Intel IDF: Nova Intelova “VIIV” tehnologija

Racunalo.com foto

Računalom utemeljenom na tehnologiji Intel Viiv moći će se jednostavno upravljati pomoću daljinskog upravljača. Bit će opremljeno brojnim Intelovim tehnologijama, uz ostalo procesorom s dvije jezgre, čipsetom, programskom opremom za platformu i mogućnostima mrežnog povezivanja.
“Tehnologija Intel Viiv prva je naša platforma oblikovana namjenski za digitalni dom u kojemu korisnici žele imati pristup svojim sadržajima u bilo koje vrijeme, na bilo kojem mjestu i na nekoliko uređaja”, rekao je Don MacDonald, Intelov potpredsjednik i generalni direktor tvrtke Digital Home Group. “Na tragu uspjeha mobilne tehnologije Intel Centrino, primijenili smo sličnu strategiju pri definiranju naše nove digitalne kućne platforme koju čine najnovije Intelove tehnologije za kućna računala. Tehnologija Intel Viiv označuje središnju točku u kojoj se spajaju inovacija, digitalni uređaji, prvoklasna zabava i vrhunska tehnologija koja korisniku omogućuje potpun nadzor nad digitalnim zabavnim sadržajima.”
Nazivom “VIIV” želi se prenijeti osjećaj živosti i uzbuđenja koje donose najnovije tehnologije za zabavu kod kuće.


O Intelovoj platformi namijenjenoj računalima za digitalni dom
Računalni sustavi utemeljeni na Intelovoj tehnologiji Viiv kupcima će biti dostupni u različitim oblicima, od malih i elegantnih uređaja sličnih modernim elektroničkim uređajima za zabavu, kao što su komponente glazbene linije ili DVD-playeri, do klasičnih oblika stolnih ili tower računala.
Intel je u platforme s tehnologijom Viiv ugradio i mogućnosti kakve imaju klasični elektronički uređaji za zabavu kako bi olakšao njihovu uporabu i omogućio bolju zabavu. Uz sva osobna računala utemeljena na tehnologiji Viiv isporučivat će se daljinski upravljač, operativni sustav Microsoft Windows* Media Center Edition i programska oprema, koji će omogućiti korisniku interakciju s računalom na način na koji koristi televizor. Kupci će na jednom integriranom sustavu moći npr. gledati film ili igrati igru i istovremeno s Interneta preuzimati najnoviju glazbu.
Pomoću još jedne funkcije slične onoj na televizoru korisnici će moći brzo uključiti i isključiti svoje računalo (nakon pokretanja operativnog sustava) jednim dodirom na gumb. To omogućuje nova tehnologija nazvana Intel Quick Resume. Svako osobno računalo zasnovano na tehnologiji Intel Viiv sadržavat će i mogućnost reprodukcije prostornog zvuka 5.1 (s dodatnom podrškom za prostorni zvuk 7.1) u kvaliteti kućnoga kina.
Uz dodatnu TV-karticu (odabirač kanala), računalo će moći snimati, zaustavljati i vraćati unazad sliku televizijskog programa te snimati sadržaj odabranog programa na tvrdi disk i kasnije ga prikazivati. Na isti način korisnici će moći uživati i u sadržajima “na zahtjev”. Korisnici računala utemeljenih na tehnologiji Intel Viiv moći će se jednostavno povezivati s Internetom i preuzimati najnovije zabavne sadržaje, kao što su filmovi, glazba i igre te ih gledati i igrati se ugodno smješteni u svome naslonjaču.
Budući da postoji sve više digitaliziranih sadržaja, korisnici ih žele imati na različitim mjestima u svome domu te ih prenositi s jednog uređaja na drugi pomoću kućne mreže. Da bi bilo lakše namjestiti postavke kućne mreže, tehnologija Intel Viiv sadržavat će namjenski oblikovanu programsku opremu koja će nuditi pomoć pri konfiguraciji mreže. Njome će se moći upravljati pomoću daljinskog upravljača, što će olakšati povezivanje različitih uređaja kao što su prijenosni uređaji za reprodukciju medijskih sadržaja, DVD-playeri, televizori i glazbeni uređaji.
Tehnologija Intel Viiv sadrži i programsku podršku za promjenu formata datoteka različitih digitalnih sadržaja pa će se oni moći gledati na različitim uređajima čiju je kompatibilnost sa sustavima utemeljenima na tehnologiji Viiv potvrdio Intel. Uz to, Intel je surađivao s tvrtkama koje proizvode osobna računala, elektroničke uređaje široke potrošnje i korisničke sadržaje kako bi definirao specifikacije koje će omogućiti zajednički rad njihovih proizvoda te da kupci u svome domu mogu jednostavno pomoću kućne mreže prenositi različite internetske medijske sadržaje između različitih uređaja u različitim prostorijama.
Računala utemeljena na Intelovoj tehnologiji Viiv moći će istovremeno izvršavati nekoliko zahtjevnih zadataka. To je zahtjev koji  postavlja sve veći broj korisnika i koji je Intel prepoznao tijekom godina istraživanja interakcije ljudi s tehnologijom u njihovu domu. Intelovi procesori s dvije jezgre omogućuju da više osoba, koje se nalaze u različitom prostorijama u kući, istovremeno upotrebljava jedno računalo. Npr. djeca u dnevnom boravku mogu preuzimati igru s Interneta i gledati film na računalu zasnovanom na tehnologiji Intel Viiv, dok roditelji u drugoj sobi slušaju glazbu s istog računala povezanog pomoću digitalnog prilagodnika s glazbenom linijom.Intelova tehnologija Viiv stiže u kućna kina 2006. godine
Računala za zabavu utemeljena na Intelovoj tehnologiji Viiv moći će se nabaviti kod proizvođača računalnih sustava diljem svijeta u prvom kvartalu 2006. godine. Bit će ponuđena u raznim oblicima i veličinama kako bi se što bolje uklopila u stilove i veličine životnog prostora korisnika.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.