Intel smislio SSD u ‘obliku ravnala’ za pohranu do 1 petabajta

Fotografija članka: Intel smislio SSD u ‘obliku ravnala’ za pohranu do 1 petabajta

Intel je odlučio u svoje Storage servere ugurati još više brzih SSD-ova, a kako bi u tome uspio, smislili su novi revolucionarni form-factor “poput ravnala”.

Oglas

Serveri za pohranu obično nisu pretjerano zanimljivi strojevi, no kad netko spomene petabajt (op.a. ili 1000 terabajta, odnosno milijun gigabajta) pohrane i ovakvi serveri postaju uzbudljivi.

Intel će postupno zamijeniti tradicionalne “swap-out” servere za pohranu sa čvrstim diskovima u podatkovnim centrima novijom i bržom SSD pohranom. Da bi postigli dovoljnu količinu prostora za pohranu, umjesto oblikovanja SSD-a u tradicionalne 2,5-inčne ili 3,5-inčne kutijice, odlučili su s za tanke i dugačke SSD-ove koji izgledaju poput ravnala i zauzimaju mjesta koliko je PCIe utor na serverskoj matičnoj ploči.

Standardni 4U rack-mount server za pohranu bi mogao spremati terabajt podataka jer u njega stane 100 ovakvih jedinica (10 TB svaka). Ovakvi SSD-ovi još nisu komercijalno dostupni, a Intel kaže kako će ih ponuditi sa Optane tehnologijom i 3D NAND-om u “bliskoj budućnosti”.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.