IDC: prihod Top 100 IT poduzeća u Adriatic regiji povećan je za 4,2%

Fotografija članka: IDC: prihod Top 100 IT poduzeća u Adriatic regiji povećan je za 4,2%

Najveća kompanija po prihodu bila je regionalni distributer M San Grupa, sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih  262 milijuna eura, a u prvih pet  uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM  i regionalni sistem integrator  S&T. Nalazi su to upravo objavljene studije, koju IDC Adriatics priprema već treću godinu zaredom.

"Nakon oštrog pada zabilježenog u 2009. vodeće kompanije u regije ostvarile su prošle godine blagi rast prihoda"  ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor  IDC Adriatics.  "Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda".

Glavni značajke po tipu poduzeća uključuju:
•    U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona;  informatičkih poduzeća  pružatelja IT usluga i proizvođača softvera  vodeće kompanije su: ComTrade Group, S&T, Asseco SEE, dok je među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjače regionalni  igrači In2 Grupa i GDi Gisdata.
•    Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, a slijedi ga HP. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.
•    Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera i Diss obje sa sjedištem u Ljubljani. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata predvodi Eurotrade iz Rovinja.

"Ovakav pregled daje odgovor na pitanje ‘tko je tko’ u informatičkoj ponudi u Adriatic regiji. Krajnjim korisnicima, voditeljima informatike i nabavi omogućuje  uvid u ulogu i značaj pojedinih igrača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih postignuća s konkurencijom", pojašnjava Žitnik. "Jednostavno, ovo može poslužiti kao vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini".

IDC: prihod Top 100 IT poduzeća u Adriatic regiji povećan je za 4,2%

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.