Imaju li tableti šanse na tržištu?

Fotografija članka: Imaju li tableti šanse na tržištu?

I sami znate trendove – svakog se mjeseca pojavi jedna ili više kompanija koje počinju proizvoditi smartfone. S druge strane tableti se sve slabije prodaju. Postavlja se logično pitanje – zašto?

Oglas

Početkom veljače smo objavili , a brojke nisu nimalo optimistične. Konkretno, prodaja tableta u 2015. godini je pala za desetak posto u odnosu na godinu dana ranije. Različite analitičke kuće se možda razlikuju u tom postotku, no sve se slažu u jednom – pad je siguran.

Jedan od najvećih gubitnika je kompanija koja najviše prodaje tablete, što je logično, zar ne? To je Apple. A drugi je također drugi i u ovoj kategoriji, a to je Samsung. I tu ćemo se ponovo zaustaviti i postaviti pitanje – zašto? Odgovor nije nimalo jednostavan, no dva su osnovna razloga.

Prvi je – tableti nisu neophodni. Da, mobilni uređaj “morate” imati, dok tablet ne morate. Istina, na tabletu se sve bolje vidi, lakše je surfati, gledati filmove, ima puno prednosti. Ali i najveći nedostatak – nije vam neophodan. Uglavnom ga kupuju oni koji ga stvarno trebaju, ili koji imaju klince pa je jeftiniji od laptopa, ili se kupuje kao poklon. No, uređaj koji nije niti pametni telefon s jedne strana, a nema tipkovnicu za nešto ozbiljnije s druge strane jednostavno djeluje kao – tehnološki invalid. Ok, možete mu dodati tipkovnicu, ali to već ima laptop. Možete mu dodati SIM utor, ali to već ima smartfon.

Drugi je razlog pomalo čudan, ali je točan – kada jednom kupite tablet trudit ćete se imati ga što duže. Filozofija smartfona je upravo suprotna – izašao je novi model, moram ga imati! Kada izađe novi tablet, prvo ćete vjerojatno pomisliti – ovaj moj je još uvijek ok, izdržat će još jednu godinu…

Naravno, tu je i ona esencijalna priča o phabletima (velikim smartfonima s ekranima od 5,5 inča na više) a koji su vrlo popularni jer su “nešto između” smartfona i tableta. Ne moramo vam posebno objašnjavati, vjerojatno mnogi od vas koji ovo čitate imate upravo takav uređaj, bar tako kaže statistika :)

Foto:

I na kraju, vratimo se na početak i postavimo ponovo pitanje iz naslova – imaju li tableti šanse na tržištu? Teško. Po nama ne u ovom klasičnom smislu. No, ona pozitivna priča koja se razvija oko tableta su takozvani 2-u-1 uređaji, hibridi s odvojivim ekranom od tipkovnice. To je nešto što smo još davne 2012. godine, u vrijeme kada je brzo rasla prodaja tableta, no već smo tada osjetili kako oni nemaju budućnost.

Ruku na srce, tablet bez tipkovnice ipak je samo – lijepa tehnološka igračka… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.