Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC recenzija – sitan, ali dinamitan

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC recenzija – sitan, ali dinamitan

Novi mališan koji dolazi iz Intelove radionice odlična je zamjena za stolno računalo. Nemojte mu suditi po dimenzijama, jer Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC može biti vrlo moćan stroj, kako za zabavu tako i za multimediju.

Oglas

Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC –  osnovne značajke:
– Intel Core i5-6260U na 1,8 GHz 2 jezgre
– Intel Iris 540 grafika
– 8 GB RAM-a
– 240 GB SSD
– Windows 10
– dimenzije 115 x 111 x 48 mm
– težina 640 grama
– Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, Intel Wi-Di, infracrveni senzor (IR)
– 4x USB 3.0 ulaza, HDMI i Mini DisplayPort video izlazi,
– audio 7.1 surround, ulaz za slušalice/mikrofon, SDXC kartica, LAN…

U ovo mobilno vrijeme, kada smo nerijetko u pokretu, netko bi pomislio kako nam stolna računala više ne trebaju. Naravno, pogrešno. Istina, lijepo je imati prijenosno računalo, ali ako još uvijek imate svoje “mjesto” gdje svakodnevno radite, koristite Internet, društvene mreže ili igrate video igre, tada je bolje imati stolno računalo. Zašto? Jeftinije je, ima jaču konfiguraciju i ono što je najbolje – monitor je daleko veći. Znate ono – komfor, komocija, užitak u radu.

U naš je testni studio stigao jedno zanimljivo stolno PC računalo, ali potpuno drugačije, rekli bismo – mališan, beba. Ali kada smo ga upalili ostali smo ugodno iznenađeni jer svojim će brzim, elegantnim i gotovo nečujnim radom. Kada bi vam rekli kako ovo Mini PC računalo stane u veći džep, ne bi nam vjerovali. Ali je tako.

S veseljem smo odlučili isprobati novi Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC, minijaturno osobno računalo koje je samo po dimenzijama malo, ali po konfiguraciji vrlo moćno. I što je najbolje, možete ga dodatno pojačati. Ovo nije prvo ovakvo računalo s kojim smo se susreli. Još smo davne 2013. godine isprobali i ostali ugodno iznenađeni. Isprobali smo i neke druge zanimljive Intelove uređaje, što možete pronaći na .

NUC je Intelova posebna serija računala (Next Unit of Computing), a koju bismo najjednostavnije mogli opisati kao računala s izuzetno malim dimenzijama, ali vrhunskim hardverskim karakteristikama. Ovakva računala viđamo sve više i češće, a odlična su za primjerice učionice, konferencije, seminare i druge lokacije na kojima treba veća količina računala. Naime, iako spadaju među stolna računala, vrlo ih je lako prenijeti jer su malih dimenzija i vrlo lagani, tako da su vrlo praktični za transport.

O ovoj našoj recenziji ćemo vam pokušati dati sve one važne informacije koje su vam potrebne, a kako biste stekli cjelovitu sliku o ovom računalu. Vjerujemo kako ćemo neke od vas zapaliti i za kupovinu. Priznajemo, i nama se već na prvi pogled sviđa… :)

Unboxing

Kada vidite kutiju, nikada ne biste pomislili kako se u njemu nalazi stolno računalo. A tko i bi :) Da stvar bude bolja, u ovu kutiju ne stane niti smartfon s 5 inčnim ekranom! Pa što je ovo ljudi? U ovoj se maloj kvadratičnoj kutiji zaista nalazi Mini PC računalo koje se može mjeriti s bilo kojim velikim stolnim računalom iste konfiguracije.

Na vrhu plave kutije nalazi se samo Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC računalo, ispod njega je ploča za montiranje, a još ispod je punjač, dodatni šarafići koji idu uz ploču za montiranje, te upute za korištenje. Sve se ovdje nalazi za početak rada, sve što trebate je ovu kutijicu spojiti na struju, monitor, tipkovnicu i miša…

Vanjski izgled

Vanjski je izgled – jedinstven. Jednostavno je drugačiji od bilo kojeg druge kutije stolnog računala koju ste vidjeli. Malen i kompaktan, kućište je metalno i srebrne boje, jedino su donja i gornja ploča plastične te crne boje. Treba spomenuti kako se gornja ploča može skidati, tako da se mogu montirati i, kako kažu, “3rd party lids” odnosno tu možete ugraditi neki svoj odgovarajući dodatak.

