Intel: inovacije u arhitekturi pomoću snažnih i učinkovitih višejezgrenih platformi

Racunalo.com foto

Intel nastoji ponuditi veću učinkovitost uz što manju potrošnju energije zahvaljujući novoj generaciji mikroarhitekture, predstavljenoj u izlaganju glavnog Intelova inženjera za tehnologiju Justin Rattnera. Višejezgreni proizvodi utemeljeni na Intelovoj mikroarhitekturi, pod nazivom “Intel Core”, omogućit će jedinstven dizajn te pokretati najsloženija uredska računala. Nove će platforme pomoći IT menadžerima povećanjem brzine odziva i produktivnosti te će smanjiti energetsko opterećenje s kojim se tvrtke suočavaju usporedo s rastom poslužiteljskih centara.
Do kraja 2006. godine Intelova mikroarhitektura Core bit će osnova osobnih računala i poslužiteljskih platformi. Ističući zamjetna povećanja performansi na stolnim računalima, Gelsinger je predstavio Conroe, dvojezgreni procesor koji može smanjiti potrošnju energije računala za 40 posto, a u isto vrijeme omogućiti 40-postotno povećanje računalne učinkovitosti .
Na kraju je Gelsinger najavio da će procesor Conroe biti dio Intelove profesionalne poslovne platforme kodnog naziva “Averill”, čiji se izlazak na tržište očekuje u drugoj polovici 2006. godine. Platforma Averill omogućit će visoku razinu sigurnosti i kontrole poslovanja upravo pomoću dvojezgrenog procesora Conroe, novog čipseta, kodnog naziva “Broadwater”, Intelove virtualizacijske tehnologije te druge generacije Intelove tehnologije Active Management.
 Tijekom 2006. Intel će predstaviti tri nova procesora namijenjena dvoprocesorskim poslužiteljima i radnim stanicama. Procesor “Sossaman”, iznimno niske potrošnje, trebao bi na tržište stići već sljedećeg tjedna, a dizajniran je za ugradbene poslužitelje (koji se ugrađuju u komunikacijske ormare), uređaje za pohranu podataka i telekomunikacijsku opremu. Procesor kodnog naziva “Dempsey” izlazi na tržište krajem mjeseca i prvi je procesor namijenjen novoj Intelovoj Xeon platformi kodnog naziva “Bensley”. Kako će većina tih modela trošiti manje od 100 W, Bensley će na tržištu biti najekonomičniji po potrošnji energije.
 Tijekom trećeg kvartala 2006. Intel će dopuniti platformu Bensley novim procesorom, kodnog naziva “Woodcrest”, koji će dodatno smanjiti potrošnju energije za 35 posto, a računalnu učinkovitost povećati za više od 80 posto .
Gary  Campbell, potpredsjednik i direktor za tehnologije, u svojem je pak izlaganju naglasio HP-ovu podršku za platforme Bensley i Woodcrest te kupcima HP-ovih poslužitelja i radnih stanica ponudio vrhunsku učinkovitost po utrošenoj jedinici energije.
 Dodatno naglašavajući Intelov kratkoročni plan lansiranja višejezgrenih proizvoda, Gelsinger je prvi put javno predstavio radnu inačicu procesora s četiri integrirane jezgre, kodnog naziva “Clovertown”, namijenjenu dvoprocesorskim poslužiteljima. Procesor Clovertown uskladiv je s platformom Bensley, a njegov izlazak na tržište očekuje se početkom 2007. godine. On će donijeti povećanje kapaciteta u obradi informacija, a sadrži aplikacije za višenitni rad, poput onih za obradu baza podataka, financijske servise i upravljanje logistikom. K tome, tvrtka početkom 2007. godine namjerava na tržište poslati i procesor s četverostrukom jezgrom, kodnog naziva “Kentsfield”, namijenjenog vrhunskim stolnim računalima.
