Intel: što frustrira korisnike automata za prodaju i koje značajke priželjkuju

Fotografija članka: Intel: što frustrira korisnike automata za prodaju i koje značajke priželjkuju

Automati za prodaju još uvijek su popularan i praktičan oblik kupnje, no njihova su ograničenja često veća od prednosti koje nude, što rezultira frustracijom pri kupnji. U Intelu kažu – budućnost će biti pametnija.

Oglas

Automati za prodaju neizbježni su u trgovačkim centrima i uredima te su i dalje popularan i praktičan način kupnje sitnih zalogaja. No naš odnos s automatima za prodaju u najboljem se slučaju može opisati kao kombinacija ljubavi i mržnje. Iako volimo njihovu praktičnost i zbog toga se na njih oslanjamo, njihova ograničenja često nas frustriraju. I prečesto se događa da je izbor ponuđenih proizvoda neadekvatan, da u automatima ponestane sitnog novca ili, najgore od svega, da željeni proizvodi ostanu zaglavljeni između stakla i police, dok ubačeni novac nestaje kao u crnoj rupi. U nedavno provedenom istraživanju  koje je Intel naručio za područje Europe na vidjelo su izašle brojne frustracije korisnika ograničenim mogućnostima automata te želje za inteligentnim i interaktivnim značajkama koje će poboljšati doživljaj kupnje na automatima.

Dobri stari automati
Kupnja na automatima u Europi je i dalje popularna – desetina (11 posto) ispitanika koristi ih svakodnevno, a još 30 posto jedanput tjedno. Talijani najčešće koriste automate za prodaju – trećina (33 posto) ispitanika svakodnevno na njima kupuje proizvode, a još 37 posto čini to barem jedanput tjedno. Trgovački centri (53 posto) i prijevozna središta (50 posto) obično su najpopularnija mjesta za takve transakcije. Više od trećine (36 posto) ispitanika priznaje da na automatima kupuje “zabranjeno voće”. Španjolci su najaktivniji kada je riječ zadovoljavanju skrivenih apetita na automatima – 65 posto priznaje da ima tu naviku.

Smetnje i iritacije
Ukupno gledano, 88 posto ispitanika izjavilo je da automate za prodaju smatra praktičnima i korisnima. Ipak, mnogo nas smatra da su automati staromodni i frustrirajući. Najčešće su pritužbe ograničene mogućnosti plaćanja (49 posto), automati u kvaru (48 posto) te ograničen i uvijek isti izbor proizvoda (46 posto). Plaćanje nam, čini se, izaziva osobito nezadovoljstvo. Više od polovice (52 posto) ispitanika pjeni se kada automati prihvaćaju samo točan iznos, 49 posto izgubi živce kada automat ne prihvaća ubačen novac, a 44 posto doživjelo je da im automat proguta novac bez izdavanja proizvoda.

Budući da većina ispitanika priznaje da je u nekom trenutku bila frustrirana kupnjom na automatu, nije ni čudo da neki odlučuju pokazati svoje osjećaje. Petnaest posto priznaje da je udaralo ili treslo automate, dok deset posto korisnika u takvim situacijama viče ili psuje. Onih smirenijih 34 posto žali se drugim korisnicima, dok se samo četvrtina (26 posto) spremna obratiti službenoj osobi. Zanimljivo je da su Poljaci dvostruko spremniji od svih drugih naroda psovanjem izraziti nezadovoljstvo (20 posto), dok je u Rusiji češće jadanje drugim korisnicima (48 posto).

Pametniji, društveniji, inovativniji
Ispitanici imaju vrlo konkretne prijedloge za poboljšanje automata za prodaju. Pri samom vrhu popisa želja nalaze se dodirna tehnologija (73 posto), zasloni visoke razlučivosti (59 posto) i intuitivnija korisnička sučelja – četvrtina (25 posto) želi mogućnost govornog upravljanja automatom, dok 17 posto ispitanika želi otići i korak dalje te imati mogućnost dvosmjernog razgovora s automatom. Talijani najviše priželjkuju upravljanje pokretima rukom – u Italiji to želi 33 posto korisnika, dok je europski prosjek samo 17 posto.

Uz interaktivnost, od budućih automata za prodaju očekujemo i istaknutije značajke društvenog umrežavanja. Sve je jača želja za mnogo osobnijim, pa čak i društvenijim doživljajem kupnje. Gotovo dvije trećine ispitanika želi popuste u zamjenu za vjernost (62 posto), 39 posto želi pristup povratnim informacijama i preporukama drugih korisnika, a 30 posto želi mogućnost stvaranja osobnih favorita na automatima koje redovito koristi.

Više od zalogajnica
Naposljetku, od automata u budućnosti očekujemo više od samo hrane i pića. Više od polovice ispitanika (55 posto) priželjkuje uslugu punjenja mobitela. Popularna želja je i besplatan Wi-Fi (54 posto), kao i mogućnost ispisa s memorijskih kartica (50 posto). Više od trećine (38 posto) ispitanika želi mogućnost bežičnog plaćanja pametnim telefonima.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.