Intel otkriva detalje o novim proizvodima

Racunalo.com foto

Na Intel Developer Forumu Intelovi direktori otkrili su detalje o značajkama skupine procesora nove generacije “Penryn” i opisali načine na koje će ta tehnologija potaknuti nove inovacije i razvojne mogućnosti te tako još jednom istaknuli Intelovo vodeće mjesto u 45-nm Hi-k silicijskoj tehnologiji. Intel je otkrio i dva plana razvoja proizvoda u razredu korisničkih elektroničkih uređaja (CE) i uređaja za poslovne namjene zasnovanih na tehnologiji “system-on-chip” (SOC) na bazi Intelove arhitekture (IA).
“Dobro došli u doba višejezgrenih procesora, doba u kojem će računalne mogućnosti višestruko povećavati naše osobne sposobnosti”, rekao je Justin R. Rattner, direktor Intelova tehnološkog odjela. “Ovaj forum u Pekingu pokazat će kako se naše mnogobrojne inovacije razvijaju u skladu s evolucijom društvenih odnosa, računalne i televizijske zabave, mrežne trgovine i drugih rastućih zahtjeva Interneta. Danas Intel diljem svijeta nudi veliku paletu višejezgrenih procesora te namjerava razvijati nove proizvode izvanrednih performansi i energetske učinkovitosti, kakvi su potrebni korisnicima koji žele bolje upravljati informacijskim potrebama.”
IDF se prvi put održava u Pekingu, dijelu regije u kojoj Intel ostvaruje oko 50 posto svoje ukupne prodaje. Intel je prošlog mjeseca objavio da namjerava uložiti 2,5 milijardi dolara u izgradnju prve tvornice 300-milimetarskih silicijskih ploča u Kini, u gradu Dalianu.


Doba višejezgrenih performansi i mikroarhitekture jezgre
Gelsinger je predstavio pokazatelje performansi Intelove buduće skupine procesora Penryn. Rekao je da se njihovom uporabom na stolnim računalima očekuje povećanje od oko 15 posto u segmentu aplikacija za obradu slike, 25 posto u segmentu aplikacija za obradu trodimenzionalnih sadržaja, 40 posto i više u segmentu računalnih igara te više od 40 posto brže kodiranje videosadržaja s Intelovim optimiziranim dekoderima videosadržaja SSE4. Pokazatelji se zasnivaju na mjerenjima pri radu Intelova četverojezgrenog 45-nanometarskog Hi-k procesora, koji još nije ušao u proizvodnju, a radi brzinom od 3,33 GHz s glavnom sabirnicom (FSB) radne frekvencije 1333 MHz i predmemorijom od 12 megabajta, u usporedbi s Intelovim procesorom Core 2 Extreme QX6800, predstavljenim prošloga tjedna, brzine 2,93 GHz s glavnom sabirnicom na 1066 MHz i predmemorijom od 8 MB.
Gelsinger je izjavio da na računalima visokih performansi (HPC) i radnim stanicama može očekivati poboljšanje do 45 posto pri korištenju zahtjevnih aplikacija koje trebaju veliki protok podataka i 25 posto na poslužiteljima koji koriste Javu*. Pokazatelji su zasnovani na Intelovim 45-nanometarskim Hi-k procesorima Xeon iz pretproizvodnje, s glavnom sabirnicom brzine 1600 MHz za radne stanice i HPC-e te glavnom sabirnicom brzine 1333 MHz za poslužitelje, u usporedbi s današnjim Intelovim četverojezgrenim procesorima Xeon X5355.
Gelsinger je rekao i da je Intel počeo planirati proizvode zasnovane ne visokoparalelnoj programabilnoj arhitekturi, kodnog naziva “Larrabee.” Uz pomoć mnogih postojećih programskih alata programiranje za te proizvode bit će jednostavno. Novi procesori moći će izvršavati trilijune operacija s pomičnim zarezom, tj. radit će teraflopskim brzinama. Arhitektura Larrabee obuhvaćat će poboljšanja koja će ubrzati primjenu na područjima kao što su znanstveno računalstvo, prepoznavanje, dubinska analiza podataka, sintetiziranje, vizualizacija, financijska analitika i zdravstvene aplikacije.
Tvrtka ima planove i za Intelovu tehnologiju QuickAssist, opsežnu inicijativu za optimizaciju uporabe ubrzivača u poslužiteljima. Ubrzivači povećavaju performanse jedne funkcije, kao što je sigurnosno šifriranje ili financijski izračun, a istodobno smanjuju potrošnju energije. Inicijativa obuhvaća podršku za ubrzanje uz pomoć višejezgrenih procesora zasnovanih na Intelovoj arhitekturi i ubrzivača drugih proizvođača koji rade zajedno u poslužiteljima zasnovanima na Intelovim proizvodima te razvoj novih integriranih ubrzivača unutar samog procesora zasnovanog na Intelovoj arhitekturi.
Gelsinger je otkrio planove za “Tolapai”, prvi u budućoj skupini  SoC (“system-on-chip”) proizvoda za poslovnu namjenu, koji integriraju nekoliko ključnih komponenti sustava u jednom procesoru zasnovanom na Intelovoj arhitekturi. Procjenjuje se da će proizvod Tolapai 2008 smanjiti veličinu čipova za do 45 posto, a potrošnju energije za otprilike 20 posto u usporedbi sa standardnom izvedbom s četiri čipa1 te će istodobno povećati brzinu i učinkovitost procesora. Tolapai će sadržavati novu Intelovu tehnologiju integriranog ubrzivača QuickAssist.
Gelsinger je ukratko prikazao i planove za nove proizvode, uključujući Intelove višeprocesorske poslužitelje visoke klase (kodnog naziva “Caneland”). Intelova serija 7300 procesora Xeon s četiri i dvije jezgre stići će na tržište u trećem tromjesečju u 80- i 50-vatnim inačicama za plošne poslužitelje. Novi će poslužitelji upotpuniti prijelaz tvrtke na Intelovu mikroarhitekturu Core za procesore Xeon. Sun Microsystems prikazao je svoj operativni sustav Solaris, koji radi na sustavu zasnovanom na procesoru Intel Xeon serije 5100 uz pomoć Intelove tehnologije Dynamic Power, nove funkcionalnosti usmjerene na smanjenje potrošnje energije memorijskog podsustava. 
Povećavajući još više računalnu sigurnost i upravljivost, Intel će u drugoj polovici godine predstaviti procesorsku tehnologiju Intel vPro, kodnog naziva “Weybridge”, koja koristi novu Intelovu skupinu čipseta serije 3, kodnog naziva “Bear Lake”.
To će se dogoditi nakon što na tržište stigne Intelova procesorska tehnologija Centrino Pro, koja će prvi put prijenosnim računalima donijeti osobine vPro sustava namijenjenog poslovnim korisnicima.
Na kraju je Microsoft prikazao Windows* poslužitelj kodnog naziva “Longhorn” i dvije komplementarne tehnologije: Windows Server Core i svoje novo virtualizacijsko rješenje na bazi “hipervizora”, virtualizaciju Windows poslužitelja koja radi na Intelovim četverojezgrenim procesorima Xeon. Kombinacija integriranih platformi pokazuje sposobnost upravljanja virtualnim uređajima sa do osam jezgri, s mogućnošću dodavanja novih uređaja tijekom rada (“hot add”), čime se povećava učinkovitost i vrijeme neprekidnog rada te olakšava posao IT osoblju.


