Intel istražio: Europljani žele tehnološke uređaje kao poklon za Božić!

Fotografija članka: Intel istražio: Europljani žele tehnološke uređaje kao poklon za Božić!

Istraživanje tvrtke Intel o navikama u vezi s kupnjom božićnih darova pokazalo je da više od polovice Europljana (51%) želi na poklon dobiti neki elektronički uređaj.

Oglas

Pri tome mislimo na tehnološke uređaje kao što su tableti i prijenosna računala, zatim pametni telefoni i uređaji 2-u-1, to su trenutno najpoželjniji pokloni u Europi. Svakako proučite i infografiku koju smo priložili na kraju članka.

Nedostaje li vam inspiracije za božićne darove?

Jeste li zapeli s idejama za ovogodišnje božićne darove? Morate darivati velik broj ljudi, a nemate pravu ideju? Ne brinite, niste jedini. Intel je u svojem istraživanju istražio božićne kupovne navike Europljana i većina (55%) ih se slaže da je najteži dio božićne kupnje upravo odabir pravog dara. Trećina (33%) ih smatra da je pravi dar najteže odabrati upravo za svog partnera.

No ne gubite nadu, polovica Europljana (51%) naime kaže da njihovi prijatelji ili obitelj žele tehnološki proizvod na dar. Tako su se tehnološki darovi našli na prvom mjestu popisa božićnih darova (29%). U muškaraca je taj postotak znatno veći nego kod žena (41% u usporedbi s 18 %), a trećina žena većinom još želi dar kao što je odjevni predmet ili proizvod za zdravlje i ljepotu.

Digitalni tehnološki darovi dominiraju na ljestvici omiljenih božićnih darova jer više od četvrtine Europljana želi pod božićnim drvcem dobiti tehnološki dar. Pri tome prednjači muška populacija, ali su rezultati pokazali da su tehnološki darovi prilično popularni i u žena jer u prosjeku ne zaostaju puno za darovima kao što su odjevni predmeti i proizvodi za zdravlje i ljepotu
–  Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose s javnošću u srednjoj i istočnoj Europi

Više od trećine anketiranih (37%) želi pod božićnim drvcem pronaći tablet, dok petina ispitanika (21%) dragim osobama za ovogodišnji Božić namjerava kupiti tablet. Kupnja savršenog božićnog dara stoga ne bi smjela biti tako teška kao što mislimo jer se na tržištu nudi velik broj tableta i prijenosnih računala ili uređaja 2-i-1 s procesorima Intel Atom i Core četvrte generacije. Na police već stižu iznimno tanki hibridni uređaji i prijenosnici bez ventilatora s najnovijim procesorom Intel Core M, kao što je izvanredno elegantan i tanak Lenovo Yoga 3 i hibridni Acer Switch 12. Intelov vodič za kupnju, koji će vam pomoći pri odabiru odgovarajućeg tehnološkog dara, možete potražiti ovdje i ovdje.

Prema rezultatima Intelova istraživanja o božićnim kupovnim navikama u deset zemalja u kojima je provedeno istraživanje i u Hrvatskoj stanje je slično. Tehnološki darovi, kao što su tableti i prijenosna računala, pametni telefoni i uređaji 2-u-1,  trenutačno su na prvom mjestu po prodaji i u Hrvatskoj. Primjećujemo da tehnološki darovi iz godine u godinu sve više postaju univerzalni zahvaljujući i tomu što su moderno dizajnirani, iznimno tanki, elegantni i atraktivni. Većina će se božićne kupnje putem naše internetske trgovine Links.hr obaviti u prosincu, kao i u drugim europskim zemljama.
– Vedran Puškarić, direktor tvrtke Links d.o.o.

Veliki potrošač ili lovac na najpovoljnije ponude

Muškarci puno troše na božićne darove, pa je veća vjerojatnost da kupuju skupe stvari. Kad je riječ o kupnji skupog dara, u muškaraca postoji znatno veća vjerojatnost nego u žena da će na njega potrošiti 300 eura ili više (30% u odnosu na 18%). U prosjeku će muškarac potrošiti 125 eura više nego žena pri kupnji najskupljeg dara. 35% Britanaca i 31% Šveđana odvojilo je za najskuplji dar više od 315 eura, dok je postotak takvih najniži među Nizozemcima (12%) i Poljacima (9%).

