Intel i Micron predstavili 25-nanometarsku NAND tehnologiju

Fotografija članka: Intel i Micron predstavili 25-nanometarsku NAND tehnologiju

Intel i Micron predstavili 25-nanometarsku NAND tehnologiju

NAND fleš memorija u elektroničkim se uređajima koristi za pohranu podataka, koji ostaju spremljeni i nakon isključenja uređaja. 25-nanometarska tehnologija proizvodnje NAND memorije – najmanja poluvodička tehnologija na svijetu – tehnološki je uspjeh koji će omogućiti pohranu više glazbenih, video i drugih podataka na uređajima zabavne elektronike i u računalnim aplikacijama.

U IM Flash Technologies (IMFT), zajedničkoj tvrtki grupe Intel i Micron Technology, pomoću 25-nanometarskog proizvodnog procesa proizvode se NAND uređaji kapaciteta 8 GB. Uređaj je velik samo 167 kvadratnih milimetara, što je otprilike veličina središnjeg otvora na CD disku. No na njega je moguće pohraniti deset puta više podataka nego na standardni CD disk.

Neprestanim istraživanjima i ulaganjima Intel i Micron svakih 18 mjeseci podvostruče gustoću NAND memorije, što omogućuje manje, ekonomičnije i snažnije memorijske proizvode. U tvrtki IMFT 50-nanometarsku tehnologiju proizvodnje uveli su 2006. godine, a 2008. godine prešli su na 34-nanometarsku.

Tržištu su već ponuđeni probni primjerci 25-nanometerskih 8-GB uređaja, a serijska proizvodnja predviđa se za drugo tromjesečje 2010. Uređaj proizvođačima zabavne elektronike nudi najveću memorijsku gustoću na jednoj podlozi, koja je sastavljena od ćelija na više razina (Multi-Level Cell, MLC), svaka kapaciteta od dva bita. U usporedbi s prijašnjim generacijama, na novom se uređaju broj čipova smanjio za približno 50 posto, čime se omogućuje stvaranje manjih, gušćih te ekonomičnijih uređaja. Na primjer, za 256-GB SSD disk odsad su potrebna samo 32 takva uređaja (prije 64), 32-GB pametni telefon treba ih samo četiri, a 16-GB memorijska kartica samo dva.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.