Information Technology Interfaces ITI 2010

Fotografija članka: Information Technology Interfaces ITI 2010

Pet pozvanih i jedno posebno predavanje, okrugli stol, radionice, biometrijska škola, natjecanje mladih znanstvenika, razmjena ideja s pozvanim predavačima te druženje znanstvenika iz raznih zemalja dio su 32. međunarodne konferencije „Information Technology Interfaces ITI 2010“ koja se i ove godine u organizaciji Sveučilišnoga računskoga centra (Srce), održava u Cavtatu u hotelu „Croatia“ od 21. do 24. lipnja 2010.

Uz posebnu temu vezanu uz jezične tehnologije, značajan dio konferencije čine i tradicionalne teme koje pokrivaju široko područje informacijskih tehnologija, od područja računalnih mreža, preko međudjelovanja čovjeka i računala te primjene tehnologija u obrazovanju do upravljanja znanjem i poslovne primjene računala. Utoliko ITI ostaje konferencija koja okuplja znanstvenike i stručnjake iz različitih područja informacijskih tehnologija, omogućavajući njihove interakcije i razmjene ideja.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i tehničkim ko-sponzorstvom IEEE Region 8, IEEE Croatia Section i IEEE Croatia Computer Chapter.

Potrebno je posebno istaknuti pozvane predavače, kako one iz područja ovogodišnje posebne teme tako i iz drugih područja, ugledne sveučilišne profesore, koji se bave razvojem i primjenom jezičnih tehnologija u pretraživanju podataka, multimediji i računalstvu te primjenom novih IT-tehnologija u području informacijskih znanosti.

Daniel Gianola, profesor statistike na Departments of Animal Sciences and Biostatistics & Medical Informatics, University of Wisconsin-Madison (SAD), stručnjak u području kvantitativne genetike i biometrike, održat će pozvano predavanje „A Two-step Method for Detecting Selection Signatures Using Genetic Markers”.

Michael Goul, predstojnik na Department of Information Systems, W. P. Carey School of Business, Arizona State University (SAD), predstojnik odjela za informacijske sustave i stručnjak u području sustava za potporu odlučivanju, upravljanja znanjem i podacima te analize i dizajna informacijskih sustava, održat će pozvano predavanje pod nazivom „Business Intelligence at the Crossroads: Convergence or Confusion Ahead?”.

Harold Thimbleby, profesor računalstva, Royal Society-Leverhulme Senior Research Fellow i direktor Future Interaction Technology Laboratory, Swansea University (Velika Britanija), stručnjak u području međudjelovanja čovjeka i računala te dizajna korisničkih sučelja, kao i dobitnik nagrade Udruženja američkih izdavača za najbolju knjigu u području računalnih i informacijskih znanosti za 2007. godinu, održat će pozvano predavanje „Interactive Systems Need Safety Locks“.

Michael Witbrock, potpredsjednik za istraživanja Cycorp, Inc. (SAD), stručnjak u području neuralnih mreža, računalne lingvistike te multimedijskoga pretraživanja informacija održat će pozvano predavanje naslova „Acquiring and Using Large Scale Knowledge”.

Peter Wittenburg, voditelj tehničke skupine na Institutu za psiholingvistiku Max Planck (Nizozemska), voditelj tehničkih infrastruktura u projektu CLARIN i stručnjak u području jezičnih tehnologija, održat će pozvano predavanje pod nazivom „Culture Change in Data Management”.

Biometrijsku školu, koja se po petnaesti put održava u sklopu konferencije u suradnji s Hrvatskim biometrijskim društvom, vodit će Daniel Gianola sa Sveučilišta Wisconsin- Madison iz SAD-a. Tema ovogodišnje škole je „Introduction to Bayesian Inference and McMC: A 3-hour Minitour“.

Na konferenciju je pristiglo 150 radova iz 35 zemalja, od toga je 18 radova u kategoriji studentskog rada, a 40 je radova iz Hrvatske.

Posebno predavanje i ove će godine održati dr. sc. Ray J. Paul, profesor emeritus sa Sveučilišta Brunel iz Velike Britanije, ugledni stručnjak u području informacijskih sustava i simulacijskog modeliranja diskretnih događaja.

Okrugli stol pod nazivom "Make Your ‘Wish List’ for the Forthcoming 10 Years" moderirat će dr. sc. Dunja Mladenić s Instituta Jožef Stefan iz Slovenije i prof. dr. sc. Marko Tadić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Panelisti okruglog stola bit će Marko Grobelnik s Instituta Jožef Stefan, Slovenija, Erhard Hinrichs, Tübingen University, Njemačka, Michael Witbrock, Cycorp, Inc., SAD i Peter Wittenburg, Max Planck Institute for Psycholinguistics, Nizozemska.

Radionicu "Text Mining and Link Analysis for Web and Semantic Web" vodit će dr. sc. Dunja Mladenić i Marko Grobelnik s Instituta Jožef Stefan, Slovenija.

Demonstracijsku radionicu iz obrazovne primjene različitih alata Web 2.0 vodit će profesor Goran Bubaš, Igor Balaban i Tihomir Orehovački s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

Konferencija ITI nastavlja već uspostavljenu tradiciju privlačenja interesa mladih znanstvenika-istraživača kroz razne oblike dodatnoga obrazovanja iz ICT-a i srodnih područja (tečajevi, radionice i sl.), uz pogodnosti kao što su značajno umanjeni iznos kotizacije te posebno nagrađivanjem najboljih studentskih radova. Broj prijavljenih studentskih radova na natječaj „ITI Young Scholar Best Paper Award“ svake je godine sve veći.

Službeni jezik konferencije je engleski. Dodatne informacije o konferenciji ITI 2010 potražite na stranici .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.