Information Map i Data Insight: bolje upravljanje nestrukturiranim podacima

Fotografija članka: Information Map i Data Insight: bolje upravljanje nestrukturiranim podacima

Nevjerojatan rast količine podataka s kojom tvrtke danas rukuju i koju pohranjuju na svojoj infrastrukturi u mnogim slučajevima nadmašuje mogućnosti tvrtke da tim podacima na odgovarajući način upravljaju i da ih zaštite.

Oglas

Dosadašnji procesi sigurnosne pohrane i povrata, zaštite, dubinske analize i uvida te općenito upravljanja podacima u tvrtkama često su ručni ili nisu napravljeni imajući u vidu važne informacije. Tvrtkama je stoga teško zaključiti koji podaci uopće postoje, tko je njihov vlasnik, kako se njima upravlja i kako se oni uopće koriste – takva situacija dovodi do raskoraka između informacijskih tehnologija (IT) i potreba poslovanja.

IT odjeli u tvrtkama često se tako suočavaju s potrebom da se smanje rizici, poveća učinkovitost te, naravno, da se smanje troškovi, ali kako ovi odjeli ne dobivaju odgovarajuće informacije o kontekstu pohranjenih podataka, ne mogu dobro obaviti ove zadatke. S druge strane, vlasnici i menadžeri u tvrtkama znaju koja je vrijednost podataka koje imaju ali im, pak, nedostaju odgovarajući alati koji bi im mogli pomoći u donošenju odluka vezanih uz njihovo korištenje i zaštitu.

Veritas Information Map prikazuje nestrukturirane podatke na vizualno atraktivan i sveobuhvatan način te tako pomaže korisnicima da donesu nepristrane odluke koje su temeljene na stvarnim podacima kojima raspolaže njihova tvrtka. Koristeći dinamičku navigaciju u Information Mapu, korisnici mogu identificirati područja poslovanja koja predstavljaju rizik, grupe podataka koje nose veću vrijednost ili pak suvišne podatke od kojih nema koristi, a sve to kako bi u konačnici donijeli odluke kojima se smanjuje rizik da su propustili vidjeti važne podatke. Information Map također značajno doprinosi optimiranju sustava i načina za pohranu podataka u tvrtkama, a cijelo je korisničko sučelje prilagođeno upotrebi na osobnim računalima kao i na tabletima.

Information Map prikazuje podatke na zemljopisnoj karti stvarajući tako dodatnu, geografsku dimenziju, za sve pronađene podatke, te omogućavajući korisnicima da ih filtriraju po lokaciji, poslužitelju na kojemu su pohranjeni, korisniku ili bilo kojoj kombinaciji ovih faktora. Uz korištenje filtera mogu se pronaći podaci koji se više ne koriste, koji su zastarjeli ili više nisu važni za poslovanje.

Prilikom umirovljenja poslužitelja, odnosno prestanka njihove upotrebe u organizaciji ili pak analize korištenja postojeće infrastrukture, lako je pomoću Information Mapa saznati koji se podaci nalaze na starim ili malo korištenim poslužiteljima. Tvrtke također mogu lako pronaći podatke koji nisu ključni za poslovanje, poput MP3 datoteka ili videozapisa, ili pak velike korisničke baze podataka poput Outlookovih PST datoteka te potom mogu odlučiti kako će prema njima postupati, kamo će ih arhivirati i hoće li ih obrisati.

S druge strane, komplementarno rješenje Data Insight pomaže organizacijama da shvate kako se podaci u tvrtki koriste, tko im, kako i kada pristupa. Primjerice, Data Insight zna tko pristupa kojim podacima pohranjenima na poslužiteljima tvrtke, koliko to često čini te koje je još podatke pojedina osoba tijekom toga procesa vidjela. Ovo rješenje pronaći će dijeljene diskove u mreži ili mape koje su previše izložene pristupu pojedinaca te može detektirati sumnjive i povremene pristupe osjetljivim podacima i potom uzbuniti odgovarajuću odgovornu osobu.

Data Insight također će brzo pronaći napuštene podatke, podatke koji se više ne koriste, te povezati pojedine grupe podataka s vlasnicima tih podataka, što je često nužno ukoliko se organizacije, neovisno o svojoj veličini, žele uskladiti sa standardima i pravilima zaštite i čuvanja podataka te uništavanja podataka koji se više ne koriste ili ne smiju zadržavati.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.