Intel SSD 730 Series 240 GB i 480 GB – recenzija novih brzih diskova

Fotografija članka: Intel SSD 730 Series 240 GB i 480 GB – recenzija novih brzih diskova

Intelova serija 730 spada u red klijentskih SSD-ova koji za razliku od uobičajenih rješenja koriste mnoge serverske tehnologije koje osiguravaju visoku razinu performansi, sigurnost podataka i dugotrajan rad.

Oglas

Kada su u pitanju SSD uređaji kod Intela su stvari posve jasne: primarni fokus je usmjeren na enterprise segment koji je za ovog proizvođača primamljiviji i profitabilniji, dok modeli za klijentsko tržište balansiraju na relaciji tehnoloških rješenja drugih proizvođača i određenih vlastitih tehnologija. Tako su za razliku od samog početka kada se Intel na ovom polju postavio vrlo ozbiljno klijentski SSD-ovi s vremenom postali slični onome što nudi konkurencija. Intel već dugo vremena koristi kontrolere drugih proizvođača, ponajprije LSI-jev SandForce, s time da za razliku od drugih proizvođača čiji se uređaji baziraju na sličnim rješenjima, uživa veću slobodu, prije svega zahvaljujući razvoju vlastite upravljačke logike (firmware), odnosno činjenici da raspolaže tvornicom za proizvodnju NAND flash čipova.

Intel SSD 730 Series 240 GB i 480 GB - recenzija novih brzih diskova

No nedavno je ovaj gigant predstavio svoju novu seriju SSD-ova namijenjenu standardnim korisnicima pod nazivom SSD 730 koja nakon dužeg vremena ponovno vraća ovog proizvođača kao samostalnog igrača ne samo na serverskom nego i na klijentskom tržištu. Ova serija je posebno prilagođena za najzahtjevnije korisnike s posebnim fokusom na pouzdanost i izdržljivost, koja od sada ujedno predstavlja najvišu klasu SSD-ova za standardno tržište. Zahtjevnim su korisnicima novi modeli posebno zanimljivi, prije svega jer koriste mnoge serverske tehnologije karakteristične za enterprise primjerke. Time smo dobili uređaje koje krasi znatno veća pouzdanost i izdržljivost na što će nas podsjetiti i jamstvo u trajanju od pet godina, odnosno više nego dobre performanse.

Intel SSD 730 Series 240 GB i 480 GB - recenzija novih brzih diskova

SSD-ovi iz serije 730 su bazirani na trećoj generaciji Intelovih kontrolera i ujedno su prvi samostalno razvijeni modeli još od serije SSD 320. No, ovdje je riječ o pomalo modificiranim uređajima DC S3500 i S3700 koji pripadaju enterprise seriji koje su u ovom slučaju posebno prilagođene za klijentski segment. Međutim, SSD 730 nisu tek rebrandirani uređaji, što se ponajprije može zaključiti po znatno višem radnom taktu kontrolera i NAND čipova koji su podignuti s ciljem postizanja što boljih performansi koje za ovo tržište imaju veću težinu nego za serverski segment. Na to će nas podsjetiti i Skulltrail logo kojim se naglašava da je riječ o posebnom komadu hardvera namijenjenog izbirljivijim korisnicima. Za sada su dostupna samo dva modela u kapacitetima od 240 i 480 gigabajta, dok se oni većeg kapaciteta očekuju nešto tijekom ove godine.

Kontroler je isti kao i kod S3500 i S3700 serija. U pitanju je 8-kanalni dizajn, s time da je radni takt podignut sa 400 na 600 MHz. Pored toga, memorijski čipovi umjesto na 83 MHz rade na 100 MHz zahvaljujući čemu je propusnost svakog kanal povećana sa 166 MB/s na maksimalnih 200 MB/s. SSD-ovi 730 koriste memoriju za cachiranje koja je kod obaju modela u kapacitetu od jednog gigabajta. Krajnji cilj ovakve konfiguracije jest povećati performanse na najvišu razinu.

