulacija, vizualizacija i podatkovne analitike.

Dodatne značajke i prednosti procesora Intel Xeon Phi:
Performanse – do 72 snažne i učinkovite jezgre s ultraširokim vektorskim mogućnostima (Intel® Advanced Vector Extensions ili AVX-512), čime se postavljaju novi standardi za iznimno paralelne računalne performanse.
Skalabilnost – skalabilnost i pouzdanost procesora na razini podatkovnog centra omogućuju radna opterećenja visokih performansi, npr. strojno učenje, u kojima je učinkovitost skaliranja od ključne važnosti za brzu obuku složenih neuralnih mreža.
Programibilnost –  binarna kompatibilnost s procesorima Intel® Xeon® omogućuje pokretanje svih radnih opterećenja za procesore x86. Time se poboljšava iskorištenost resursa u čitavom podatkovnom centru, dok se korištenjem zajedničkog modela programiranja zahvaljujući zajedničkoj bazi razvojnih inženjera i recikliranjem programskog koda povećava produktivnost.
Zaštita ulaganja – projektirani na procesorskoj arhitekturi x86 opće namjene i otvorenim standardima uz podršku široke zajednice partnera, programskih jezika i dostupnih alata, nude vrhunsku fleksibilnost, prenosivost programske opreme i mogućnost ponovnog korištenja.

Sustavi opremljeni procesorima Intel Xeon Phi javno su dostupni već danas, a šira ponuda očekuje se u rujnu ove godine. Intel je dosad isporučio desetke tisuća jedinica, a ove godine planira prodati ukupno više od 100.000 jedinica. Novu liniju procesora podržava više od 50 proizvođača originalne opreme, neovisnih dobavljača programske opreme i dobavljača posredničke programske opreme. Dodatne informacije dostupne su na .

Nova razina strojnog učenja uz procesore Intel® Xeon Phi™

Za strojno učenje potrebna je iznimno velika računalna snaga za izvođenje matematičkih algoritama i obradu velikih količina podataka. S obzirom na te izazove, Intel je proširio svoju ponudu tehnologija za strojno učenje novom linijom procesora Intel® Xeon Phi™. Procesori Intel® Xeon Phi™ nude robusne performanse za modele obuke za strojno učenje, a fleksibilnost koju nudi glavni procesor s mogućnošću pokretanja sustava omogućuje izvođenje višestrukih analitičkih radnih opterećenja. Klasteri utemeljeni na okviru Intel® Scalable System Framework pogonjeni procesorima Intel Xeon Phi i dostupnom integriranom arhitekturom Intel® Omni-Path Architecture znanstvenicima omogućuju znatno brže pokretanje složenih neuralnih mreža i modela obuke. U infrastrukturi s 32 čvora linija Intel Xeon Phi nudi do 1,38 puta bolje skaliranje u odnosu na GPU-ove, a u infrastrukturi sa 128 čvorova obuka modela može se uz liniju Intel Xeon Phi obaviti do pedeset puta brže3.

Liniju Intel Xeon Phi dopunjuje linija procesora Intel® Xeon® E5, najraširenija infrastruktura za strojno učenje4. Linija procesora Intel Xeon E5 v4 vrlo je prikladna za modele bodovanja strojnog učenja te nudi izvrsne performanse i vrijednost za brojna radna opterećenja u podatkovnom centru. Te linije procesora Intel Xeon razvojnim programerima zajedno nude dosljedni programski model za obuku i bodovanje te zajedničku infrastrukturu koja se može koristiti za računalstvo visokih performansi, podatkovnu analitiku i strojno učenje.

Nova referentna arhitektura Intel® Scalable System Framework

Okvir Intel® SSF osmišljen je za primjene od malih klastera do najvećih svjetskih superračunala, a nudi skalabilnost i uravnotežene performanse za postupke u kojima se intenzivno koristi računalna snaga i podaci, strojno učenje te vizualizaciju. Intel je objavio svoju prvu referentnu arhitekturu Intel® SSF, kojom se daje preporučena polazna konfiguracija strojne i programske opreme za optimizirani HPC sustav. Referentnu arhitekturu Intel SFF podržavaju dva referentna dizajna u kojima se dokumentiraju konkretni preduvjeti za HPC sustave, uključujući strojne i programske elemente te upute za instalaciju i konfiguraciju. Nova referentna arhitektura i dizajni graditeljima sustava pojednostavnjuju projektiranje i provjeru valjanosti, a krajnjim korisnicima nude smjernice za kupnju kako bi bolje iskoristili vrijednost okvira Intel® SSF te sačuvali široku prenosivost programskih aplikacija. Dodatne informacije o novoj referentnoj arhitekturi i dizajnu dostupne su na adresi .

Jednostavnija implementacija programske opreme uz Intel® HPC Orchestrator

Intel® HPC Orchestrator nova je linija podržanih proizvoda koja će pojednostavniti implementaciju i kontinuirano održavanje programske opreme u HPC sustavu smanjenjem poslova integracije, testiranja i provjere valjanosti. Proizvodi iz linije Intel HPC Orchestrator, koji bi na tržište trebali izaći u četvrtom tromjesečju, temelje se na programskoj opremi iz zajednice OpenHPC te nude profesionalne usluge i tehničku podršku. Prvi proizvod, Intel® HPC Orchestrator–Advanced, modularni je programski stog osmišljen za prilagodljivost, visoke performanse, skalabilnost i jednostavno korištenje. Dodatne informacije o značajkama i prednostima linije Intel® HPC Orchestrator dostupne su na .

Brzo prihvaćanje arhitekture Intel Omni-Path Architecture u računalnoj industriji
Intel Omni-Path Architecture (Intel® OPA) novo je sveobuhvatno rješenje utemeljeno na tehnologiji vlakana osmišljeno za cjenovno učinkovito poboljšanje performansi HPC aplikacija za HPC klastere, od osnovnih modela do modela velikih razmjera. Prihvaćanje u računalnoj industriji sve je brže, pa je tako na tržištu trenutno prisutno više od 80.000 čvorova, a proizvođači sustava naveliko isporučuju preklopnike i poslužiteljske platforme utemeljene na arhitekturi Intel OPA. Među njima Dell*, Fujitsu*, Hitachi*, HP*, Inspur*, Lenovo*, NEC*, Oracle*, Quanta*, SGI*, Supermicro*, Colfax* i mnogi drugi.

Najveće klijentske implementacije arhitekture Intel OPA:
• 14.500 čvorova arhitekture Intel® OPA isporučeno klijentu DoE CTS-1 (LLNL, Sandia i Los Alamos)
• više od 6,000 čvorova arhitekture Intel OPA isporučeno Cineci
• ostali korisnici: Tri Labs Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost, Texas Advanced Computing Center, Sveučilište u Hullu, Sveučilište u Cambridgeu, Institut Alfred Wegener i Sveučilište u Koloradu

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.