Većina muškaraca u Europi (52%) kupuje najskuplje darove za svoje partnerice, a u žena se to dijeli između djece i partnera jer 39% žena najveći dar poklanja partneru, a 33% žena ga daje djeci.

Božićno vrijeme može poprilično opteretiti obiteljski proračun, no prema istraživanju većina Europljana pažljivo troši na darove. Stoga ne iznenađuje da 71% ispitanika sebi određuje koliko smije najviše potrošiti na darove. Usprkos dobrim namjerama trećina njih (31%) ipak potroši više od planiranog. Kod poslovično štedljivih Nijemaca postoji najveća vjerojatnost (86%) da će odrediti koliko smiju potrošiti za kupnju božićnih darova te da će se toga i držati. Kad je riječ o prekomjernom trošenju, u Talijana postoji najveća vjerojatnost (41%) da će previše potrošiti, a u Šveđana je ta vjerojatnost najmanja (17%).

Da bismo dobili najbolji dar za svoje voljene, provjeravamo ponudu jer želimo dobiti najbolju vrijednost za svoj novac. Tako dvije trećine (65%) ispitanika traže najpovoljnije cijene i ponude, a njih 56% koristi kupone i darovne kartice da bi uštedjeli. Pritom prednjače Britanci jer ih otprilike 86% traži povoljne cijene i ponude, a njih 68% koristi kupone i darovne kartice za kupnju darova.

Pravi trenutak za kupnju

Možda ste jedan od 12% dobro organiziranih Europljana koji božićnu kupnju obavlja tijekom godine. Na taj ćete način uštedjeti novac i preduhitriti gužvu u trgovinama. 60% Europljana želi božićnu kupnju obaviti brzo i učinkovito, a kupnja tijekom godine vjerojatno je najbolji način da se postigne taj cilj. Ako glavninu božićnih kupnji obavljate u prosincu, spadate u većinu (62%) koja s kupnjom čeka do prazničnog mjeseca. Na taj ćete način osjetiti praznično ozračje i pronaći inspiraciju za kupnju božićnih darova. 28% ispitanika svoju božićnu kupnju obavlja u posljednjih deset dana, a to može uzrokovati osjećaj panike i dovesti do bezglavog trošenja. Takav pristup kupnje u zadnjem trenutku uzrokuje neugodnosti – u prosjeku 23% žena njihovi partneri bacaju u očaj jer obavljaju božićnu kupnju kasno i na brzinu. No u prosjeku samo 2% ispitanika svoju kupnju ostavlja za Badnjak. Rekorderi su Rusi jer ih u prosjeku 15% obavlja kupnju na Badnjak.

Strategije božićne kupnje

Božićna kupnja mora biti zabavna i omogućiti nam da osjetimo praznično ozračje, ali za neke predstavlja i veliki stres. Dok je u prosjeku za više od polovice Europljana (55%) božićna kupnja ugodna, njih 42% smatra je napornom. Da biste izbjegli napor, evo nekoliko strategija:
– zahvaljujući internetskoj kupnji božićna kupnja puno je lakša. Prema Intelovu istraživanju trećina (35%) kupnji božićnih darova obavit će se putem interneta, a 60% u trgovinama.
– većina (62%) obavlja božićnu kupnju tijekom cijelog prosinca. Na taj način mogu osjetiti praznično ozračje i pronaći inspiraciju za kupnju darova.
– kako bi pronašlo savršen dar, njih 58% pretražuje internet i uspoređuje ponude.
– dvije trećine (65%) traže najpovoljnije ponude, a 56% ispitanika iskoristit će kupone i darovne kartice radi uštede.
– zanimljiva je činjenica da više od polovice ispitanika (56%) tijekom kupovine božićnih darova kupuje dar i sebi! 27% ispitanika kupuje darove koje i sami mogu koristiti.

Podaci o istraživanju

Istraživanje o božićnim kupovnim navikama provela je za tvrtku Intel u rujnu 2014. putem internetske ankete tvrtka Redshift Research. U istraživanju je sudjelovalo 10.042 ispitanika iz 10 europskih država (Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Poljska, Rusija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija). Kvotama je utvrđena pouzdana i točna zastupljenost populacije starije od 18 godina.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.