Intel na sajmu Computex predstavio 3-Series čipsete

Racunalo.com foto

Ti proizvodi današnjim osobnim računalima donose mnoštvo inovativnih značajki, npr. bolje performanse, višu razlučivost pri reprodukciji videozapisa te tehnologije pohrane koje omogućuju bolju zaštitu važnih podataka. Maloney, koji je ujedno i generalni direktor Intelova odjela Sales and Marketing Group te direktor prodaje i marketinga, izjavio je da su čipseti osmišljeni i za korištenje s Intelovim 45-nanometarskim procesorima iz tzv. “linije Penryn”, koji bi na tržište trebali izaći tijekom ove godine. Radi se na više od stotinu dizajna matičnih ploča, a Maloney procjenjuje da će nova linija čipseta rasti brže od ijedne druge u dosadašnjoj Intelovoj povijesti.
“Naši novi 45-nm Hi-K procesori utemeljeni na mikroarhitekturi Intel® Core™ nestrpljivo se očekuju s velikim uzbuđenjem”, izjavio je Maloney. “Intelovi čipseti 3 Series temelj su uzbudljivih multimedijskih značajki koje obilježavaju današnje sustave i one koji će se pojaviti krajem ove godine.”
Maloney je dodao i da Intel i Asustek, najveći proizvođači matičnih ploča i prijenosnih računala na svijetu, surađuju na projektu stvaranja linije ekonomičnih prijenosnih računala namijenjenih obrazovanju. Jedan model iz te serije stajat će manje od 200 USD. Asustekova će prijenosna računala odigrati ključnu ulogu u Intelovu programu World Ahead, čiji je cilj računala i tehnologije opremljene svim značajkama što brže učiniti dostupnima svima, ma gdje se na svijetu nalazili.
Maloney je otkrio i da Intel u trećem tromjesečju ove godine namjerava predstaviti mobilni procesor Intel® Core 2 Extreme. Time se nastavlja razvoj Intelove tržišne marke Extreme Edition, predstavljene 2003. za stolna računala, a koja se sada širi i na prijenosna računala, i dalje najbrže rastući segment računalnog tržišta. Taj će čip biti Intelov mobilni dvojezgreni procesor s najboljim performansama dosad, a i dalje će sadržavati značajke uštede energije karakteristične za prijenosna računala.


Novi čipseti poboljšavaju korisnički doživljaj za male i poslovne korisnike
čipseti Intel® 3 Series, pod kodnim nazivom “Bearlake”, omogućuju izvrsne performanse osobnih računala, a istodobno se odlikuju energetskom učinkovitošću, elegantnim dizajnom i tihim radom. Računala s tim čipsetima nude reprodukciju video i audiozapisa u CE kvaliteti te nove značajke sigurnosti i upravljivosti namijenjene poslovnim korisnicima, a predstavljat će temelj Intelovih procesorskih tehnologija nove generacije Intel® Viiv™ i Intel® vPro™, kodnog naziva Salt Creek, odnosno Weybridge.
Intelovi čipseti 3 Series podržavaju memoriju DDR2 maksimalne frekvencije 800 MHz ili memoriju DDR3 s brzinom prijenosa podataka od maksimalnih 1333 MHz, čime se postiže brz pristup datotekama i bolji odziv osobnog računala. čipseti podržavaju i PCI Express* 2.0, kojim se udvostručuje propusnost dostupna grafičkim karticama, te Intel® Turbo Memory za brže pokretanje računala i učitavanje aplikacija.
Intelovi čipseti 3 Series dostupni su i u verzijama s integriranom grafikom, naziva Intel® G33 i G35 Express. Ti će proizvodi sadržavati tehnologiju Intel® Clear Video, koja ima mogućnost poboljšanja videoreprodukcije i podržava multimedijsko sučelje visoke razlučivosti (High Definition Media Interface, HDMI). Proizvođači računala uz te čipsete mogu ponuditi i podršku za reprodukciju HD DVD* i Blu-ray* diskova, pri čemu će cijena računalnog sustava biti niža od cijene većine sajostalnih grafičkih kartica. Osim toga, u G35 integrirana je hardverska podrška za MS DX10, čime se omogućuje glatkiji, realističniji prikaz u 3D aplikacijama.Intelova grafika u potpunosti podržava sučelja Windows* Vista Home Premium i Windows* Aero. Svi Intelovi čipseti 3 Series korisnicima omogućuju dodavanje maksimalno šest vanjskih diskova osobnom računalu radi dodatne zaštite podataka i boljih performansi, imaju podršku za Intel® High Definition Audio radi postizanja prostornog zvuka kvalitete 7.1 te za tehnologiju Intel® Quiet System kojom se smanjuje buka i zagrijavanje sustava te dobiva mnogo tiše računalo koje ipak zadržava svoje visoke performanse.
čipseti Intel® G33 i P35 Express isporučuju se od travnja, a isporuka čipseta Intel® Q33 i Q35 Express započela je u svibnju. čipset Intel® G35 Express i napredni čipset Intel® X38 s podrškom za dvojnu grafiku počet će se isporučivati tijekom sljedećih 90 dana.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.