Intel planira proširenje istraživanja i razvoja u Europi

Racunalo.com foto

Intel planira proširenje istraživanja i razvoja u Europi

Laboratorij bi trebao omogućiti bolju sinergiju istraživanja i inovacija te je pretvoriti u komercijalne prilike, ojačati postojeće tvrtke i otvoriti prostor za osnivanje novih. Intel Open Lab Munich dio je nedavno predstavljenog projekta Intel Labs Europe (ILE).

Da bi se razvilo europsko gospodarstvo utemeljeno na znanju te povećala njegova konkurentnost, važno je poboljšati obrazovanje, istraživanje i inovativnost. Kao tržišni predvodnik na području silicijske tehnologije, Intel se oslanja na stalne inovacije, koje više nisu ograničene samo na jednu tvrtku, zemlju ili regiju. Jačanje istraživačkih partnerstava s europskom informatičkom industrijom i akademskim krugovima poboljšat će i europsku i Intelovu konkurentnost.

Mnogi sektori koriste informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) kao temelj za razvoj i implementaciju svojih ideja u komercijalne svrhe. Informacijsko-komunikacijske inovacije kao što su Internet i sveprisutne bežične mreže oduvijek su bile nadahnuće za usluge i proizvode koji mijenjaju svijet, a tu će ulogu zadržati i u budućnosti. Izazov leži u činjenici da sljedeći inovativni model usluge ili korištenja utemeljen na tim tehnologijama može doći iz tvrtki za koje nikada prije nismo čuli, iz gospodarskih sektora koji još ni ne postoje ili s mjesta od kojih to najmanje očekujemo.

Svrha je Intel Open Laba u Münchenu pridonijeti otkrivanju i poticanju razvoja ideja koje se temelje na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Bez obzira na to hoće li istraživanje i razvoj koji će se iz tih ideja razviti provoditi Intel Labs Europe ili će se osmisliti istraživački programi u suradnji s drugim tvrtkama i akademskim krugovima, cilj je s vremenom proširiti istraživanje i razvoj u Europi.

"Intelova odluka da istraživanja u Europi potiče upravo iz Münchena potvrda je činjenice da je Bavarska najjača visokotehnološka regija u Europi. Mnoštvo međunarodnih tvrtki, elitnih sveučilišta te novih visokotehnoloških i tehnološki naprednih tvrtki čini idealno okruženje za inovacije", izjavio je Horst Seehofer, premijer pokrajine Bavarske.

Intel Open Lab Munich usko će surađivati sa sestrinskim laboratorijem u irskom gradu Leixlipu. Oba su laboratorija dio programa Intel Labs Europe (ILE), koji je pokrenut u siječnju 2009., a vodi ga prof. dr. Martin Curley. Laboratoriji Intel Open Lab u Münchenu i Leixlipu koordinirat će rad više od 800 stručnjaka u osamnaest laboratorija te aktivnosti u čitavoj mreži Intelova istraživanja i razvoja u Europskoj uniji. Cilj je ILE-a unaprijediti istraživanja i inovacije vezane uz Intelovu arhitekturu te surađivati sa zainteresiranim stranama u Europi na poboljšanju europske konkurentnosti u gospodarstvu utemeljenom na znanju. ILE-ov istraživački moto "Od pijeska do sklopova za društva" odraz je podrške Intelovim tradicionalnim područjima istraživanja, a inovacije širi na nova tržišta, npr. tržište usluga.

"Stimuliranje inovacije, poticanje istraživanja i poboljšanje obrazovanja najvažnije su točke Intelove strategije. Taj bi model ujedno trebao biti uzor za gospodarstvo uopće te misao vodilja našeg djelovanja pri traženju izlaza iz trenutne krize", izjavio je Craig Barrett, predsjednik uprave Intela.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.