Intel donosi nove mogućnosti za kućna i uredska računala

Racunalo.com foto

Da bi učinkovitije zadovoljile potrebe privatnih korisnika i tvrtki, na platformama se nalaze Intelovi najnoviji procesori, čipseti, komunikacijski poluvodički sklopovi, programske tehnologije te nekoliko inovativno oblikovanih čipova. Intel je za kućna računala razvio tehnologije s novim mogućnostima koje će obogatiti i poboljšati mogućnosti zabave na računalima. To su procesor Intel® Pentium® D s dvije procesorske jezgre ili “mozga” te serija čipseta Intel 945 Express koji podržavaju mogućnosti kao što su prostorni zvuk, video visoke razlučivosti i poboljšane grafičke mogućnosti.
Danas potrošači pomoću svojih računala uživaju u sve većoj ponudi digitalnih sadržaja kao što su glazba, video i fotografije te istovremeno upotrebljavaju više mogućnosti – npr. igraju računalnu igru dok “u pozadini” snimaju televizijski program. Pomoću kućne mreže i osobnog računala s procesorom Intel Pentium D i čipsetom 945 Express ukućani mogu u različitim prostorijama istovremeno slušati glazbu, gledati video ili se igrati.
Novoj kategoriji uredskih računala Intel je namijenio “profesionalnu poslovnu platformu”, koja objedinjuje tehnologije za poboljšanje zaštite, upravljanje i suradnju, te je smjestio u cjenovni razred dostupan najširem krugu kupaca. Platforma je poboljšana novom Intelovom tehnologijom aktivnog upravljanja (AMT – Intel Active Management Technology), koja će IT menadžerima omogućiti nadzor, instalaciju sigurnosnih programskih dodataka (zakrpa) i dijagnosticiranje problema na svim umreženim Intelovim računalima s AMT-om, čak i kad su isključena te imaju problema s tvrdim diskom ili operativnim sustavom.
Intelova profesionalna poslovna platforma temelji se na Intelovom čipsetu 945G Express s mogućnošću dodavanja mrežnog adaptera Intel® PRO/1000 PM te nedavno predstavljenom procesoru Intel Pentium 4 s tehnologijom  Hyper-Threading1 (HT) iz serije 600. Osim te ponude, koja je dio Intelovog programa “Stable Image Plarform”, nekoliko proizvođača računalnih sustava ponudit će i računala za poslovnu namjenu s procesorima s dvije jezgre.
“Nove Intelove platforme za kućnu i poslovnu uporabu označuju novo razdoblje osobnog računalstva, koje se razvija usporedno sa sve većom uporabom računala za rad, komunikaciju, igru i zabavu”, rekao je Robert Crooke, potpredsjednik i glavni menadžer tvrtke Business Client Group, koja je dio grupacije Digital Enterprise Group. “Nove platforme oblikovane su za specifična tržišta te su brojnim mogućnostima prilagođena poslovnim i privatnim korisnicima.”
Prostorni zvuk, poboljšana grafika i televizija na kućnom računalu Računala za digitalni dom zasnovana na Intelovim platformama omogućuju korisnicima da u svome domu dožive ugođaj gledanja filma kao da su u kinu. Intelova tehnologija za visokokvalitetni zvuk podržava zvučnički sustav 7.1 te omogućuje istovremeno slanje različitih audiosignala u više soba ili na više uređaja u kući.
Intelov grafički ubrzivač za prikaz multimedijskih sadržaja GMA-950 može obrađivati 3D grafiku gotovo dva puta brže od prethodnih generacija. Uz to omogućuje vjeran prikaz boja i poboljšanu kvalitetu slike na PC-ju. Podržava brojne zaslone formata 16:9 te najnovije formate za TV visoke razlučivosti, kao što je 1080i. Intelov GMA 950 podržava dodatnu karticu Media Expansion te omogućuje prikaz TV programa na kućnom računalu s mogućnostima kao što su slika-u-slici za istovremeno gledanje dva programa i funkcijama videorekordera: snimanje, gledanje i zaustavljanje TV slike programa koji se upravo prikazuje.Platformama se može dodati tehnologija za pohranu Intel® Matrix Storage, koja osim RAID-a 0 i 1 podržava nove razine RAID 5 i 10, čime učinkovito poboljšava pohranu te čuva nezamjenjive datoteke i osobne digitalne sadržaje na više tvrdih diskova.
Inovacije na područjima sigurnosti, upravljivosti i suradnje namijenjene poslovnim korisnicima Intelova profesionalna poslovna platforma dio je  Intelovog programa Stable Image Platform Program (SIPP), koji je predstavljen prije dvije godine i prema kojemu se strojna oprema i upravljački programi na platformi neće mijenjati najmanje dvanaest mjeseci od dana početka programa. Taj popularni program pogodan je za IT menadžere jer omogućuje smanjenje broja različitih računalnih konfiguracija kojima oni upravljaju te bitno smanjuje složenost i troškove održavanja stolnih računala i rjeđe instaliranje novih aplikacija i sigurnosnih programskih dodataka.
Intelova profesionalna poslovna platforma s tehnologijama kao što su Intel GMA 950, Intelov visokokvalitetni zvuk (Intel High Definition Audio) i tehnologija Hyper-Thereading otvara vrata visokokvalitetnom videu, internetskoj telefoniji (VoIP) te poboljšanoj komunikaciji i suradnji putem Interneta, što pridonosi približavanju kulturološki i zemljopisno udaljenih ljudi.  Intelov grafički ubrzivač GMA 950 oblikovan je tako da podržava sljedeću generaciju Microsoftova operativnog sustava Windows, kodnoga naziva “Longhorn”.
“Microsoft i Intel blisko surađuju kako bi stvorili potpuno novi doživljaj rada na računalima namijenjenima poslovnoj uporabi”, rekao je Will Pole, viši potpredsjednik za Windowse u Microsoftu. “Windows XP na Intelovoj će profesionalnoj poslovnoj platformi omogućiti današnjim poslovnim okruženjima optimalan rad i produktivnost. Tvrtke će nastaviti surađivati na poboljšanju sigurnosti, pouzdanosti i mogućnosti suradnje na operativnom sustavu Windows.”
Obje Intelove nove platforme, za  kućna i poslovna računala, opremljene su dodatnim mogućnostima kao što su dvokanalna memorija DDR2 brzine 667 MHz, koja omogućuje brži rad memorije i potencijalno brži rad računala, tehnologija SpeedStep, koja omogućuje tiši rad sustava i veću uštedu energije, sigurnosna funkcija Execute Disable Bit, koja pri radu s novim operativnim sustavima može smanjiti učinak nekih napada koji rezultiraju prekoračenjem kapaciteta predmemorije (buffer overflow), te tehnologija Extended Memory 64, koja programskoj opremi kojoj je to potrebno omogućuje proširenje memorijskog adresiranja.


Cijene i mogućnost nabave
Među danas predstavljenim Intelovim procesorima nalaze se i procesori s dvije jezgre, procesori Pentium D i novi procesori Pentium 4 iz serije 600. Cijene procesora Intel Pentium D 840, 830 i 820 iznose 530 USD, 316 USD i  241 USD u količinama od 1000 komada. Cijena procesora Intel Pentium 4 s tehnologijom Hyper Threading 670 iznosi 851 USD u količini od 1000 komada. čipseti Intel 945G i 945P Express mogu se u količinama od 1000 komada nabaviti po cijeni od 42 USD odnosno 38 USD.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.