Intel Xeon 5500 novi poslužiteljski procesor

Fotografija članka: Intel Xeon 5500 novi poslužiteljski procesor

Intel Xeon 5500 novi poslužiteljski procesor

Ti se novi čipovi poslovne klase automatski prilagođavaju željenim razinama potrošnje energije te ubrzavaju transakcije u podatkovnim centrima i rad s upitima u korisničkim bazama podataka. Očekuje se da će igrati ključnu ulogu i u znanstvenim otkrićima istraživača koji koriste superračunala kao temelj svog rada, a pritom će omogućiti izvrsnu energetsku učinkovitost zahvaljujući manjoj potrošnji električne energije.

Serija procesora Intel Xeon 5500, dosad poznata pod kodnim nazivom "Nehalem-EP", nudi nekoliko revolucionarnih tehnologija koje osjetno poboljšavaju brzinu i svestranost sustava. Tehnologije kao što su Intel® Turbo Boost, Intel Hyper-Threading, integrirana mogućnost selektivnog isključivanja sklopova te Intelova virtualizacijska tehnologija (VT) nove generacije poboljšana proširenim straničnim tablicama sustavu omogućuju prilagodbu najraznovrsnijim radnim opterećenjima.

"Serija procesora Intel Xeon 5500 temelj je sljedećeg desetljeća inovacija", izjavio je Patrick Gelsinger, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Digital Enterprise Group. "Ti su čipovi dokaz nenadmašnog napretka u performansama, virtualizaciji i upravljanju radnim opterećenjima, što će stvoriti prilike za rješavanje najsloženijih izazova s kojima se svijet suočava te pomaknuti granice znanosti i tehnologije."

Petnaest milijardi povezanih uređaja
Kako se korištenje interneta širi prema ostvarenju Intelove vizije od petnaest milijardi povezanih uređaja, serija procesora Intel Xeon 5500 bit će temelj nadolazeće preobrazbe internetske infrastrukture. Zajednički je cilj industrije visoke tehnologije imati optimizirane procesore i računalnu strojnu opremu s kojih će se pokretati aplikacije dostupne na zahtjev i prilagodljive potrebama velikog broja korisnika. Ta se vizija često naziva skupnim računalstvom (engl. cloud computing), a procvjetat će kombinacijom prilagodljivosti, mogućnosti i inteligencije serije procesora Intel Xeon 5500.

Intel Xeon ostvario najveći ikad zabilježen pomak u performansama
Uz više od trideset novih svjetskih rekorda, serija procesora Intel Xeon 5500 uspostavlja nove standarde performansi za procesore s dva utora te nudi više no dvostruko bolje performanse od prethodne generacije Intelovih procesora Xeon iz serije 5400.

Dinamičan napredak u inteligenciji
Bilo da je riječ o tvrtkama koje provode transakcije ili simulacije velikog kapaciteta ili pak o znanstvenicima koji rade na otkrivanju novih izvora energije ili udaljenih galaktika, računala utemeljena na prilagodljivim procesorima iz serije Intel Xeon 5500 u tome će odigrati veliku ulogu. Opremljene trostruko većom memorijskom propusnošću od dosadašnjih poslužiteljskih procesora, platforme utemeljene na seriji procesora Intel Xeon 5500 bez problema funkcioniraju pod raznovrsnim radnim opterećenjima i u raznim uvjetima. Nova značajka, tehnologija Intel Turbo Boost, povećava performanse sustava u skladu s korisnikovim radnim opterećenjem i okruženjem dinamičnim povećanjem radnog takta jedne ili više poslužiteljskih jezgri.

Serija procesora Intel Xeon 5500 nudi i automatizirana poboljšanja energetske učinkovitosti, čime se korisnicima omogućuje bolji nadzor nad troškovima za energiju. U ta se poboljšanja ubraja potrošnja procesora u stanju mirovanja od svega deset vata, što je pedesetpostotno smanjenje3 potrošnje energije u stanju mirovanja u odnosu na prethodnu generaciju. Nova integrirana mogućnost selektivnog isključivanja sklopova, utemeljena na Intelovoj jedinstvenoj high-k tehnologiji tranzistora s metalnom upravljačkom elektrodom, omogućuje neovisno isključivanje jezgri koje se ne koriste.

Serija procesora Intel Xeon 5500 daje novo značenje pojmu inteligentnog upravljanja energijom jer nudi čak petnaest automatskih načina rada. Time se postižu osjetna poboljšanja upravljanja energijom na čipu jer se potrošnja energije prilagođava na temelju stvarnog protoka podataka i bez smanjenja performansi.

Te i druge inteligentne mogućnosti procesora ujedno optimiziraju ukupan trošak vlasništva za korisnike koje zanima jednostavan prijelaz na procesor Intel Xeon 5500 s postojećih sustava. U ova gospodarski zahtjevna vremena korisnici mogu zamijeniti starije poslužitelje Intel Xeon serijom procesora Intel Xeon 5500 te ostvariti povrat uloženih sredstava za svega osam mjeseci.

Kada se koriste u poslužiteljima, frekvencije procesora dostižu čak 2,93 GHz uz brzinu DDR3 memorije od čak 1333 MHz i potrošnju energije od 60 do 95 vata. U određenim uvjetima tehnologija Intel Turbo Boost nudi radnu frekvenciju od čak 3,33 GHz, ovisno o konfiguraciji procesora i sustava. Frekvencije radnih stanica dostižu 3,20 GHz uz potrošnju energije od 130 vata te 3,46 GHz uz tehnologiju Intel Turbo Boost, ovisno o radnom opterećenju i okruženju. Svaki procesor sadrži do 8 MB predmemorije treće razine.

Očekuje se da će, počevši od danas, više od sedamdeset proizvođača računalnih sustava diljem svijeta – uključujući Cisco, Intelova novog klijenta, te Dell, Fujitsu, HP, IBM, Sun Microsystems i druge – predstaviti više od 230 jedinstvenih računalnih sustava utemeljenih na seriji procesora Intel Xeon 5500.

I mnogi dobavljači programske opreme ponudit će podršku za platforme utemeljene na seriji procesora Intel Xeon 5500, uključujući Citrix, IBM, Microsoft, Novell, Oracle, Red Hat, SAP AG, Sun Microsystems i VMware.

Cijene procesora iz serije Intel Xeon 5500 kreću se od 188 do 1600 USD za količine od 1000 jedinica. Procesori s jednim utorom iz serije Intel Xeon 3500 stoje od 265 do 970 USD za količine od 1000 jedinica. Cijene ugrađenih procesora L5518 i L5508 za tržište komunikacija iznose 530, odnosno 423 USD za količine od 1000 jedinica.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.