Intel: novi planovi na području mobilnosti, bežičnih veza, automobilizma i digitalnih sadržaja

Racunalo.com foto

Morales je povezivanje nove štedljivije mikroarhitekture s višejezgrenim procesorima opisao riječima: “To je kao da ste uzeli izvanredni BMW-ov bolid Formule 1 i dodali mu dva nova motora i nove mogućnosti, a istovremeno smanjili potrošnju goriva.”


Morales je prvi put u Europi predstavio Intelovu novu mikroarhitekturu Intel Core, koja će biti osnova novih višejezgrenih procesora razvojnog naziva Merom (za prijenosna računala), Conroe (za stolna računala) i Woodcrest (za poslužitelje). Predstavio je i prvi Intelov četverojezgreni procesor razvojnog naziva Clovertown. Pomoću poslužitelja s ugrađena dva takva procesora iz pretproizvodne faze pokazana je mogućnost rada u osam niti, tj. istovremeno izvršavanje osam odvojenih zadataka. Kao osobit Intelov uspjeh Morales je izdvojio tehnologiju Intel Centrino, koja je omogućila razvoj učinkovitijih i štedljivijih računala. Predstavljena je i najnovija platforma Centrino s procesorima Intel Core Duo, ugrađena u već dostupna prijenosna računala različitih proizvođača.


Christian Morales i Bill Mitchel, potpredsjednik Microsoftova odjela Mobile Platforms Division, objavili su da će surađivati na daljnjem razvoju ultramobilnih osobnih računala (Ultra Mobile PC – UMPC). Riječ je o malim, ultramobilnim računalima koja podržavaju različite načine unosa podataka – dodirom, olovkom i tipkovnicom – a namijenjena su komunikaciji, zabavi i pregledu informativnih sadržaja. Sadrže bogatu paletu načina povezivanja i podršku za različite načine digitalne zabave.


Pritom je Morales istaknuo da su takvi projekti razlog zbog kojeg će Intel u idućih nekoliko godina nastojati smanjiti potrošnju energije svojih procesora, svodeći je na desetinu sadašnje potrošnje. Morales i Mitchel najavili su prve UMPC platforme tvrtki Asus, Founder i Samsung, koje su predstavljene i na CeBIT-u.


Uz to, Morales je najavio suradnju s tvrtkom Harman/Becker na razvoju otvorene platforme za automobilski “infotainment”. Platforma će se zasnivati na Intelovoj tehnologiji Intel Centrino te podržavati aplikacije za digitalni zvuk i video, navigaciju, telematiku te sustave za podršku vozaču, koje će poboljšati sigurnost i udobnost pri vožnji. Platforma će znatno proširiti paletu zabavnih i uslužnih sadržaja dostupnih vozačima, a proizvođačima automobila pomoći će da poboljšaju servisiranje automobila i dijagnosticiranje kvarova. Prvi proizvodi Harman/Beckera s  Intelovom platformom na tržištu će biti dostupni 2007. godine.


Intel surađuje sa stotinama tvrtki iz svijeta filma, glazbe, televizije, zabave i igara, kako bi mogli ponuditi nove digitalne zabavne sadržaje za dom, koje je moguće doživjeti na računalima s tehnologijom Intel Viiv. Ta će računala prejostiti razlike među računalima i zabavnom elektronikom te omogućiti gledanje ili slušanje sadržaja na računalima, televizorima i ručnim zaslonima u bilo kojoj prostoriji u kući. Tehnologija Intel Viiv sadrži Intelovu strojnu i programsku opremu koja obuhvaća snažne Intelove procesore Intel Pentium D, Pentium Extreme Edition i Intel Core Duo te multimedijske mogućnosti kao što su prostorni zvuk 5.1, video visoke razlučivosti i upravljanje računalom pomoću daljinskog upravljača.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.