IDC: snažan pad hrvatskog tržišta pisača i višefunkcijskih uređaja u 2011. godini

Fotografija članka: IDC: snažan pad hrvatskog tržišta pisača i višefunkcijskih uređaja u 2011. godini

U 2011. godini hrvatsko tržište pisača i višefunkcijskih uređaja iskazalo je snažan pad od 24.5% u jedinicama, odnosno 7.5% u vrijednosti.

Oglas

Prema godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics tržište je zabilježilo ukupnu isporuku od 124.264 uređaja vrijednih 33.95 milijuna USD. Mjereno u hrvatskim kunama, vrijednost tržišta ispisnih uređaja pala je za 10.1% u odnosu na 2010. godinu. Financijska kriza bila je glavni uzrok smanjene potrošnje kako domaćinstava, tako i poslovnog sektora. U skladu s recesijskim ekonomskim okruženjem, IDC Adriatics očekuje stagnaciju HCP tržišta u 2012. i rast od 2013. godine nadalje.

“Visoka razina nezaposlenosti i ekonomska neizvjesnost direktno su utjecali na nove narudžbe, posebno u isporukama inkjet uređaja, čiji je segment bio najviše pogođen u 2011. godini. Nelikvidnost, proračunska ograničenja i nedostatak velikih javnih projekata posebno su pogodili tržište laserske tehnologije ispisa”, ističe Nikolina Jurišić, Senior Research Analyst pri uredu IDC Adriaticsa. “Međutim, potrebno je naglasiti da se pad tržišta ispisnih uređaja nastavlja na relativno visoku baznu 2010. godinu.”

U 2011, uređaji bazirani na inkjet tehnologiji opali su 33.8% na 69.118 komada, dok je ukupno lasersko tržište umanjeno za 9.3% na 53.713 jedinica.

Tri vodeća proizvođača na hrvatskom tržištu pisača i višefunkcijskih uređaja u 2011. godini bili su HP, Epson i Canon. Zajedno su odgovorni za više od 79% ukupnih isporuka u prošloj godini. U poretku tri vodećih proizvođača nije bilo značajnih promjena, osim činjenice da je HP povećao svoj udio u oba glavna tržišna pokazatelja, dok su udjeli Epsona i Canona smanjeni.

IDC-ev Izvještaj «Croatia Hardcopy Peripherals Market Competitive Analysis and Vendor Profiles, 2012 (IDC#EH03U)» analizira hrvatsko tržište pisača i višefunkcijskih perifernih uređaja u 2011. godini. Izvještaj ne pokriva POS uređaje ili pisače malog formata te plotere. Studija pruža informacije o veličini tržišta i udjelima pojedinih vendora.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.