Intel predstavio SSD diskove za prijenosna i stolna računala

Fotografija članka: Intel predstavio SSD diskove za prijenosna i stolna računala

Novi uređaji za pohranu podataka visokih performansi korisnicima nude novu razinu sistemske responsivnosti u laganom, robusnom, energetski učinkovitom paketu koji može zamijeniti klasične tvrde diskove.

Model X18-M je 1,8-inčni pogon, a model X25-M 2,5-inčni. Oba su testirana na računalima s Intelovim procesorima, a donose nekoliko prednosti u odnosu na tvrde diskove, uključujući brži sveukupni odaziv sustava te brže pokretanje i vraćanje iz stanja mirovanja. Budući da nemaju pokretnih dijelova, SSD-ovi su tiši i manje se zagrijavaju te su mnogo pouzdaniji od tvrdih diskova. Osim toga, SSD-ovi uklanjaju uska grla u ulazno-izlaznim performansama koja se tradicionalno povezuju s tvrdim diskovima te tako maksimiziraju učinkovitost Intelovih procesora, npr. linije proizvoda Core™. Laboratorijski testovi tako, na primjer, pokazuju da modeli Intel X18-M i X25M povećavaju učinkovitost sustava za pohranu čak devet puta u odnosu na performanse klasičnih tvrdih diskova.

"Uspjeh naših napora potvrdili su rigorozni interni testovi i povratne informacije od kupaca OEM paketa. Zato vjerujemo da smo proizveli SSD koji ostvaruje sve što je obećalo SSD računalstvo", izjavio je Randy Wilhelm, Intelov potpredsjednik i generalni direktor odjela NAND Products Group. "Spajanjem iskustva u proizvodnji izbrisive memorije sa stručnim znanjima s područja procesora i računalstva došli smo do otkrića kao što su paralelna desetkanalna arhitektura, interno osmišljen kontroler, firmver i algoritmi za upravljanje memorijom, kojima se hvatamo ukoštac s problemima amplifikacije zapisivanja i poništavanja trošenja te iznova definiramo performanse i pouzdanost SSD-ova na računalnim platformama."  

Intelovi SATA SSD-ovi X18-M i X25-M za široku potrošnju imaju kapacitet od osamdeset gigabajta (GB), a probne će se verzije od 160 GB pojaviti u četvrtom tromjesečju ove godine. Disk od 80 GB postiže brzinu čitanja od najviše 250 MB u sekundi, brzinu zapisivanja od 70 MB u sekundi te uz latenciju pri čitanju od 85 mikrosekundi jamči brze performanse. Cijena verzije od 80 GB iznosi 595 USD za količine do 1000 jedinica. SSD-ovi su dostupni odmah, a početak isporuke proizvoda za krajnje korisnike koji će sadržavati Intel® SATA SSD-ove visokih performansi planira se tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Intel tijekom sljedećih devedeset dana planira i predstavljanje SLC SSD-ova namijenjenih poslužiteljskim, spremišnim i korporacijskim okruženjima. Ti će se proizvodi plasirati pod nazivom Intel® X25-E Extreme SATA Solid-State Drive, a osmišljeni su tako da maksimiziraju broj ulazno-izlaznih operacija u sekundi (Input/Output Operations Per Second, IOPS), što znači bolje performanse i niže troškove u korporacijskim okruženjima. Budući da SSD-ovi troše manje energije te smanjuju troškove održavanja, rashlađivanja i osiguravanja potrebnog prostora, podatkovni centar utemeljen na SSD diskovima smanjit će ukupne infrastrukturne troškove, a istodobno povećati performanse po kvadratu za čak pedeset puta.

Video klip o novim SSD diskovima možete pogledati .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.