Intel vPro tehnologija za bolju sigurnost poslovnih računala

Racunalo.com foto

Tvrtkama to omogućuje smanjenje troškova jer ograničava broj skupih dolazaka servisnog osoblja na lokaciju s neispravnim računalom, koji osim toga oduzimaju i puno vremena, a pridonosi i smanjenoj potrošnji energije jer je računala moguće isključiti, a zatim ih sigurno “probuditi” ako se za time ukaže potreba.
Sigurnosne značajke sadržane u najnovijoj procesorskoj tehnologiji Intel vPro (pod kodnim nazivom Weybridge) namijenjene su zaštiti od softverskih napada, a omogućuju i filtriranje te zaštitu od virusa i drugih prijetnji.
“S današnjim se danom povećala sigurnost poslovnih stolnih računala”, izjavio je Robert B. Crooke, potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Business Client Group. “Ova nam generacija procesorske tehnologije Intel vPro stiže opremljena novim sigurnosnim i upravljačkim mogućnostima, a podržavaju je svi glavni proizvođači računala i dobavljači softverskih rješenja na svijetu.”
Novost u tom proizvodu jest tehnologija Intel® Trusted Execution Technology (Intel® TXT, pod kodnim nazivom LaGrande). Intel TXT štiti podatke putem virtualiziranih računalnih okruženja, što je važna značajka za direktore informatike koji razmišljaju o prihvaćanju novih mogućnosti korištenja virtualnih računala. Kada se koristi uz novu generaciju Intelove virtualizacijske tehnologije – Intel® Virtualization Technology for Directed I/O – Intel TXT jamči manju podložnost virtualnih uređaja napadima koje današnja uobičajena softverska sigurnosna rješenja ne mogu prepoznati. Izoliranjem dodijeljene memorije putem hardverske zaštite podaci se štite na svakoj virtualnoj particiji od neovlaštenog pristupa softvera na nekoj drugoj particiji.
Intel je, osim toga, poboljšao procesorsku tehnologiju Intel vPro poboljšanim filtrima za zaštitu sustava. Ti filtri sada prepoznaju veći broj i više vrsta prijetnji u mrežnom prometu.
Najnovija verzija procesorske tehnologije Intel vPro donosi i ugrađeni agent za pouzdanost, prvi koji je certificirao Cisco, a predstavlja jedino rješenje u informatičkoj industriji kompatibilno sa standardom 802.1x koje ne ovisi o dostupnosti operacijskog sustava. Taj agent za pouzdanost Ciscovim IT klijentima nudi mogućnost upravljanja sustavima čak i ako su računala isključena ili im operacijski sustav ne radi, a sve to bez potrebe za smanjivanjem razine sigurnosti na 802.1x mrežama i Ciscovim* proizvodima iz programa samoobrambene mreže (Self-Defending Network).  
Mogućnost upravljanja računalima dodatno poboljšava i najnovija generacija Intelove tehnologije aktivnog upravljanja (Intel Active Management Technology, Intel® AMT). Intel® AMT omogućuje evidentiranje i popravak “nedostupnih” računala, tj. čak i onih računala koja su pretrpjela pad operacijskog sustava ili su isključena. Neka su od poboljšanja te tehnologije praktični alati za daljinsku konfiguraciju te usklađenost s najnovijim standardima. Intel smatra da će računala s tom verzijom procesorske tehnologije Intel vPro među prvima biti usklađena s nacrtom specifikacija međuoperabilnosti DASH 1.0 organizacije Distributed Management Task Force te sa specifikacijom Web Services Management (WS-MAN).  
Novi procesor Intel® Core™ 2 Duo i čipset Intel® Q35 Express zajednički će ostvariti poboljšanja na području energetske učinkovitosti zahvaljujući kombinaciji poboljšanih performansi i smanjene potrošnje energije, čime će tvrtkama olakšati postizanje vlastitih ciljeva na području “zelenog IT-a” te usklađenost s programom Energy Star*. Za procesore namijenjene najvećim opterećenjima najnovija procesorska tehnologija Intel vPro donosi 30% bolje performanse u odnosu na proizvode iz prethodne generacije, a pri tome osjetno smanjuje potrošnju energije.
Glavni proizvođači računala i distributeri širom svijeta sada prodaju stolna računala s procesorskom tehnologijom Intel vPro. Trenutno više od 350 tvrtki širom svijeta implementira tu tehnologiju. Riječ je o tvrtkama s nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća računala. 
“Korisnici kažu da žele partnera koji će im omogućiti pojednostavljivanje IT-a”, izjavio je Vivek Mohindra, potpredsjednik tvrtke Dell Product Group. “OptiPlex 755 nudi najfleksibilnije mogućnosti upravljanja sustavom, uključujući procesorsku tehnologiju Intel vPro, čime potiče učinkovitost i omogućuje IT stručnjacima da se usredotoče na inovacije, a ne na održavanje sustava.”
“Sigurnost i upravljanje klijentima od ključne su važnosti u poslovanju naših klijenata”, izjavio je Kevin Frost, globalni potpredsjednik HP-ova odjela poslovnih računala. “Da bi ispunio te potrebe klijenata, HP je i dalje odlučan u namjeri da održi kompatibilnost svojih računala s procesorskom tehnologijom Intel vPro. Budući da će njezine inovativne mogućnosti ponuditi u najbogatijem portfelju stolnih i prijenosnih računala u informatičkoj industriji, HP će zadržati vodeći položaj na području isporuke sigurnih stolnih računala s podrškom za vPro kojima je jednostavno upravljati.”
“Novo stolno računalo ThinkCentre M57 kombinira Lenovove inovativne tehnologije ThinkVantage s tehnologijom Intel vPro te nudi sigurno stolno računalo kojim se jednostavno upravlja, uz manji ukupni trošak posjedovanja”, izjavio je Dilip Bhatia, izvršni direktor odjela Global Desktop Marketing u tvrtki Lenovo. “Korisnici koji traže stabilno i sigurno računalo kojim se jednostavno upravlja uvjerit će se da naša izvrsno projektirana stolna i prijenosna računala pojednostavljuju upravljanje cjelokupnom računalnom opremom u svakom okruženju.”
Tvrtke, osim toga, mogu uživati u blagodatima energetski učinkovitih performansi, sigurnih računala kojima se jednostavno upravlja te bežične mobilnosti na prijenosnim računalima opremljenima procesorskom tehnologijom Intel® Centrino® Pro, koja se isporučuju od svibnja.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.