INOVA-MLADI 2012: Algebrinim studentima zlatna i srebrna medalja

Fotografija članka: INOVA-MLADI 2012: Algebrinim studentima zlatna i srebrna medalja

Dva tima studenata Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra osvojila su zlatnu i srebrnu medalju na ovogodišnjem natjecanju mladih inovatora, predstavivši svoja informatička rješenja koja koriste suvremene tehnologije poput web aplikacija smještenih u cloud i geolokacijskih servisa ali sadrže i važnu društvenu komponentu. Nagrade i priznanja dodijeljeni su u sklopu završne svečanosti manifestacije INOVA-MLADI 2012, a još u razvojnoj fazi Grad Osijek je iskazao interes za ovakav servis.

U Zagrebu je početkom svibnja održana dvanaesta izložba inovacija studenata i učenika, s međunarodnim sudjelovanjem, a u petak 18. svibnja najboljim su i najuspješnijim timovima u sklopu završne svečanosti dodijeljena priznanja i nagrade.

INOVA-MLADI 2012 najveća je izložba inovacija mladih u Hrvatskoj koja od 2001. okuplja sva dostignuća mladih zagrebačkih inovatora, uz goste iz cijele Hrvatske te prijatelje iz inozemstva. Na ovogodišnjoj izložbi, koja je bila otvorena 5. svibnja na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, predstavljeno je više od 500 inovacija. Program INOVA-MLADI osmišljen je upravo kako bi se potaknuo daljnji razvoj inovatorstva mladih u Zagrebu organizacijom velike izložbene manifestacije, a provodi se u suradnji Saveza inovatora Zagreba, FSB-a, Saveza udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Među 500 inovacija iza kojih stoje mladi, kreativni inovatori, zlatnu medalju u svojoj kategoriji osvojili su redovni i izvanredni studenti Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra Nikola Ratković, Mario Buntić i Juraj Zajec, za rad napravljen pod mentorstvom dr. sc. Gorana Đambića, voditelja katedre za programsko inženjerstvo. Njihova aplikacija, "Javni servisi građana" (Government Services Locator), korisnicima omogućuje dobivanje pravih informacija o javnim servisima na vrlo jednostavan način.

"Svi smo se susreli s problemima korištenja usluga javne uprave. Pri razvoju aplikacije vodili smo se željom za smanjenjem frustracija građana te približavanjem javne uprave korisnicima zbog kojih ona i postoji", kažu mladi programeri. "Osmislili smo ovaj sustav na način da građanima daje informacije o resursima koje mogu koristiti – garaže, bolnice, sportski objekti, ljekarne…, a istovremeno vlasnicima daje povratnu informaciju o razini usluge i iskustvima korisnika. Dakle, drugi cilj vezan je uz pokušaj pokretanja sveobuhvatne komunikacije u društvu, vezane uz rad i kvalitetu javnih servisa. Građani mogu dati povratnu informaciju koju javni servisi mogu koristiti za poboljšanje svojih usluga te se usmjeriti na bitno. Ovaj dio aplikacije ima i društvenu komponentu u sklopu koje građani i međusobno mogu razmijeniti dodatne informacije o funkcioniranju servisa. Osim osnovnih informacija čuvaju se informacije o vremenu, geografskoj poziciji i geografskoj površini djelovanja servisa", objasnili su Nikola Ratković, Mario Buntić i Juraj Zec kako funkcionira njihova aplikacija.

Njihovi kolege Jurica Marić, Marijan Bekavac i Tomislav Švagelj, također redovni studenti Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, nagrađeni su srebrnom medaljom za aplikaciju „Zeleni grad“. Studenti su izradili potpuno funkcionalnu web aplikaciju koja prikazuje uvid u gradske zelene površine uz mogućnost korisničkih primjedbi i prijedloga u način obrade i održavanja zelenih površina. Aplikacija je osmišljena kako bi građani imali mogućnost utjecaja na gradske zelene površine koje se odnose na sadnju novog drveća, rušenje postojećeg drveća, prijave oštećenja na zelenoj površini i drugih oblika utjecaja koje bi lokalna samouprava željela pružiti građanima.

Obje nagrađene aplikacije zasnovane su na Microsoftovoj platformi Azure, što znači da se izvršavaju "u oblaku" (Cloud) te mogu biti globalno dostupne i primijenjene na svakom tržištu.

"Još jednu godinu zaredom, studenti Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra na izložbi inovacija osvajaju nagrade i priznanja za svoj rad. Ono što je najvažnije jest da su oba rješenja izgrađena korištenjem najsuvremenijih tehnologija, kakve se danas traže u praktičnoj primjeni i razvoju, da se radi o web aplikacijama koje se izvršavaju u cloudu i koje imaju potencijal biti proširene u mobilni spektar. Ovaj kontinuitet uspjeha daje nam razloga za zadovoljstvo, jer dokazuje da su studenti tijekom obrazovanja uspješno ovladali najnaprednijim tehničkim znanjima, ali i da su ih uspjeli ‘pretočiti’ u poslovnu vrijednost što poslodavci poglavito cijene. Iskreno čestitam dobitnicima nagrada i njihovim mentorima na ovogodišnjem uspjehu", rekao je dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo, mr. sc. Mislav Balković.

INOVA-MLADI 2012: Algebrinim studentima zlatna i srebrna medalja

INOVA-MLADI 2012: Algebrinim studentima zlatna i srebrna medalja

INOVA-MLADI 2012: Algebrinim studentima zlatna i srebrna medalja

Foto: Božidar Komarić, Racunalo.com

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.