Intel Core i7 – najbrži procesor na Zemlji!

Fotografija članka: Intel Core i7 – najbrži procesor na Zemlji!

Intel Core i7 - najbrži procesor na Zemlji

Procesor Core i7 ubrzava obradu videosadržaja, imersivne igre te druge popularne internetske i računalne aktivnosti za čak četrdeset posto, a pritom ne povećava potrošnju energije.

Sveukupna računalna industrija dočekala je procesor Intel Core i7 kao tehničko čudo, što potkrepljuje i činjenica da je ostvario novi svjetski rekord (117 bodova) na standardiziranom testu SPECint_base_rate2006, kojim se mjere performanse procesora. To je prvi put da je neki samostalni procesor premašio rezultat od sto bodova.

“Intel je isporučio najbrži procesor na svijetu najzahtjevnijim korisnicima na svijetu – onima koji računala koriste za gledanje i obradu videosadržaja, igranje i glazbu”, izjavio je Patrick Gelsinger, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Digital Enterprise Group. “Kada tom postignuću – Intelovu najvećem napretku u dizajnu čipova – pribrojimo ostale nevjerojatne inovacije, kao što su Intelovi SSD diskovi, možemo slobodno reći da procesor Core i7 iz temelja mijenja sliku računala sutrašnjice.”

Tehnološka web-mjesta donose iznimno pozitivne osvrte na proizvod. Anandtech navodi da “Core i7 nastavlja Intelovu tradiciju vrhunskih performansi”. “Core i7 ostvario je sve što se od njega očekivalo”, kaže PC Perspective. “Nehalem je remek-djelo”, navodi se na web-mjestu Lost Circuits. Tech Report naziva ga “jednim od najmonumentalnijih trenutaka u povijesti računalne industrije”.

Intelova jedinstvena tehnologija Turbo Boost ubrzava performanse usklađujući ih s potrebama i radnim opterećenjima korisnika računala. Putem sofisticirane jedinice za nadzor napajanja ugrađene izravno u procesor i novih tranzistora s naprednom upravljačkom elektrodom utemeljenih na Intelovu vrhunskom proizvodnom procesu za 45-nanometarske high-k tranzistore s metalnom upravljačkom elektrodom, Turbo Boost automatski prilagođava radni takt jedne od četiri pojedinačne procesorske jezgre (ili više njih) pri radu s jednonitnim ili višenitnim aplikacijama te tako poboljšava performanse bez povećanja potrošnje energije. U Core i7 ugrađene su i Intelove tehnologije za uštedu energije kojima se stolnim računalima omogućuje prijelaz u stanja mirovanja koja su dosad podržavala samo Intelova prijenosna računala.

Procesor Core i7 više nego udvostručuje memorijsku propusnost dosadašnjih platformi Intel “Extreme” te tako ubrzava prijenos računalnih bitova i bajtova u procesor i iz njega zahvaljujući tehnologiji Intel® Quickpath. Projektiran uz pomoć Intelove tehnologije Hyper-Threading, procesor omogućuje i istodoban rad više računalnih niti, što zapravo znači da može raditi dvije stvari u isto vrijeme. Zato četverojezgreni procesor Core i7 nudi osmonitne performanse.

Intel Core i7 - najbrži procesor na Zemlji

Procesor Intel Core i7 nudi i nenadmašne performanse za imersivne 3D igre – više od četrdeset posto brže od dosadašnjih Intelovih procesora visokih performansi na testovima fizikalnih odnosa i umjetne inteligencije 3DMark Vantage CPU, popularnim standardiziranim testovima kojima se mjere performanse pri igranju. Extreme Edition koristi osam niti za rad s igrama s naprednom umjetnom inteligencijom i fizikalnim odnosima te se one zbog toga čine iznimno realističnima.

Procesori Intel Core i7 i matične ploče Intel Desktop Board DX58SO Extreme Series utemeljene na čipsetu Intel X58 Express Chipset dostupni su već sada kod više proizvođača računalne opreme na Internetu i u dućanima te kao zapakirana maloprodajna verzija putem internetskih prodajnih kanala.

Novi Intelovi procesori Core i7 i ploče Intel Desktop Board DX58SO Extreme Series utemeljene na čipsetu Intel X58 Express Chipset već su dostupni kod distributera Intelovih proizvoda, tvrtki ASBIS i Elkotech. Računala i konfiguracije utemeljene na novim Intelovim proizvodima možete kupiti u prodavaonicama Autronic Computers, HGSpot, Links i Vemil.

Procesor Core i7 prvi je član mikroarhitektonske linije Intel Nehalem. Planira se izlazak na tržište i poslužiteljske i mobilne verzije tog procesora. Svaki procesor Core i7 odlikuje se 8-MB predmemorijom treće razine i trima kanalima DDR3 1066 memorije te tako jamči najbolje memorijske performanse na području stolnih računala. Iz Intelova procesora najjačih performansi, modela Intel® Core™ i7 Extreme Edition, uklonjena je zaštita od umjetnog povećanja radnog takta, čime se upućenim Intelovim klijentima i hobistima omogućuje dodatno povećanje brzine čipa.

Informacije o proizvodu i cijene:

Procesor

Radni takt

(GHz)

Cijena

QPI brzina (GT/s)

Predmemorija

Podrška za brzinu memorije

TDP

Generacija procesora

Intel® Core™ i7-965 Extreme Edition

3,2

>

999 USD

>

6,4

rowspan=”3″>

8 MB

rowspan=”3″>

DDR3-1066

rowspan=”3″>

130 W

rowspan=”3″>

Nova mikroarhitektura Intel® Core™ (Nehalem), 45 nm

Intel® Core™ i7- 940

>

2,93

>

562 USD

4,8

Intel® Core™ i7- 920

>

2,66

>

284 USD

4,8

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.