Intel: prvi čipovi na svijetu proizvedeni 22-nm tehnologijom

Fotografija članka: Intel: prvi čipovi na svijetu proizvedeni 22-nm tehnologijom

Intel: prvi čipovi na svijetu proizvedeni 22-nm tehnologijom

"U Intelu je Mooreov zakon živ i zdrav", izjavio je Otellini. "Započeli smo proizvodnju prvih 32-nm mikroprocesora na svijetu, ujedno i prvih procesora visokih performansi u kojima su grafika i CPU integrirani. Istodobno napredujemo i u razvoju 22-nm proizvodne tehnologije te smo proizveli funkcionalne čipove koji će utrti put proizvodnji još snažnijih i mogućnostima bogatijih procesora."

22-nm pločica koju je Otellini predstavio sastoji se od zasebne procesorske kocke koja sadrži više od 364 milijuna bitova SRAM memorije, a na područje veličine nokta ugrađeno je više do 2,9 milijardi tranzistora. čipovi sadrže najmanju funkcionalnu SRAM ćeliju u povijesti, veličine svega 0,092 kvadratna mikrona. High-k tranzistorska tehnologija treće generacije s metalnom upravljačkom elektrodom uređajima omogućuje poboljšane performanse i smanjuje curenje energije.

Stalnim održavanjem vodećeg položaja u proizvodnoj tehnologiji Intel je u mogućnosti stvarati inovacije te u svoje procesore integrirati nove značajke i funkcije. Intelov 32-nm proces za proizvodnju procesora dobio je potrebne certifikate te su procesorske pločice Westmere već u tvornici, u skladu s planovima za početak proizvodnje u četvrtom tromjesečju. Nakon prijelaza na 32-nm tehnologiju Intel će predstaviti Sandy Bridge, sljedeću novu mikroarhitekturu. Sandy Bridge imat će grafičku jezgru šeste generacije ugrađenu u istu procesorsku kocku kao i procesorska jezgra, a sadržavat će AVX instrukcije za programsku opremu za rad s vrijednostima s pomičnim zarezom, multimedijskim sadržajima i drugim podacima za čiju se obradu intenzivno koristi procesor.

Svojim stalnim inovacijama Intel ispunjava potrebe čitavih novih tržišnih segmenata, uključujući netbooke, ručna računala, potrošačku elektroniku i ugrađene aplikacije.

Intel: prvi čipovi na svijetu proizvedeni 22-nm tehnologijom

"Procesori utemeljeni na arhitekturi Intel Core i Atom stvorili su neviđeno uzbuđenje i prilike u područjima ključnima za rast", izjavio je Otellini. "Da bismo iskoristili taj zamah, radimo na omogućivanju neprekinutog rada na internetu na svim računalnim uređajima s kojima korisnik radi. Danas predstavljamo program kojim se potiče razvoj programskih aplikacija koje je dovoljno napisati jedanput, ali se mogu koristiti na uređajima sa sustavom Windows i Moblin, zahvaljujući čemu će biti dostupne većem broju uređaja i korisnika."

Intel Atom Developer Program pruža okvir unutar kojega neovisni dobavljači softvera (ISV-ovi) i razvojni programeri mogu stvarati i prodavati aplikacije za netbooke i druge proizvode utemeljene na procesoru Intel® Atom™. Da bi se povećala dostupnost aplikacija na raznim platformama, taj će program podržavati više operacijskih sustava i okruženja za izvođenje. Okruženja za izvođenje razvojnim programerima omogućuju da pomoću jedne baze koda pružaju podršku za različite platforme bez potrebe za opsežnim reprogramiranjem, čime se smanjuju troškovi i ubrzava izlazak proizvoda na tržište. Intel sa svojim partnerima, npr. distributerima netbooka Acerom i Asusom, surađuje na izradi izloga aplikacija putem kojih će se prodavati provjerene programske aplikacije.

U segmentu ugrađenih aplikacija procesor Atom uvodi naprednu tehnologiju u nova područja, od nadzora pacijenata u bolnicama do avionike i audiosustava. Intel trenutno ima 460 partnera koje je pridobio dizajnom s ugrađenim procesorima Atom, uključujući Harman International Industries. Taj dobavljač raznovrsnih audioproizvoda te automobilskih sustava za informiranje i zabavu najavio je nove automobilske uređaje utemeljene na procesoru Atom koji će omogućivati potpun pristup internetu, 3D navigaciju, izvrsnu grafiku i brzo bežično povezivanje.

Intel: prvi čipovi na svijetu proizvedeni 22-nm tehnologijom

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.