Intel Itanium 2 Dual-Core udvostručuju performanse i smanjuju potrošnju energije

Racunalo.com foto

Svi proizvođači poslužitelja, članovi ISA grupacije (Itanium Solutions Alliance) predstavit će nove linije proizvoda zasnovane na novim procesorima Dual-Core Intel Itanium 2 9000.
Vodeći predstavnik novih procesora, model 9050, sadrži dvije kompletne procesorske jezgre i gotovo trostruko veći memorijski međuspremnik od prethodne generacije Intelovih procesora. U stanju je izvršiti četiri instrukcije ili instrukcijske niti po procesoru pojačanom Intelovom tehnologijom HT (Hyper-Threading).
Novi procesori Dual-Core Intel Itanium 2 predstavljaju do danas najkompleksniji dizajn nekog proizvoda, s više od 1,7 milijardi tranzistora, pružajući Intelovim inženjerima priliku za ugradnju novih mogućnosti u liniju procesora Itanium, uključujući robusne virtualizacijske mogućnosti, veću pouzdanost memorijskih spremnika te drugih poslužiteljskih kapaciteta.
Za razliku od ostalih proizvođača RISC procesora, procesori Dual-Core Intel Itanium 2 iz serije 9000 krajnjem korisniku nude velik izbor programske opreme, koja obuhvaća više od 8000 aplikacija primjenjivih u proizvodnji. Poslužitelji i računalni sustavi zasnovani na procesorima Itanium jedinstveni su u računalnoj industriji. Oni nude podršku za osjetljive i ključne operacije te aplikacije u Windows, Linux, UNIX i drugim operativnim sustavima, kao i migracijske alate za prijelaz s poslužiteljskih i mainframe sustava drugih proizvođača – uz nedostižnu fleksibilnost i pouzdani sustav prilagodbe za voditelje IT odjela koji odluče prijeći na standardnu arhitekturu.
Procesori Dual-Core Intel Itanium serije 9000 nude učinkovitost koju ne može dostići nijedna konkurentna RISC arhitektura. Već su postignuti rekordni rezultati u nekoliko ključnih poslužiteljskih testova, uključujući rezultat od 4230 bodova na SPEC_int_rate_base_2000 testu, što je gotovo trostruko bolji rezultat od prethodnog rekorda.
“Intel ostaje usredotočen na uklanjanje vlasničkih okova koji su još zaostali u gornjem dijelu tržišta poslužitelja. Zahvaljujući dvojezgrenim procesorima Dual-Core Intel Itanium 2, nudimo IT slobodu bez presedana uz pomoć proizvoda koji predvodi u performansama, pouzdanosti i energetskoj učinkovitosti.”, izjavio je Pat Gelsinger, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelove grupacije Digital Enterprise. “Široka sistemska i programska podrška za procesore Itanium 2 omogućuje voditeljima informatičkih odjela prijelaz s ostarjelih i skupih naslijeđenih sustava te omogućuje usmjeravanje fondova za njihovo održavanje na standardne računalne sustave i poslovne inovacije.”
“Broj sustava zasnovanih na procesorima Itanium raste u gotovo svim područjima. Više se aplikacija pojavilo u prvoj polovici ove godine nego što ih je bilo dostupno 2003., a više od 70 posto stotinu najvećih globalnih tvrtki izabralo je tehnologiju Itanium. K tome se ISA (Itanium Solutions Alliance) obvezala izdvojiti 10 milijardi USD za strojnu podršku za arhitekturu do 2010. godine.”Sustavi zasnovani na procesorima Dual-Core Intel Itanium 2 ciljaju na većinu računalno zahtjevnih područja, kao što je poslovna analitika ili velike baze podataka, što je sve važnije jer tvrtke nastavljaju težiti donošenju odluka u stvarnom vremenu, zasnovanima na velikom broju podataka, a znanstvenici, inženjeri i istraživači nastoje riješiti medicinske, klimatske i druge izazove uz pomoću računala. EPIC arhitektura procesora Itanium 2 omogućuje visoku razinu paralelizma i računalnih mogućnosti, uvodeći veću učinkovitost u analitičke aplikacije i poslovnu programsku opremu.
“Microsoft Windows Server 2003 i Microsoft SQL Server 2005 na novim dvojezgrenim, višenitnim procesorima Dual-Core Intel Itanium 2 omogućit će iznimne performanse, skalabilnost i pouzdanost najzahtjevnijim kupcima s velikim bazama podataka i tipičnim poslovnim aplikacijma”, izjavio je Bob Muglia, viši potpredsjednik odjela za poslužitelje i poslovne alate pri Microsoftu. “Microsoft je odlučan u svojoj podršci za arhitekturu zasnovanu na procesorima Itanium, danas i ubuduće.”


Virtualizacijska tehnologija procesora Intel Itanium 2
Intelova virtualizacijska tehnologija (VT) ugrađena je u procesore Dual-Core Intel Itanium 2 radi poboljšanja podrške proizvođačima originalnih komponenata (OEM) i proizvođačima programske opreme za virtualne sustave (VMM). Ugrađena skalabilnost, učinkovitost i vodeća industrijska pouzdanost poslužitelja zasnovanih na procesorima Itanium 2 pružaju izvanrednu platformu za konsolidaciju vlastitih rješenja na standardnim poslužiteljima. Virtualizacija može pomoći u smanjenju ukupnih troškova vlasništva, kao pomoć pri migraciji i konsolidiranju različitih programskih rješenja sa zastarjelih platformi na standardnu industrijsku strojnu opremu i operativne sustave.
Osim dvojezgrenih procesora Dual-Core Intel Itanium 2 serije 9000, Intel je predstavio i dva modela poslužitelja za ugradnju u ormare: SR870BH2 i SR870BN4. Takvi poslužiteljski sustavi nude optimalne performanse, pouzdanost i mogućnost proširenja potrebne za skalabilna poslovna rješenja i ključne poslovne aplikacije. Dostupni su već danas OEM proizvođačima za potrebe industrijske, visokoučinkovite obrade podataka.


Cijene i dostupnost
Intelovi jednojezgreni i dvojezgreni procesori Itanium 2 u prodaji su već danas, dok se računalni sustavi na tržištu očekuju krajem kolovoza.Dvojezgreni procesor Dual-Core Intel Itanium 2 9050 1,6 GHz  24M 533/400 MHz


3692 USD


Dvojezgreni procesor Dual-Core Intel Itanium 2 9040 1,6 GHz 18M 533/400 MHz


1980 USD


Dvojezgreni procesor Dual-Core Intel Itanium 2 9030 1,6 GHz 8M 533/400 MHz


1552 USD


Dvojezgreni procesor Dual-Core Intel Itanium 2 9020 1,42 GHz 12M 533/400 MHz


910 USD


Dvojezgreni procesor Dual-Core Intel Itanium 2 9015 1,4 GHz 12M 400 MHz


749 USD


Procesor Itanium 2 (jedna jezgra) 9010 1,6 GHz 6M  533/400 MHz


696 USD

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.