Intel predstavio drugu generaciju učeničkih PC-a

Fotografija članka: Intel predstavio drugu generaciju učeničkih PC-a

Tvrtka Intel Corporation danas je na Intelovu kongresu za razvojne inženjere u Šangaju predstavila novi dizajn učeničkih PC-ja s Intelovim procesorima. Kao što je u svom govoru najavio Andrew Chien, Intelov potpredsjednik zadužen za odjel Corporate Technology Group i direktor odjela Intel Research, druga generacija učeničkih PC-ja s Intelovim procesorima ekonomična je, u potpunosti funkcionalna, robusna računalna platforma usmjerena na Internet. Ta jednostavna računala podržavaju bežično povezivanje, imaju dulji vijek trajanja baterije i vodootporne tipkovnice te su otporniji na udarce ako ih se ispusti. Intel tu kategoriju osobnih računala naziva "netbookovi".

Računala koja je osmislio Intel proizvođačima nude različite mogućnosti te svaki od njih može prilagoditi modele prijenosnih računala raznovrsnim obrazovnim potrebama. Osnovni dizajn učeničkog PC-ja primjer je najnovije inovacije i obrazovnog alata koji roditeljima i učiteljima omogućuju korištenje tehnologije, računala i Interneta u nastojanju da učenicima diljem svijeta ponude bolje obrazovanje.

"Danas samo pet posto djece na svijetu ima pristup računalima i Internetu", izjavio je Chien. "Obrazovanje je jedan od najboljih primjera načina na koji tehnologija poboljšava živote ljudi. Sami smo se uvjerili kako tehnologija pomaže učiteljima da učinkovitije osmisle zabavnije metode učenja. Dirnulo nas je uzbuđenje djece koju je nadahnula tehnologija. Učenički PC-ji s Intelovim procesorima jedan su od načina na koji pružamo podršku IT industriji pri širenju prednosti koje tehnologija donosi u obrazovanje djece širom svijeta."

Druga generacija učeničkih PC-ja koristi procesor Intel® Celeron® M te podržava 802.11b/g Wi-Fi povezivanje i mješovite mreže. Najjača linija tih netbookova odlikuje se 9-inčnim LCD zaslonom, baterijom od šest ćelija, memorijom od 512 MB, tvrdim diskom od 30 GB i integriranom web-kamerom. Učenički PC s Intelovim procesorom podržava Microsoft* Windows* XP i razne varijante operacijskog sustava Linux*. Kada se na njih unaprijed učita skup obrazovne programske opreme, ti netbookovi postaju idealno nastavno pomagalo. Programska oprema i sadržaji bit će dostupni na više od osam jezika.
S Intelom je na razvoju cjelovite infrastrukture koja podržava učeničke PC-je s Intelovim procesorima surađivalo više od osamdeset dobavljača softvera i hardvera, davatelja sadržaja, davatelja obrazovnih usluga i lokalnih OEM-ova. Svi su oni bili prisutni na današnjem predstavljanju u Šangaju.
Chien je najavio i da će se u budućnosti u učeničke PC-je s Intelovim procesorima ugrađivati procesor Intel® Atom™. Riječ je o energetski učinkovitom, ekonomičnom računalnom čipu osmišljenom da ponudi mogućnost bežičnog povezivanja malim mobilnim računalnim uređajima kao što su netbookovi.
Ažurirano računalo veličinom primjereno djeci i dalje će se koristiti u sklopu Intelova programa World Ahead, globalne inicijative kojoj je cilj proširiti pristup digitalnim tehnologijama i prilikama za obrazovanje.

Digitalna preobrazba
Chien je govorio i o tome kako je druga generacija učeničkih PC-ja dokaz digitalne preobrazbe čiji smo danas svjedoci. Spomenuo je još nekoliko digitalnih postignuća, uključujući korištenje Ramanova lasera od kaskadnog silikona kao ekonomičnog detektora metana, te je govorio o novoj "holističkoj" tehnologiji za upravljanje napajanjem platformi kojom će se osjetno poboljšati energetska učinkovitost čitavog niza platformi. Istaknuo je nekoliko primjena digitalnih tehnologija namijenjenih širokom tržištu, npr. osobnu robotiku i računalnu fotografiju, kao područja na kojima je u tijeku digitalna preobrazba. Svoju je tezu potkrijepio primjerom "Fuwe", osobnog robota kojeg je proizvelo Sveučilište Fudan, te kamere sa svjetlosnim poljem koju je proizvela tvrtka ReFocus Imaging.
I Intelova se arhitektura preobražava prodiranjem višejezgrenih procesora u rašireno paralelno računalstvo. Za to će biti potrebne nove tehnike programiranja i jezici koji će činiti temelj Intelova programa istraživanja terajezgrenog računalstva. Chien je s dr. Zhangom Xijom, glavnim tehnološkim direktorom tvrtke Neusoft Co., predstavio Ct, novi paralelni programski jezik koji je osmislio Intelov odjel za istraživanja, a koji će programiranje za više jezgri učiniti učinkovitijim nego što je to danas moguće. Chien je izjavio je da je Intelov odjel za istraživanja spreman uhvatiti se ukoštac s prilikama i izazovima koje sa sobom donosi digitalna preobrazba.

Renee James: programska oprema – iskorištavanje prilika na Intelovim platformama
Renee James, potpredsjednica i glavna direktorica Intelova odjela Software and Solutions Group, ilustrirala je ključnu ulogu programske opreme u iskorištavanju mogućnosti hardvera i ostvarivanju krajnjeg cilja – omogućivanju kvalitetnijeg rada na računalu. Istaknula je vizualno računalstvo i mobilne aplikacije za MID-ove kao dva važna, dinamična područja razvoja programske opreme te najavila paket Intel® C++ Software Development Tool Suite za Linux* OS s podrškom za MID-ove.
Najavila je i program Intel® Certified Solutions. Ta će nova usluga za testiranje i provjeru valjanosti programske opreme članovima programa Intel® Software Partner Program omogućiti da korisnicima ponude visokokvalitetna rješenja koja će certifikatima jamčiti ispunjavanje rigoroznih standarda sigurnosti, međuoperabilnosti i mogućnosti održavanja, a bit će optimizirana za Intelove tehnologije. Ta će nova usluga, koju omogućuje SpikeSource*, dobavljačima programske opreme omogućiti smanjenje troškova razvoja i stvaranje pouzdanijih rješenja koja će dobro raditi na Intelovim platformama. U sklopu te je certifikacijske inicijative Intelova organizacija za globalna ulaganja Intel Capital uložila dodatnih deset milijuna američkih dolara u SpikeSource. Intel Capital prvi je put uložio u SpikeSource 2005., a od tada aktivno sudjeluje u uspjehu te tvrtke doprinosom na području izgradnje poslovanja i pronalaženja klijenata. Intel i SpikeSource uslugu će za početak ponuditi samo odabranim korisnicima, a tijekom godine očekuje se širenje na veći broj korisnika.
Intel i Epic Games pokrenuli su natječaj "$1 Million Intel Make Something Unreal Contest" za programere igara u usponu, pozvavši ih da programiraju modifikacije, tzv. modove, za PC verziju igre Unreal Tournament 3. Vrijednost nagrada procjenjuje se na milijun američkih dolara, a pobjednici će dobiti licencu za Unreal Engine 3 te nagrade u gotovini i drugim proizvodima, uključujući proizvode iz programa Intel® Software Development i računala s četverojezgrenim procesorom Intel® Core™2 Extreme.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.