Kada su u pitanju performanse serija 730 se pokazala više nego solidnom. To se naročito odnosi na 480 GB model (formatiran 447,13 GB), odnosno na razinu I/O performansi koje su u stanju pružiti. Brzina čitanja obaju modela je gotovo podjednaka u svim bitnim parametrima. Maksimum koji dosežu se kreće oko 528 MB/s i 517 MB/s, dok su prosječne brzine neznatno lošije. No veća razlika se pokazala u brzini pisanja koja je osjetno slabija kod 240 GB modela (8 naspram 16 NAND paketa kod 480 GB modela). Dok se 480 GB model (formatiran 233,57 GB) može pohvaliti brzinom i od 500 MB/s za pisanje, 240 GB model ostvaruje skromnih 300 MB/s. Međutim, Intel je i sam naglasio kako serija SSD 730 nije zadužena za obaranje brzinskih rekorda, nego je tu da objedini sve bitne karakteristike, prije svega brzinu, sigurnost i pouzdanost podataka. No bitno je naglasiti kako se oba diska odlično snalaze u radu s malim datotekama od kojih dosta ovisi fluidnost operativnog sustava i slično.

Testne brojke iznad odnose se na Intelov SSD disk od 240 GB, a donje na veći model od 480 GB.

Premda djeluju kao većina prosječnih SSD-ova, jedna je bitna razlika koja ih čini znatno drugačijim od većine onoga što je dostupno na klijentskom tržištu. Naime, ovi su SSD-ovi opremljeni dodatnim elementima koji im pružaju zaštitu od gubitka podataka koji su trenutačno pohranjeni u cacheu, a koji mogu nastati zbog određene nestabilnosti ili nestankom električne energije. Za ovu su funkcionalnost predviđena dva 35 voltna kondenzatora kapaciteta od 47 μF koji u slučaju poremećaja struje pružaju dovoljno energije da se svi podaci prebace iz cache u NAND memoriju. Onima koji se bave osjetljivim poslovima će to biti itekako bitno prilikom odabira idućeg SSD-a.

No nije sve moglo proći bez određenih nedostataka. Implementiranje serverskih tehnologija te spomenuti kondenzatori su dosta utjecali na potrošnju energije koja je kod SSD 730 modela deklarirana na 1,5 vat u stanju mirovanja i 5 vata pod opterećenjem, što su poprilično visoke brojke. Zbog ovakve karakteristike SSD 730 serija nije baš optimalna za korištenje u prijenosnim računalima nego je više fokusirana na desktop segment. Pored toga, sve što smo spomenuli ima i svoju cijenu koja neće previše obradovati standardne korisnike.

Intel SSD 730 Series 240 GB i 480 GB – osnovne specifikacije:
– kapacitet 240 GB i 480 GB, 20 nm MLC NAND flash, Intel 3rd Generation konrtoler
– brzina čitanja: 550 MB/s
– brzina zapisivanja: 270 MB/s (240 GB), 470 MB/s (480 GB)
– nasumično čitanje: (4k) 86000 IOPS (240 GB), 89000 IOPS (480 GB)
– nasumično pisanje (4k): 56000 IOPS (240 GB), 74000 IOPS (480 GB)
– izdržljivost: (240 GB) 50 GB dnevno pisanje (91 TB TBW), (480 GB) 70 GB dnevno pisanje (128 TB TBW)
– energetska učinkovitost: idle1,5 W, load: 3,8 W (240 GB), 5 W (480 GB)
– sučelje: SATA 3 (2,5 inča)
– jamstvo: 5 godina

+
serverska tehnologija kao osnova koja jamči sigurnost i pouzdanost, odlične brzine pisanja i performanse općenito (naročito kod 480 GB modela), brzine manipuliranja malim datotekama,


cijena, potrošnja energije, brzina pisanja podataka kod 240 GB modela

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.