Intel je omogućio i pogled na novu generaciju virtualizacijske tehnologije (Intel Virtualization Technology), namijenjene velikim poslužiteljima. Virtualizacija poslužitelja pomaže IT organizacijama usklađenje infrastrukture, optimalno iskorištenje resursa, smanjenje ukupnih troškova i povećanje poslovne učinkovitosti. Intel je prošle godine započeo distribuciju procesora s Intel VT tehnologijom. Intelova nova generacija virtualizacijske tehnologije Intel VT-d (Intel VT for Directed I/O) obuhvaća virtualizaciju I/O operacija kako bi I/O uređaje dodijelila virtualnim uređajima, omogućujući robusniju i bržu platformu za virtualizirane sustave.
 Tvrtka je također objavila dostupnost specifikacije tehnologije Intel VT-d, kako bi se mogle procijeniti postojeće mogućnosti, ali i dizajnirati novi proizvodi s podrškom za tehnologiju Intel VT-d. Dužnosnici tvrtki Microsoft i VMware u svojim su govorima također javno najavili podršku i suradnju na Intelovim VT-d specifikacijama.
 Izvršna direktorica tvrtke VMware Diana Greene istaknula je planove za uključivanje podrške za tehnologiju Intel VT u sve proizvode za poslovnu virtualizaciju, uključujući ESX Server, tijekom 2006. godine. Danas VMware podržava Intel VT tehnologiju u proizvodima Workstation 5.5 i VMware Server, a proizvodnu podršku za Intel VT namjerava uvesti u drugoj polovici 2006. Dvije tvrtke zajedno pokreću široku marketinšku aktivnost kako bi potakle implementaciju virtualizacije poslužitelja. VMware će tijekom 2007. godine u svoje proizvode uključiti i podršku za novu Intelovu generaciju virtualizacijske tehnologije (VT-d).
 Bob Muglia, Microsoftov potpredsjednik, pridružio se Gelsingeru u raspravi o Microsoftovoj suradnji s Intelom na specifikacijama za Intel VT-d tehnologiju i načinima na koje će ta tehnologija pružiti hardverske temelje za Windows virtualizacijsku arhitekturu. Muglia je objasnio kako dvije tvrtke surađuju na poboljšanju mogućnosti upravljanja računalima za IT. Intelova tehnologija Active Management (AMT), uz Microsoftov SMS (Systems Management Server), pružit će IT menadžerima mogućnost kontrole računala u vlastitim mrežama čak i ako su računala isključena ili u kvaru. Intelova tehnologija AMT pruža IT administratorima mogućnost daljinskog upravljanja i održavanja tih sustava bez prekida rada korisnika. Gelsinger je opisao i Intelovu novu generaciju AMT-a te novu mogućnost nazvanu “Circuit Breaker” (prekidač). Ona pruža proaktivnu zaštitu, primjerice od računalnih virusa, izolirajući zaražena računala prije no se zaraza proširi lokalnom mrežom.
U pogledu poboljšanja sigurnosnih mogućnosti budućih platformi Gelsinger je objavio dostupnost preliminarnih specifikacija tehnologije LaGrande (LT). LT se sastoji od hardverskih dodataka u Intelovu siliciju koji platformi omogućuju zaštitu od programskih napada te štite povjerljivost i integritet podataka u računalu. Intel će i tu tehnologiju učiniti dostupnom već ove godine na odabranim platformama poslovnih stolnih računala, uključujući Averil platforme. Intel želi ohrabriti inovacije na polju sigurnosti računala i pomoći u prepoznavanju prednosti tehnologije LaGrande, kako bi omogućio široku primjenu novih aplikacija.
 “Razvoj platformi za osobna računala i poslužitelje samo je dio naših planova”, izjavio je Gelsinger. “Svjedoci smo ogromnog rasta usluga putem IP protokola, a to znači više mogućnosti za razvoj, dizajn i konfiguraciju mreža potrebnih za dostavu tih usluga.” Gelsinger je spomenuo i plan da se na tržište pošalju proizvodi s mikroarhitekturom Core, koji će zadovoljiti potrebe davatelja mrežnih usluga te poboljšati upravljanje u novim okruženjima mrežnih podatkovnih centara.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.