Intel predstavio mobilnije i osobnije Internet tehnologije

Racunalo.com foto

Maloney je prvi put otkrio detalje o novoj generaciji platformi zasnovanoj na mobilnoj tehnologiji Intel Centrino, radiouređaju Wi-Fi/WiMAX na jednome čipu i Intelovoj mobilnoj WiMAX PCMCIA kartici. Detaljno je opisao i novu generaciju dvojezgrenih procesora zasnovanih na Intelovoj mikroarhitekturi Core te novu generaciju Intelovih aplikacijskih procesora za ručne uređaje. Te bi inovacije Internet trebale učinile osobnijim te poboljšati doživljaj mobilnosti korisnika u cijelome svijetu.
“Internet sve više postaje središnji medij u životu čovjeka, mjesto na kojemu čitamo vijesti, zabavljamo se, educiramo i poboljšavamo svoj društveni život”, rekao je Maloney. “Novi načini uporabe Interneta kao što su blogovi (privatni internetski dnevnici i mjesta za tematske razgovore), stranice ili aplikacije sa sadržajima iz više izvora (mashup), servisi za razmjenu sadržaja (podcasts) i RSS (sadržaji i veze prema cjelovitim sadržajima na Internetu) omogućuju da doživljaj Interneta postane osobniji i interaktivniji. U sljedećoj fazi razvoja taj “stvarni Internet” postat će potpuno mobilan.


Osobni Internet na velikom zaslonu
Nova generacija mobilne tehnologije Intel Centrino, kodnoga naziva Santa Rosa, koju je Maloney u svome izlaganju prvi put detaljno opisao, oblikovana je kako bi korisnicima omogućila bolje mogućnosti i grafiku, poboljšan bežični način povezivanja, sigurnost i upravljivost. Santa Rosa trebala bi sadržavati jači mobilni procesor, poboljšan grafički čipset kodnoga naziva Crestline, adapter za bežičnu komunikaciju prema standardu IEEE* 802.11n Wi-Fi kodnoga naziva Kedron te napredna rješenja za upravljanje i sigurnost optimizirana za Intelove čipove. Platforma će sadržavati i Intelov ubrzivač zasnovan na tehnologiji memorije NAND, kodnoga naziva Robson, koji će omogućiti puno brže “podizanje” sustava i uštedu energije. Santa Rosa na tržištu će biti dostupna u prvoj polovici 2007., a koristit će novu generaciju Intelovih dvojezgrenih mobilnih procesora zasnovanih na Intelovoj mikroarhitekturi Core, kodnoga naziva Merom, Intelov novi temelj za razvoj proizvoda s još manjom potrošnjom energije. Prva inačica Meroma za sadašnju platformu Intel Centrino Duo bit će dostupna u vrijeme božićno-novogodišnjih praznika 2006. te će prema načinu povezivanja “pin” i socket” s matičnom pločom biti kompatibilna sa sadašnjim inačicama Intelovih procesora Intel Core Duo.
Maloney je predstavio i dva nova Intelova konceptna osobna računala, koja omogućuju nekoliko operativnih načina rada koji poboljšavaju njegovu iskoristivost. Ti se uređaji zasnivaju na inovativnim elementima, višestrukoj ergonomskoj konfiguraciji i inovativnim mogućnostima, koje bi proizvođačima originalne opreme (OEM) mogle dati nove ideje za oblikovanje. Ta konceptna računala sadrže integrirani WiMAX, tehnologiju bežičnih WAN mreža, mogućnost sigurnosne pohrane sadržaja tvrdog diska i prijam digitalnog televizijskog signala.


Osobni Internet na malome zaslonu
Kupcima su isporučeni ogledni primjerci nove generacije Intelovih aplikacijskih procesora, kodnoga naziva Monahans, namijenjenih ručnim uređajima. Utemeljen na trećoj generaciji tehnologije Intel XScale, skupina platformi Monahans omogućit će različite brzine rada, razine snage i integracije kako bi se zadovoljili zahtjevi uređaja, kao što su ručna i prijenosna računala, te elektroničkih uređaja široke potrošnje. Maloney je istaknuo tehnologije na temelju kojih je stvoren Monahans, uz ostalo i Wireless Intel SpeedStep s tehnologijom  MusicMax, Intel® Wireless MMX™2 i Intel VideoMax, koji će omogućiti zamjetnu energetsku učinkovitost (uštedu) i poboljšan rad ručnih uređaja pomoću kojih se može prikazivati videozapis i slušati glazba.
Maloney je govorio i o ultramobilnim računalima (UMPC  – Ultra Mobile PCs), novoj kategoriji malih mobilnih uređaja. Iznio je nove detalje o Intelovoj suradnji na UMPC-u, istaknuvši Intelov rad s rastućim ekosustavima radi ponude ciljanih aplikacija i usluga. Proizvođači originalne opreme u ovome bi kvartalu trebali isporučiti prvi UMPC uređaj zasnovan na Intelovim čipovima na tržištu.


Osobna širokopojasna veza
Maloney je prvi put javno pokazao bežični LAN adapter Kedron i inačicu 802.16e Intelove mobilne tehnologije WiMAX. Otkrio je da će Intel u drugoj polovici godine ponuditi mobilnu karticu WiMAX PCMCIA, koja će omogućiti korištenje mreže WiMAX pomoću prijenosnih računala. Uz to, Maloney je pokazao i prvi Wi-Fi/WiMAX primopredajnik različitih frekvencijskih opsega, kodnog naziva Ofer, koji se nalazi na jednome čipu. Primopredajnik Ofer omogućit će korisnicima prijenosnih računala da se povežu s Internetom putem mreža Wi-Fi ili WiMAX u cijelome svijetu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.