Intel vPro poboljšava sigurnost, automatski podešava i samostalno razmišlja

Fotografija članka: Intel vPro poboljšava sigurnost, automatski podešava i samostalno razmišlja

Nova tehnologija vPro za stolna računala otvara vrata i novim virtualnim računalima te proizvodima čiji je cilj zadovoljiti specifične potrebe malih tvrtki.

Nova tehnologija Intel vPro (dosad pod kodnim nazivom "McCreary") spoj je energetski učinkovitih performansi četverojezgrenih i dvojezgrenih procesora Intel Core2, novog čipseta Intel Q45 Express, gigabitne mrežne kartice Intel 82567LM i tehnologije Intel Active Management 5.0.

Uz ostale tehnološke inovacije poslovne klase, verzija za 2008. godinu prvi put IT odjelima omogućuje širenje zaštite računala i upravljanja njima i izvan korporacijskog vatrozida. Uz novu značajku daljinskog upozoravanja, računalo na kojemu nešto iznenada pođe po zlu – čak i ako je isključeno – može samostalno "pozvati" u pomoć IT odjel ako se na njemu pojave simptomi koji nisu u skladu s unaprijed postavljenim parametrima.

Pomoću nove značajke planiranog daljinskog održavanja IT administratori mogu programirati računala za pokretanje redovitog servisiranja tijekom kojega se računala automatski povezuju s određenim programom za IT upravljanje radi održavanja. Uz novu značajku brzog poziva upomoć korisnici imaju trenutan pristup pomoći putem izvanpojasne veze. Dovoljno je pritisnuti određenu kombinaciju tipki, čak i ako je računalo u potpunosti izvan funkcije, tj. ako mu ne radi operacijski sustav ili tvrdi disk.

"Tehnologija Intel vPro bila je pun pogodak za IT industriju i druge visokotehnološke grane, a svake godine predstavljamo jedinstvene inovacije kojima rješavamo goruće probleme s kojima se suočavaju informacijske tehnologije", izjavio je Gregory Bryant, Intelov potpredsjednik i generalni direktor odjela Digital Office Platform Division. "Tehnologija vPro tu tradiciju nastavlja i 2008. te nudi funkcije automatskog popravka i održavanja koje ne samo da štede vrijeme IT profesionalaca, već i osjetno ubrzavaju postavljanje i pokretanje sustava krajnjih korisnika."

Intel je, osim toga, 2008. poboljšao sigurnost pristupa dvama novim značajkama. Nova značajka nadzora pristupa potpunije i sigurnije bilježi IT aktivnosti na sustavima te tako potencijalne interne sigurnosne upade čini još manje vjerojatnima. Na platformi je, osim toga, prvi put dostupna i ugrađena tehnologija za provjeru autentičnosti računala pomoću značajke Microsoft* Network Access Protection*, kojom se omogućuje sigurno izvanpojasno održavanje sustava na kojima se koristi tehnologija Intel vPro.

Nova rješenja za male tvrtke
Intel je prvi put oblikovao tehnologiju Intel vPro na način posebno prilagođen potrebama malih tvrtki, onih čijim računalnim sustavima vjerojatno upravlja osoba koja uopće nema informatičko obrazovanje. Alat Intel® IT Director namijenjen je tvrtkama s manje od 25 prijenosnih ili stolnih računala, a donosi jednostavnu kontrolnu ploču koja nudi uvid u stanje glavnih sistemskih postavki i parametara, omogućuje blokiranje povezivanja s riskantnim USB uređajima te je opremljena značajkom izrade sigurnosnih kopija koja korisnicima omogućuje neprekinut rad čak i u slučaju kvara tvrdog diska.
Malim tvrtkama, kojima ponekad treba trenutna pomoć u rješavanju problema s računalima, Intel je namijenio tehnologiju Intel® Remote PC Assist Technology, koja im omogućuje povezivanje s davateljima usluga koji će pružiti pomoć kada krajnji korisnik unese odgovarajuću šifru. Kada se uspostavi veza, davatelji usluga mogu u potpunosti iskoristiti mogućnosti izvanpojasnog pristupa te značajke sigurnosti i upravljanja koje nudi tehnologija vPro i tako daljinski riješiti probleme. Tehnologija Intel Remote PC Assist davateljima usluga omogućuje poboljšano pružanje usluga, manje operativne troškove i bolji pristup korisnicima. Tehnologija Intel Remote PC Assist u početku će biti dostupna u Sjevernoj Americi.
Intel je predstavio i dvije matične ploče s podrškom za sve nove značajke Intel® vPro. Matične ploče namijenjene su partnerima u prodajnom kanalu. Intel® Desktop Board DQ45CB namijenjena je računalima standardne veličine, a Intel® Desktop Board DQ45EK kompaktnim računalima.

Novi računalni modeli jamče sigurnost i upravljivost
Mnogi IT odjeli okreću se novim tehnologijama za isporuku aplikacija u želji da poboljšaju sigurnost i upravljanje te smanje ukupne troškove vlasništva. Tehnologije Dynamic Virtual Client (DVC), Intelov naziv nove skupine računalnih modela, funkcioniraju u kombinaciji s tehnologijom Intel vPro na način da centraliziraju sigurnost podataka i upravljanje aplikacijama na poslužitelju, no strujanjem na zahtjev prenose aplikacije na stolna ili prijenosna računala, na kojima se za njihov rad koristi procesorska snaga samog računala. Na taj način DVC zadržava mobilnost i performanse korisnika, pojednostavljuje upravljanje informatičkim resursima i njihovu zaštitu, a za razliku od modela s tankim klijentima, ne predstavlja veliko opterećenje za podatkovne centre. Citrix, Lenovo i Microsoft nedavno su najavili predstavljanje proizvoda i programa utemeljenih na DVC-u u kojima se koristi tehnologija Intel vPro.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.