Ima li granice nabrijavanju hardvera smartphonea?

Fotografija članka: Ima li granice nabrijavanju hardvera smartphonea?

U posljednjih nekoliko godina smo svjedoci eksplozivnog rasta hardverskih specifikacije smartphonea. Pitate li se, ima li granice nabrijavanju hardvera smartphonea, reći ćemo vam da ima. Gdje su granice, pročitajte u nastavku.

Oglas

 

Od 2007, i najranijeg ARM11 400 MHz procesora do danas, je razlika ogromna. Ako pogledate u životni vijek platformi, ARM9 platforma stara je oko 5 godina, Cortex A8 je u mainstream tržištu godinu i pol, dvo jezgreni Cortex A9 godinu dana kao i 4- jezgreni Cortex A9, a na putu su i 8 jezgreni procesori.


Zašto dolazi do takve ekspanzije u posljednje vrijeme? Za razliku od nekada, dok smo koristili računala za aplikacije, igranje igara i određene funkcije, sada želimo to raditi na smartphoneima. Ali to nije sve. Raste interes za gledanjem filmova ili TV programa na mobilnim uređajima. Sukladno tome, ukazala se potreba za velikim ekranima koji mogu pružiti više informacija. Međutim, poboljšane hardverske specifikacije povećale su potrošnju energije. Tako da danas baterije bez obzira na svoje specifikacije, jedva da su dostatne za dan korištenja nekog uređaja, i postaju prva kritična točka i potrošnja energije je postala nepremostiv zid. Kao korisnici, tu nismo razmaženi. Svakodnevno punjenje baterija postalo je nešto što se podrazumijeva.  Ovaj ubrzani razvoj smartphonea pogodovao je korisnicima i proizvođačima uređaja, ali nije cijeloj ICT industriji. Svjedoci smo krize u PC dijelu tržišta. To je druga kritična točka, ali o tome nekom drugom prilikom. Zanemarimo li navedene kritične točke, nastavi li se ekspanzija bržeg, snažnijeg hardvera, ona neće moći ići u nedogled. Sve ima svoje granice. Postoje zakoni fizike i ljudske ergonomije. Već su sada proizvođači procesora morali ograničiti svoje operativne frekvencije zbog zagrijavanja, jer postoji gornja granica temperature tijela uređaja, i u samom smartphoneu, koja se smatra sigurnom da neće izazvati eksploziju ili samozapaljenje. Da ne bi došlo do toga, daljnjim povećanjem snage hardvera, možemo pretpostaviti da bi uskoro mogli imati smartphone s ugrađenim hladnjacima ili će se morati promijeniti materijali za kućišta, koji sami po sebi omogućavaju pasivno hlađenje.  Slažete li se sa nama ili mislite da je samo nebo granica?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.