Intel i Arduino LLC će zajednički poticati kreativnost, učenje i izume

Fotografija članka: Intel i Arduino LLC će zajednički poticati kreativnost, učenje i izume

Predstavljeno prvo razvojno okruženje utemeljeno na Intelovoj tehnologiji i kompatibilno s Arduino LLC. Objavljena je  i donacija za tisuću sveučilišta diljem svijeta.

Oglas

Generalni direktor tvrtke Intel Corporation Brian Krzanich predstavio je ugovor o suradnji s tvrtkom Arduino LLC, davateljem vodeće hardverske platforme otvorenog koda u zajednici stvaratelja i obrazovanja. Krzanich je predstavio i okruženje Intel® Galileo, prvi proizvod u novoj liniji razvojnih okruženja kompatibilnih s Arduinom i opremljenih Intelovom arhitekturom.

Arduino LLC razvojni paketi i sučelje za programiranje umjetnicima, dizajnerima i drugim entuzijastičnim majstorima u vlastitoj radinosti – koji često nemaju tehničko obrazovanje – olakšavaju stvaranje interaktivnih predmeta i okruženja.

Na temelju razvojnog okruženja Galileo Intelova i Arduino LLC zajednica tijesno će surađivati na budućim proizvodima koji u tu sve veću zajednicu stvaratelja donose performanse, skalabilnost i nove mogućnosti koje nudi Intelova tehnologija.

U okviru istog nastojanja Krzanich objavio i veliku donaciju u obliku 50.000 razvojnih okruženja Intel® Galileo za tisuću sveučilišta diljem svijeta tijekom sljedećih osamnaest mjeseci.

“Budući da trajno ulažemo u obrazovanje, znamo da učenje kroz praksu potiče zanimanje za znanost, tehnologiju, strojarstvo i matematiku”, izjavio je Krzanich. “I sam sam dugo godina bio stvaratelj, pa osjećam veliku strast prema uzbudljivim mogućnostima tehnologije i svemu što je moguće stvoriti pomoću nje. Radujemo se produktivnoj suradnji s Arduino LLC te mogućnosti da toj zajednici podarimo nevjerojatne Intelove proizvode koji će pomaknuti granice mašte.”

Intel danas surađuje sa sedamnaest sveučilišta na šest kontinenata u nastojanju da osmisli nastavni program utemeljen na novom okruženju Intel Galileo. Cilj tih obrazovnih napora jest staviti snagu Intelove tehnologije na raspolaganje što je moguće većem broju nastavnika i studenata. Intel očekuje da će se tijekom sljedećih mjeseci uključiti još sveučilišta.

“Oduševljeni smo što surađujemo s Intelom te što prvi put u svojim razvojnim okruženjima imamo na raspolaganju performanse koje nudi Intelova tehnologija”, izjavio je Massimo Banzi, utemeljitelj Arduino LLC zajednice. “Radujemo se suradnji te vjerujemo da ćemo zajedničkim radom stvoriti fantastična razvojna sredstva koja će pridonijeti vrlo zanimljivim inovacijama.”

“Ugovor koji su potpisali Intel i rimsko sveučilište Sapienza Intelu će omogućiti pristup vrsnim istraživačkim kapacitetima najvećeg europskog sveučilišta, dok će Intel nama ponuditi mogućnosti koje proizlaze iz namjenske strukture za prijenos znanja stečene suradnjom s tehnološkom industrijom”, izjavio je Stephen Trueman, ravnatelj centra za inovacije na sveučilištu Sapienza.

Intel i Arduino LLC će zajednički poticati kreativnost, učenje i izume

Razvojno okruženje Intel® Galileo: što ćete stvoriti?
Intel Galileo prvo je u liniji razvojnih okruženja kompatibilnih s Arduino LLC i utemeljenih na Intelovoj arhitekturi te je namijenjeno zajednici stvaratelja i obrazovanja. Platformu je jednostavno koristiti, kako novim dizajnerima, tako i onima koji u tom poslu žele prijeći na sljedeću razinu.

