Intel Ice Lake – deveta generacija na 10nm?

Fotografija članka: Intel Ice Lake – deveta generacija na 10nm?

Iako još nije izašla ni osma generacija Core procesora pod nazivom Coffee Lake, Intel očito naporno radi na razvoju.

Oglas

Coffee Lake procesore očekujemo prvi puta vidjeti u ponedjeljak, nakon pomrčine Sunca u SAD-u. Coffee Lake je nova generacija i nasljednik prošlogodišnjih Kaby Lake čipova. Nakon njih očekujemo Cannonlake čipove koji će biti kompaktnija verzija 8. generacije namijenjena prijenosnim računalima, a doći će na tržište u idućih devet mjeseci.

Prva Coffee Lake arhitektura bazirana je na Coffe Lake-S dizajnu i cilja na mainstream procesore za stolna računala, odnosno Core i3, Core i5, Core i7. Priča se da će po prvi puta u ovoj seriji stići i šesterojezgreni procesori. Krajem ove godine i početkom iduće pojavit će se Coffee Lake-H procesori za gaming laptope i radne stanice te nakon njih Coffee Lake-U za ultraprijenosnike i  Coffee Lake-Y za tablete. Negdje u ovo vrijeme 2018. pojavit će se Coffee Lake-X procesori za najzahtjevnije korisnike i entuzijaste. Svi ovi procesori bazirani su na 14nm proizvodnom procesu.

Nakon njih Intel će dalje smanjiti Coffee Lake arhitekturu na 10-nanometarski proces i takve će procesore nazvati Cannonlake i nastat će kao rezultat Intelovog “Processor Architecture Optimization” modela razvoja, a očekujemo ih također krajem ove ili početkom iduće godine.

Međutim, pojavilo se još jedno “jezero” u priči. Njihova još nenajavljena arhitektura Ice Lake (za 2018.?) pojavila se na listi Intela. Navodno će ova, deveta generacija Intelovih Core procesora biti izrađena na 10nm+ proizvodnom procesu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.