Kućna računala i inovacije u korisničkoj elektronici
Eric Kim, viši potpredsjednik i glavni direktor Intelova odjela Digital Home Group, na IDF-u je rekao da je Intel usredotočen na razvoj proizvoda i tehnologija koje korisnicima omogućuju učinkovitije upravljanje, izbor, jasnoću i zajedništvo  (“4C” – control, choice, clarity, community) na računalima i CE platformama od osobnih i prijenosnih računala do televizije, internetskih TV uređaja (top-box) i drugih umreženih uređaja za reprodukciju multimedijskih sadržaja.
Kim je otkrio detalje o Intelovoj strategiji stvaranja jedne udružene procesorske osnove zasnovane na Intelovoj arhitekturi za sve računalne i CE platforme. Rekao je da će Intelov procesor CE 2110 Media, arhitekture SoC za CE uređaje, pomoći proizvođačima da brže na tržištu ponude pametnije i cijenom pristupačnije proizvode koji imaju potrebne performanse, fleksibilnost i kapacitet. Kim je rekao da će tvrtka tijekom 2008. godine na tržište pustiti svoj prvi SoC proizvod optimiziran za korisničku elektroniku i zasnovan na Intelovoj arhitekturi.
Intel krajem godine namjerava pustiti u prodaju nekoliko proizvoda za stolna računala, uključujući poboljšane inačice grupe proizvoda zasnovanih na procesorskoj tehnologiji Viiv i novu platformu visoke klase za ljubitelje računalnih igara, kodnog naziva “Skulltrail”.
Buduće generacije Intelove procesorske tehnologije Viiv bit će zasnovane na Intelovoj skupini čipseta serije 3, koja će na tržište stići u ovom tromjesečju te donijeti poboljšanu grafičku podršku pomoću poboljšane Intelove tehnologije Clear Video te podrške strojne opreme za Microsoft* DX10,  koja omogućuje kvalitetniju reprodukciju visoke razlučivosti i prikaz trodimenzionalnih sadržaja. Intelovi čipseti serije 3 također pojačavaju performanse sustava zahvaljujući bržoj glavnoj sabirnici brzine 1333 MHz, podršci za DDR3 memoriju, PCI Express* 2.0 i Intelovoj memoriji Turbo za ubrzavanje aplikacije i kraće vrijeme inicijalizacije sustava.


Intelovo istraživanje i razvoj utire put inovacijama
U svom uvodnom govoru Rattner je ponovio Intelove ciljeve glede performansi procesora i energetske učinkovitosti, podsjećajući da će Intel do 2010. za deset puta smanjiti potrošnju energije u segmentu ultramobilnih računala. Uz to, stvorit će buduće procesore teraflopskih brzina. Rattner druge proizvođače računala poziva na suradnju kako bi se iskoristile prednosti te nove sirove procesorske snage. Sljedeća etapa Intelova istraživanja teraflopskih brzina bit će usredotočena na višeslojnu memoriju na 80-jezgrenom razvojnom modelu čipa, koji je Intel već predstavio ove godine.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.