Intel Galileo spoj je performansi Intelove tehnologije i jednostavnosti Arduino LLC okruženja za razvoj programske opreme. U razvojnom okruženju koristi se operacijski sustav Linux otvorenog koda i Arduino LLC programske biblioteke, čime se omogućuje skalabilnost i ponovno korištenje postojećeg softvera, što se naziva “skečevima”. Intel Galileo moguće je programirati putem operacijskog sustava Mac OS*, Microsoft Windows* i Linux. Okruženje je strojno i programski kompatibilno i sa svim dodacima za Arduino, tzv. štitovima.

U Intel Galileo ugrađen je Intel® Quark SoC X1000, prvi proizvod iz linije Intel® Quark koja se odlikuje niskom potrošnjom energije i malim jezgrama. Tehnologija Intel® Quark omogućit će širenje Intelove arhitekture u područja koja se brzo razvijaju, od interneta stvari do budućih računalnih uređaja koji se nose na tijelu. Procesor Quark SoC X1000 projektiran je u Irskoj, a riječ je o 32-bitnom procesoru s jednom jezgrom, jednom niti i kompatibilnom s arhitekturom sa skupom instrukcija (ISA) Pentium®, koji se odlikuje radnim taktom od maksimalno 400 MHz.

Intelovo razvojno okruženje pridonosi proširenju inherentnog korištenja i mogućnosti izvan palete dodataka za Arduino LLC, pa je standardno opremljeno većim brojem ulazno-izlaznih sučelja standardnih u računalnoj industriji, uključujući ACPI, PCI Express*, 10/100Mb Ethernet, SD, USB 2.0 i EHCI/OHCI USB, brzi UART, RS-232 serijski priključak, programibilni NOR flash od 8 MB i JTAG priključak za jednostavno otklanjanje programskih pogrešaka. Intel Galileo ujedno spaja prednosti okruženja Arduino IDE s bogatim mogućnostima za razvoj programske opreme i naprednim mogućnostima potpunog, neizmijenjenog programskog paketa Linux* te stvara objedinjenu platformu, podržanu zajedničkim lancem alata otvorenog koda.

Ukupno gledano, razvojno okruženje Intel Galileo izvrstan je alat za brzu izradu prototipa jednostavnih interaktivnih dizajna kao što su displeji s LED osvjetljenjem koji reagiraju na društvene medije ili pak za složenije projekte kao što su automatizacija kućanskih aparata ili izrada robota u prirodnoj veličini kojima se upravlja putem pametnih telefona.

Intel® Galileo bit će dostupan krajem studenog. Da biste saznali gdje je moguće kupiti Intel® Galileo i dodatno se informirali o tom proizvodu, posjetite i .

Intel: obrazovanje i zajednica stvaratelja
Intel podržava stvarateljski pokret jer želi poticati inovacije, bez obzira na to dolazi li do njih u učionici, laboratoriju, radionici ili pak nečijoj garaži ili dnevnom boravku.

Intel je i osnivački pokrovitelj inicijative Maker Education Initiative u suradnji s tvrtkama Maker Media*, Pixar* i Cognizant. Intel ujedno potiče i vlastitu inicijativu Start Making!, kojoj je cilj stvoriti kreativno samopouzdanje i motivaciju u djece radi odabira obrazovanja u znanstveno-tehničkim područjima. Putem tog programa Intel predstavlja praktične obrazovne aktivnosti koje je moguće provoditi kod kuće ili u učionici pomoću lako dostupnih elektroničkih kompleta, programskih alata i svakodnevnih predmeta iz kućanstva.

Tijekom proteklog desetljeća Intel je uložio više od milijardu USD u osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visoko obrazovanje u više od šezdeset zemalja, nastojeći ponuditi alate i resurse potrebne za uvođenje obrazovnih praksi 21. stoljeća u baš svaku učionicu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.