Intel Xeon: nova 64-bitna štedljiva serija procesora

Racunalo.com foto

“Snažno smo usmjereni na stvaranje potpuno nove generacije poslužitelja s procesorima s više jezgri. Kao najraširenija 64-bitna platforma, procesor Xeon bit će osnovna snaga poslovnih poslužitelja i radnih stanica”, rekao je Diane Bryant, potpredsjednik Intelove tvrtke Digital Enterprise Group i direktor tvrtke Server Platforms Group. “Uz podršku poslovnim korisnicima koji su prvi prihvatili računala s više jezgri, Intel već nudi ogledne procesore i platforme sljedeće generacije koje se odlikuju višestruko manjom potrošnjom energije i novim tehnologijama koje omogućuju vrhunsku upravljivost, virtualizaciju i učinkovitost pri obradi i protoku podataka.”
Kao dio strategije razvoja procesora koji će trošiti manje električne energije (ili: biti energetski učinkovitiji), Intel je danas predstavio niskonaponske inačice procesora Intel Xeon. Riječ je o 64-bitnim procesorima Intel Xeon LV 3 GHz potrošnje samo 55 W i MV 3,20 GHz potrošnje 90 W.  Oba procesora namijenjena su poslužiteljima za ugradnju (blade) ili slaganje u police (rack) koji su stoga ograničene veličine, a prioritet im je mala potrošnja energije.
Intel je predstavio i novi 64-bitni procesor Intel Xeon s 2 MB prememorije L2, brzine 3,8 GHz, koji je kompatibilan s prijašnjim procesorskim platformama Intel Xeon te sadrži funkciju Demand Based Switching koja omogućuje uštedu energije. Procesor je brži i učinkovitiji, podržava tehnologiju Hyper-Threading2, memoriju DDR2-400 i PCI Express*. Tekođer, Intel je predstavio 64-bitni procesor Intel Xeon brzine 2,8 GHz s 2 MB predmemorije L2, namijenjen poslužiteljima za mala poslovna okruženja i ona srednje veličine.
“U tradiciji dosadašnje ponude velikih količina visokoučinkovitih i inovativnih platformi,  Intel priprema impresivnu ponudu procesora Intel Xeon s dvije i više jezgri”, rekao je Bryant.
Iako je planirano da se na tržištu pojavi početkom 2006. Intel će za nekoliko tjedana predstaviti svoj prvi procesor Intel Xeon s dvije jezgre, kodnoga naziva “Paxville”. Paxville će poboljšati rad poslužitelja s procesorima s dvije (DP – dual procesor) i više jezgri (MP – multi processor).
Početkom 2006. Intel će ponuditi još jednu poslužiteljsku platformu, kodnoga naziva Bensley, koja će sadržavati procesor Intel Xeon s dvije jezgre, kodnoga naziva Dempsey, čipset optimiziran za dvije jezgre, kodnoga naziva Blackfort, i tehnologije koje će povećati brzinu i poboljšati upravljivost, pouzdanost i produktivnost. U isto vrijeme Intel će tržištu ponuditi platformu kodnoga naziva Glidewell za radnu stanicu utemeljenu na procesoru Intel Xeon s dvije jezgre, te procesor Dempsey i novi čipset, optimizirane za radne stanice kodnoga naziva Greencreek.
Kao rezultat nastojanja da smanji potrošnju električne energije poslužitelja, Intel 2006. namjerava ponuditi novi procesor s dvije jezgre, kodnoga naziva Sossaman, koji će biti namijenjen računalnim okruženjima ograničene potrošnje energije.
Tijekom 2006. ponudit će platformu kodnoga naziva Woodcrest utemeljenu na procesoru Intel Xeon s dvije jezgre i oblikovanu pomoću Intelove napredne 65-nanometarske tehnologije za proizvodnju čipova. Woodcrest, zasnovan na novoj generaciji mikroarhitekture optimizirane potrošnje energije, imat će puno bolje mogućnosti i brzinu te bitno manju potrošnju energije.


Cijene i mogućnost nabave
64-bitni procesori Intel Xeon s 2 MB predmemorije L2, brzine 3,8 GHz i 2,8 GHz dostupni su po cijeni od 851 USD, odnosno 198 USD u količinama od tisuću komada. Cijena 64-bitnog procesora Intel Xeon LV brzine 3 GHz iznosi 519 USD, a 64-bitnog procesora Intel Xeon MV brzine 3,2 GHz iznosi 487 USD u količinama od tisuću komada.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.