Informatička rješenja za maloprodaju očekuje rast usprkos krizi

Racunalo.com foto

Informatička rješenja za maloprodaju očekuje rast usprkos krizi

Tvrtka Aldata Solution objavila je rezultate prvog godišnjeg globalnog istraživanja provedenog među direktorima informatike. Istraživanje je susponzorirao IBM, a njime je utvrđeno da, usprkos teškim gospodarskim uvjetima, više od pola maloprodajnih tvrtki obuhvaćenih istraživanjem (51%) očekuje da će njihov proračun za IT, izražen kao postotak prodaje, ostati isti u sljedećoj godini, dok ih 26 posto smatra da će im se proračun za IT čak i povećati zbog već započetih projekata. Istraživanje je među direktorima informatike u maloprodajnim tvrtkama u SAD-u i Europi u četvrtom tromjesečju 2008. provela tvrtka specijalizirana za istraživanje sektora maloprodaje Martec International.

Istraživanje, koje su među direktorima informatike proveli Aldata i IBM, pokazuje da većina maloprodajnih tvrtki namjerava iskoristiti sredstva uložena u IT za ostvarivanje većih povrata od imovine koju već posjeduju, npr. zaliha i prostora. Planirana ulaganja u IT obuhvaćaju ulaganja u sustave koji pridonose poboljšanju upravljanja zalihama i njihove dostupnosti, povećanju prodaje putem novih kanala te poboljšanju učinkovitosti promidžbe. Istraživanjem je utvrđeno i da je manje vjerojatno da će maloprodajne tvrtke ulagati u područja od kojih se ne dobiva kratkoročan povrat uloženih sredstava.

"Istraživanje je provedeno krajem 2008., kada su maloprodajne tvrtke osjetile punu snagu recesije, te su zbog toga njegovi rezultati još više ohrabrujući", izjavio je Allan Davies, direktor marketinga u Aldati. "Sasvim je očito da direktori informatike ne gube živce te da maloprodajne tvrtke ulaganja u IT još uvijek ne smatraju luksuzom, već načinom smanjenja troškova i poboljšanja poslovnih performansi u relativno kratkom vremenskom razdoblju. To se u potpunosti podudara s našim vlastitim iskustvom iz zadnjih nekoliko tromjesečja. Postoji vrlo malo volje za potpunom zamjenom čitavih sustava, no zato je tu stvarna usredotočenost na implementaciju rješenja u konkretnim područjima, kao što je automatska popuna zaliha, u kojima je pozitivan pomak vidljiv za nekoliko mjeseci, a ne za nekoliko godina."

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.