Na gornjoj se površini nalazi tipka za paljenje, kao i LED indikator. S donje smo strane uočili Microsoftovu naljepnicu koja kaže kako je predinstaliran Windows 10 Home operativni sustav, dok četiri gumirane nožice sadrže šarafe koje kada odvrnete dolazite do unutrašnjosti računala. Primijetili smo kako je jedan memorijski ulaz slobodan, a maksimalno podržava do 32 GB radne memorije što je – puno. Također možete promijeniti i SSD disk. Zaključak je kako bi sve trebalo raditi brzo i bešumno, što nam je odmah izmamilo osmjeh na licu.

Na prednjoj ploči smo pronašli 2x USB 3.0 ulaza, od kojih onaj desni može poslužiti i kao ulaz za punjenje mobilnih uređaja, zatim zajednički ulaz za slušalice i mikrofon, dok je krajnje desno infracrveni ulaz (IR), tako da ga možete iskoristiti za vlastite potrebe. Da, bežično daljinsko upravljanje i slične sitnice.

Na stražnjoj se ploči u vrhu nalaze hladnjaci i mali jedva čujni ventilator koji odvode toplinu iz unutrašnjosti. Lijevo je ulaz za ispravljač, zatim HDMI video izlaz, LAN mrežni ulaz, još dva USB 3.0 ulaza (ukupno ih je četiri), te Mini DisplayPort. S lijeve ćete strane pronaći čitač memorijskih SDXC kartica.

Što se tiče dimenzija one su zaista kompaktne – 115 x 111 x 48 milimetara, te je težak samo 640 grama. Nešto je teži nego što smo očekivali, ali to je normalno jer je velik dio metalnog kućišta “izolacijski” i kao takav služi za odvođenje topline izvan kućišta. Za to služe i dva proreza, lijevo i desno. Naravno, nema nikakvog ventilatora.

I to je to, sve što možete pronaći na ovoj kockici. Vanjski je izgled vrlo jednostavan, a sve što trebate vam je na raspolaganju.

Hardver

Sama hardverska konfiguracija je hvale vrijedna. Moramo napomenuti kako postoji 15-ak različitih konfiguracija, a ovaj koji mi imamo na testu je drugi po snazi, jači je jedino model s Core i7 procesorom. No, ne nedostaje nam. Inače, procesor je iz najnovije 6. “Skylake” generacije, a koji su poznati po tome što su energetski štedljiviji i osjetno se manje griju od 5. generacije, tako da vam ne treba aktivno nego je dovoljno pasivno hlađenje. Ipak, ventilator na vrhu je tu za svaki slučaj.

Ovaj naš Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC radi na 64-bitnom i 2-jezgrenom Intel Core i5-6260U procesoru na 1,8 GHz (u Turbo modu na 2,9 GHz), ima 4 MB SmartCache memorije, a razvijen je u 14-nanometarskoj tehnologiji i proizveden u trećem kvartalu 2015. godine.

Što se tiče grafike, nema mjesta za onu dodatnu, ali ima integriranu Intle Iris 540 grafiku na 300 MHz (maksimalna brzina na 950 MHz). Nije teško zaključiti kako na ovom računalu nećete možda uživati u grafički vrlo zahtjevnim video igrama, više onima “casual”, ali sve ostalo će raditi bez problema. Ipak, treba napomenuti kako Iris 540 grafika donosi osjetan napredak u odnosu na HD 530 grafiku, tako da ćete primjerice moći igrati igre kao što su Just Cause 3, Rainbox Six Siege, FIFA 16, World of Warships, Mad Max, Metal Gear Solid V, Dirt Rally, Battlefield Hardline i druge, ali uglavnom u nekoj srednjoj rezoluciji.

Nakon što smo mu otvorili poklopac, pronašli smo 8 GB DDR4 RAM-a (2133 MHz), a vidimo još jedan slobodan utor. Inače u dva utora ukupno podržava do 32 GB (2 x 16 GB). Inače podržava više inačica radne memorije ((DDR4-2133, LPDDR3-1866, DDR3L-1600). Spomenimo i kako je ugrađen Intelov SSD disk od 240 GB, a ako vam nije dovoljni vi slobodno stavite i veći, recimo od 1 TB.

Sve u svemu, ovo je konfiguracija koju bi svatko poželio, a još je u ovako minijaturnom džepnom kućištu.

Operativni sustav, audio i video

Kao što smo već ranije rekli, predinstaliran je Windows 10 Home operativni sustav (64-bitni), tako da je spreman za rad od prve sekunde. Ne moramo posebno napominjati što se sve nalazi u Windowsima od aplikacija, ali ćemo samo spomenuti Skype (koji je u Microsoftovom vlasništvu), tu su uvijek korisni OneNote i OneDrive, kao i Office 365 na koji se morate pretplatiti, odnosno možete ga besplatno koristiti mjesec dana. Naravno, u Windows Store dućanu uvijek možete instalirati i druge aplikacije, mnoge su i besplatne.

