Intel: nova mikroarhitektura procesora mijenja računalstvo

Racunalo.com foto

“Radne mogućnosti i niska potrošnja energije naših platformi utemeljenih na novoj mikroarhitekturi Core nadmašile su naša očekivanja”, izjavio je Kirk Skaugen, potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela za poslužiteljske platforme.
“Budući da kupci traže energetski učinkovitiji rad, razvili smo vrhunsku platformu utemeljenu na najnovijim tehnologijama za poslužitelje, kao što su brža i pouzdanija memorija, Intelova virtualizacijska tehnologija, tehnologija za upravljanje Active Server Manager te Intelova tehnologija za ubrzanje I/O operacija (Intel I/O Acceleration Technology)”.
Memorija FB DIMM omogućuje veći kapacitet, propusnost i ukupno veću pouzdanost. To je iznimno važno za projektiranje uravnoteženih platformi s više jezgara i najnovijim tehnologijama, kao što je virtualizacija, kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za snažnim računalima.
Intelova virtualizacijska tehnologija, dostupna u procesorima Xeon MP od prošle godine, omogućuje hardversku podršku za aplikacije koje poboljšavaju pouzdanost i interoperabilnost te omogućuje brži razvoj inovacija u računalnoj industriji. Intelov Active Server Manager povezuje strojnu i programsku opremu te ugrađenu programsku opremu (firmware) kako bi omogućio upravljanje kompleksnim centrima za obradu podataka i velikim računalnim okruženjima. Intelova tehnologija za ubrzanje I/O operacija (Intel® I/O Acceleration Technology) poboljšava odziv aplikacija, poslužiteljske I/O performanse i pouzdanost.
Intelove nove poslužiteljske platforme, kodnih naziva Bensley i Glidwell, projektirane su za današnje dvojezgrene procesore. Podržavat će i dvojezgrene te četverojezgrene procesore proizvedene pomoću Intelove 65-nanometarske proizvodne tehnologije.
Prvi procesori za platforme Bensley i Glidwell dolaze iz serije 5000 dvojezgrenih procesora Intel Xeon, prijašnjeg naziva Dempsey. U prodaji su od ožujka po novim, nižim cijenama. Ti procesori donose inovacije, veću učinkovitost i nižu potrošnju energije na tržište poslužitelja i radnih stanica osnovne klase.
Seriju procesora 5000 Intel će proširiti novim procesorom za platforme Bensley i Glidwell, koji će ponuditi tijekom lipnja. Riječ je o dvojezgrenom procesoru Xeon serije 5100. Zasnovani na Intelovoj mikroarhitekturi Core, većina tih procesora trošit će najviše 65 W.
Testiranjem pomoću programa za testiranje SPECint_rate_base200, koji mjeri propusnost operacija s cjelobrojnim brojevima, Dellov poslužitelj PowerEdge 2950 s dvojezgrenim procesorom Xeon 5100 postigao je rezultat od 123,0, što je novi svjetski rekord.
Testiranjem pomoću programa SPECjbb 2005 poslužitelj Fujitsu-Siemens PRIMERGY RX200 S3 s dvojezgrenim procesorom Xeon serije 5100 oborio je prijašnji rekord rezultatom od 96.404 poslovnih operacije u sekundi.
HP-ov poslužitelj PROLIANT ML 370 G5, također zasnovan na dvojezgrenom procesoru Xeon serije 5100, testiran pomoću programa TCP-C, koji mjeri brzinu rada s bazama podataka, oborio je još jedan svjetski rekord postigavši 169.360 tpmC pri niskih 2,93 USD/tpmC. (TPC neprofitna je organizacija koja definira testove za mjerenje procesorske snage poslužiteljskih računala. Potonji test dodatno daje i prikaz omjera cijene i procesorske snage testiranog poslužitelja.)


IBM* također je ostvario rekord svojim poslužiteljem IBM System x3650*, zasnovanim na dvojezgrenim procesorima Intel Xeon serije 5100, koji je ostvario 9182 simultana povezivanja pri testiranju pomoću programa SPECWeb™2005*, koji mjeri radne mogućnosti web-poslužitelja.
Drugi poznati programi korišteni za testiranje poslužitelja zasnovanih na dvojezgrenim procesorima Intel Xeon serije 5100 jesu Lotus Domino* (R6iNotes™), Microsoft Exchange Server 2003* (MMB3™), SPECfp™_rate_base2000* i SAP-SD™ 2-Tier*.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.