Intel: dizajnu čipova pokretačka su sila inovacije i integracije

Fotografija članka: Intel: dizajnu čipova pokretačka su sila inovacije i integracije

Intel: dizajnu čipova pokretačka su sila inovacije i integracije

Budući procesori Intel® Atom™, Core® i Xeon® te sustavi na čipu (System on Chip, SoC) učinit će računala manjima, pametnijima, bogatijima mogućnostima i jednostavnijima za korištenje. Tako će primjerice, uz brojne druge inovacije koje su u pripremi, Intel u neke svoje buduće čipove prvi put u povijesti integrirati grafiku.

"Tijekom proteklih su četrdeset godina prilike koje omogućuje Mooreov zakon nadmašile puko impresivno povećanje performansi", izjavio je Sean Maloney, izvršni potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Architecture Group. "Sve veći broj tranzistora i procesorskih instrukcija koje dodajemo velikom brzinom omogućili su integraciju sve više i više mogućnosti i značajki u naše procesore. To je u cijeloj informatičkoj industriji potaknulo nevjerojatnu eksploziju inovacija, pri čemu su pravi pobjednici upravo korisnici, igrači i tvrtke koji kupuju ta računala s Intelovim procesorima."

Procesori nove generacije – Westmere i Sandy Bridge
Tijekom svog govora na Intel Developer Forumu Maloney je demonstrirao računalo utemeljeno na procesoru Westmere na kojem je vidljivo izrazito povećanje responsivnosti pri jednostavnim, svakodnevnim radnjama kao što je pregledavanje weba uz mnogo otvorenih prozora.

Nadalje, Westmere je Intelov prvi 32-nm procesor, koji svoje mjesto u povijesti zaslužuje i time što je prvi Intelov procesor na kojem je procesorska kocka izravno integrirana u paket procesora. Uz podršku za tehnologiju Intel® Turbo Boost i Intel® Hyper-Threading, Westmere donosi i nove AES (Advanced Encryption Standard – napredni šifrirni standard) instrukcije koje omogućuju brže šifriranje i dešifriranje. U skladu s planovima za početak proizvodnje u četvrtom tromjesečju, pločice za proizvodnju procesora Westmere već su spremne u tvorničkim halama.

Nakon Westmerea Intelova će se integracija čipova nastaviti 32-nanometarskim procesorima kodnog naziva "Sandy Bridge". Sandy Bridge imat će Intelove grafičke jezgre šeste generacije ugrađene u istu procesorsku kocku ili silicijski temelj kao i procesorska jezgra, a sadržavat će tehnike ubrzavanja namijenjene programskoj opremi za rad s vrijednostima s pomičnim zarezom, videozapisima i drugim podacima za čiju se obradu intenzivno koristi procesor, a kakvi se često nalaze u multimedijskim aplikacijama. Maloney je predstavio sustav utemeljen na procesoru Sandy Bridge u kojem je pokrenuo brojne video i 3D programe, želeći time demonstrirati stanje proizvoda iz daleke budućnosti u njegovim početnim stadijima.

Maloney je demonstrirao ranu verziju silicija utemeljenog na arhitekturi "Larrabee", što je kodni naziv za obitelj budućih suprocesora usredotočenih na grafiku. Potvrdio je i da su najvažniji razvojni inženjeri dobili razvojne sustave.

Prvi se proizvod utemeljen na novoj arhitekturi očekuje sljedeće godine. Larrabee iskorištava programibilnost Intelove arhitekture i osjetno obogaćuje njezine mogućnosti paralelne obrade. Ta fleksibilna programibilnost i mogućnost iskorištavanja dostupnih razvojnih inženjera, programske opreme i dizajnerskih alata programerima nudi slobodu potrebnu za iskorištavanje prednosti potpuno programibilnog renderiranja, a time i jednostavnu implementaciju raznovrsnih 3D grafičkih procesa kao što su rasterizacija, volumetrijsko renderiranje i praćenje zraka.

Ti će procesi korisnicima osobnih računala omogućiti nevjerojatan vizualni doživljaj na računalima utemeljenima na Intelovim procesorima u koja će se ugrađivati taj proizvod. Maloney je zatim u stvarnom vremenu demonstrirao verziju s praćenjem zraka popularne igre "Quake Wars: Enemy Territory" na arhitekturi Larrabee i Intelovu procesoru nove generacije za zaljubljenike u računalne igre, kodnog naziva "Gulftown", koji će biti dio robne marke Core. Iako će silicijske pločice arhitekture Larrabee u početku biti dostupne u zasebnim grafičkim karticama, Larrabee će se u konačnici integrirati u procesor zajedno s drugim tehnologijama.

