Intel Centrino Atom – nova procesorska tehnologija

Fotografija članka: Intel Centrino Atom – nova procesorska tehnologija

Tvrtka Intel Corporation danas je predstavila pet novih procesora Intel® Atom™ i procesorsku tehnologiju Intel Centrino® Atom™ za mobilne internetske uređaje (Mobile Internet Devices, MID) i ugrađena računalna rješenja.
Paket tehnologija sadrži procesor Intel® Atom™ (dosad pod kodnim nazivom "Silverthorne") i jedan čip s integriranom grafikom naziva Intel® System Controller Hub koji omogućuje performanse nalik onima na osobnim računalima, nenadmašnu kvalitetu rada na Internetu te dugo trajanje baterije, a sve to na malim uređajima koji stanu u džep. Proizvođači diljem svijeta planiraju ponuditi MID-ove utemeljene na Intelovoj tehnologiji od ovog ljeta.

MID-ovi su mobilni uređaji u punom smislu te riječi, a nude najbolji rad na Internetu putem uređaja koji stanu u džep. Korisnicima će omogućiti komunikaciju, zabavu, pristup informacijama i postizanje produktivnosti u pokretu, a smatra se da će postati predstavnici nove klase uređaja utemeljenih na Internetu – prijenosnih videoreproduktora, navigacijskih uređaja, objedinjenih tabličnih računala i ostalih proizvoda namijenjenih širokom tržištu.
Dosad pod kodnim nazivom "Menlow", procesorska tehnologija Intel Centrino Atom obuhvaća Intelov prvi procesor Atom (dosad poznat i kao "Silverthorne"). Taj procesor – Intelov najmanji čip potrošnje manje od 3 W i najbrži čip te vrste na svijetu – ima raspon snage toplinskog dizajna od 0,65 do 2,4 W* (u usporedbi s 35 W na današnjem standardnom prijenosnom računalu), prosječan raspon snage od 160 do 220 milivata (mW) i raspon snage u stanju mirovanja od 80 do 100 mW.

Te iznimno niske razine potrošnje energije rezultat su nekoliko vrlo važnih tehnika upravljanja snagom procesora, kao što su tehnologija Intel Deep Power Down Technology (C6), način rada CMOS i napajanje Split I/O. Kada se ta postignuća spoje s Intelovom jedinstvenom, iznova osmišljenom formulom za proizvodnju 45-nm high-k tranzistora s metalnom upravljačkom elektrodom, rezultat su iznimno energetski učinkoviti, mali čipovi koji omogućuju dulje trajanje baterije i elegantniji dizajn kućišta.

"Danas je povijesni dan za Intel i čitavu visokotehnološku industriju jer smo predstavili prvi procesor Intel Atom i uz njega ponudili izvrstan paket tehnologija", izjavio je Anand Chandrasekher, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Ultra Mobility Group. "Pridodajte tomu nevjerojatnu inovaciju koja potječe od naših kolega proizvođača uređaja i dobavljača softvera i bit će vam jasno da smo spremni promijeniti način na koji korisnici upoznaju i koriste svjetsku mrežu – Internet. Ti nadolazeći MID-ovi i neki nevjerojatni dugoročni planovi koje su naši korisnici podijelili s nama dokazat će da mali uređaji mogu ponuditi veliku kvalitetu rada na Internetu.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.