Rad u operativnom sustavu je brz i elegantan, ništa drugo nismo niti očekivali s obzirom da se radi o brzoj radnoj memoriji, kao i brzom SSD disku kojeg smo testirali i zaključili kako mu je brzina sekvencijalnog čitanja 454,84 MB/s, a brzina pisanja je 210,51 MB/s, što je prilično dobro.

Što se tiče zvuka, već smo spomenuli podršku za 7.1 zvuk, a filmove i druge multimedijske zahtjeve će odraditi brzo i bez ikakvih problema. Raditi će i video igre, ali nemojte puno očekivati jer nema dodatnu (dediciranu) grafičku karticu. To i nije njegova namjena.

Povezivost

NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC praktički ima sve potrebne ulaze i izlaze za svakodnevni rad, kao i veliko računalo. Na kućištu se nalaze USB 3.0 ulazi i video izlazi koje smo popisali niže. Ono što nismo spomenuli je bežični način povezivanja koje ćete također često koristiti.

Računalo podržava dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, Intel WiDi (1080p), a ugrađen je i infracrveni senzor (IR). Ukratko, sve što je potrebno je tu.

Zaključak

Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC  je hvale vrijedan uređaj koji s pravom možemo nazvati punokrvnim stolnim računalom. Nemojte mu suditi po dimenzijama, nego po onome što može, a može zaista puno. Intel je već izbacio pregršt serija i modela NUC minijaturnih računala sa snagom onih velikih, i kako čujemo vrlo su popularni diljem svijeta.

Hvalimo njegovu usklađenost u radu, vrlo jaka konfiguracija koju možete i nadograditi – to se odnosi na radnu memoriju, te na SSD disk, no ne i procesor odnosno grafiku. U tom slučaju trebate odabrati drugi model, a njihov popis možete pronaći na . S obzirom na veliko proširenje RAM-a (do 32 GB) i kombinaciju s SSD diskovima u stvari imate vrlo brzi stroj s kojim itekako možete biti kreativni.

Rad mu je gotovo nečujan, iako se čuje stalno diskretno zujanje ventilatora, tako da preporučujemo da ga stavite negdje gdje vam neće smetati. Ovaj je model tek ponešto bolji od prošle generacije, no ipak je Intel Iris grafika donijela napredak tako da ćete ipak moći uživati u nekim novijim igrama.

Intel NUC je zaista zanimljivo fleksibilno mini PC računalo s velikim mogućnostima, stabilnim i brzim radom bez pada performansi. Što da vam na kraju kažemo? Svidio nam se ovaj simpatični mališan, nećemo kriti kako bismo ga voljeli imati i svakodnevno koristiti i u našoj redakciji. Kad je tako simpa… :)

U Hrvatskoj ga ne vidimo u službenoj prodaji, tako da smo naš primjerak nabavili izvana. Cijena ovog našeg testnog modela je nešto ispod 600$, što je teško usporediti s nečim drugim jer ovo je Intel NUC… :)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Intel NUC Kit NUC6I5SYH Mini PC – ključne značajke

– PROCESOR: 64-bitni i 2-jezgreni Intel Core i5-6260U na 1,8 GHz (u Turbo modu na 2,9 GHz), 4 MB SmartCache, 14-nanometarska tehnologija, 6. generacija “Skylake” obitelji, proizvodnja Q3 2015, podržava do 32 GB RAM-a u 2 utora (DDR4-2133, LPDDR3-1866, DDR3L-1600)
– GRAFIKA: Intel Iris 540 na 300 MHz (max 950 MHz)
– RAM: 8 GB, dvokanalni DDR4 na 2133 MHz (maksimalno do 32 GB)
– POHRANA PODATAKA: Intel 240 GB SSD
– OS: Windows 10 Home (64-bitni)
– DIMENZIJE: 115 x 111 x 48 milimetara
– TEŽINA: 640 grama
– BEŽIČNA POVEZIVOST: dual-band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, Intel WiDi (1080p), infracrveni senzor (IR)
– ULAZI/IZLAZI: ulaz za struju, 1 x COMBO audio ulaz (slušalice/mikrofon), gigabitni LAN (mreža), 4 x USB 3.0 (jedan ima mogućnost punjenja), HDMI 1.4b i Mini DisplayPort 1.2 video izlazi, čitač SDXC kartica
– OSTALO: audio 7.1 surround, ploča za montiranje, strujni ispravljač (12-19 V)

+ Hvalimo
+ kompaktne dimenzije, svugdje se uklapa
+ vrlo stabilan i brz rad, odlična usklađenost
+ mogućnost proširenja RAM-a i SSD-a

– Zamjeramo
– ne podržava USB Type-C
– stalni rad ventilatora koji se (ipak) čuje
– nije predviđen za video igre

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.