Maloney je prisutnima pokazao i preliminarnu verziju Intelova inteligentnog poslužiteljskog procesora nove generacije, kodnog naziva Westmere-EP, čime je dokazao Intelovu odlučnost glede opsluživanja poslužiteljskog tržišta visoke klase, oprimjerenu linijama procesora Xeon i Itanium. Maloney je govorio o dosad neviđenom poboljšanju na prijelazu generacija koje će donijeti budući poslužiteljski procesor "Nehalem-EX". Poboljšanja u performansama bit će još veća od onih koje je trenutna serija Intel® Xeon® 5500 ponudila u odnosu na prethodnu generaciju Intelovih čipova.

Intel: dizajnu čipova pokretačka su sila inovacije i integracije

Maloney je opisao konvergenciju računalne obrade, umrežavanja i pohrane u podatkovnim centrima te s prisutnima podijelio Intelovu viziju konvergiranih ulazno-izlaznih temelja podatkovnih centara, čiji razvoj predvode Intelova rješenja za desetgigabitni Ethernet. Intel surađuje s brojnim vodećim informatičkim tvrtkama radi ponude optimiziranih platformi, sustava, tehnologija i rješenja za potrebe "hiperskaliranih" okruženja podatkovnih centara koja donosi trend internetskih usluga i usluga u oblaku.

Maloney je predstavio novi procesor iz serije Intel® Xeon® 3000 s ultraniskom potrošnjom energije, koji se odlikuje snagom toplinskog dizajna od svega 30 W. Da bi dopunio bogatu ponudu gustih i energetski optimiziranih platformi, Intel je prvi put javno demonstrirao "mikroposlužiteljski" referentni sustav s jednim utorom, koji će pridonijeti inovaciji i budućoj standardizaciji na području mikroposlužitelja.

Maloney je opisao i upravo predstavljenu liniju ugrađenih procesora "Jasper Forest", navodeći je kao primjer širenja popularne Intelove mikroarhitekture Nehalem na nova tržišta. Jasper Forest bit će dostupan početkom sljedeće godine, a osmišljen je za namjensku pohranu, komunikaciju te vojne i aeronautičke primjene. Ponudit će novu razinu integracije radi uštede dragocjenog prostora na pločama te smanjenja potrošnje energije u novim, gusto napučenim okruženjima.

Maloney je na kraju najavio i novi alat za upravljanje osobnim računalima pomoću tehnologije Intel® vPro™. Daljinska videokontrola tipkovnice i miša IT osoblju omogućuje istraživanje problema točno onako kako ih vidi korisnik, čime se omogućuje brže postavljanje dijagnoze, smanjuje broj izlazaka osoblja na teren i povećava ušteda troškova.

Intelova tehnologija i proizvodnja – gotovo tri milijarde tranzistora na čipu
U svom je govoru Bob Baker, viši potpredsjednik i generalni direktor odjela Technology and Manufacturing Group, naglasio Intelovo neumorno pridržavanje Mooreova zakona te pogodnosti koje taj zakon donosi korisnicima računala. Iznio je i dodatne pojedinosti o Intelovim postignućima na području 22-nm procesne tehnologije. Intel je prva tvrtka koja je demonstrirala funkcionalan 22-nm SRAM i logičke testne sklopove. SRAM memorija od 364 milijuna bitova sadrži SRAM ćelije površine 0,092 kvadratna mikrona i 2,9 milijardi tranzistora. Riječ je o najmanjim SRAM ćelijama u funkcionalnim sklopovima u povijesti.

22-nm testni čip predstavlja treću generaciju high-k tehnologije s metalnom upravljačkom elektrodom. Ta je tehnologija prvi put predstavljena prije dvije godine u 45-nanometarskoj generaciji. Intel je i dalje jedina tvrtka koja proizvodi proizvode s tom energetski učinkovitom značajkom visokih performansi – dosad je isporučeno više od 200 milijuna 45-nm procesora.

Proizvodni je odjel prvi put razvio jedinstvenu tehnologiju sa svim značajkama za SoC dizajne pomoću Intelove 32-nm tehnologije, čime se CPU proces svjetske klase širi i na nova SoC tržišta. Dizajneri će moći birati između ekstremno visokih performansi uz CPU proces te ekstremno niske potrošnje energije, potrebne da bi SoC produljio trajanje baterije u mobilnim telefonima i drugim uređajima.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.