IDC potvrdio: po prvi puta zabilježen je pad prodaje smartfona!

Fotografija članka: IDC potvrdio: po prvi puta zabilježen je pad prodaje smartfona!

Najveći pad je zabilježen je u takozvanim tradicionalnim tržištima kao što je američko i kinesko, dok je Samsung ostavo vodeći u 2017. godini.

Oglas

Najnovije istraživanje mobilnog tržišta koje je napravila analitička kuća IDC (International Data Corporation) donosi neke možda i zabrinjavajuće podatke. Naime, po prvi puta je zabilježen pad prodaje pametnih telefona na globalnom tržištu.

Istina, brojke su minimalne na godišnjem nivou, no najviše zabrinjava posljednji prošlogodišnji kvartal u kojem je zabilježen ozbiljan pad od čak 6,3%. Možda vam se to i ne čini velikom brojkom, ali s obzirom da je to kvartal u kojem se zbog božićnih blagdana i novogodišnjih praznika i najviše kupuje, tako da je ovaj pad prodaje još više zabrinjavajući.

Najveći pad prodaje zabilježen je na tržištima SAD-a i Kine koja su očito zasićena brojem pametnih telefona. Već smo ranije objavili kako je pad prodaje smartfona u Kini ogroman, oko 30%, dok proizvodnja nije smanjena. U 2018. godini možemo očekivati dva trenda – manji broj novih modela, ali i manje cijene smartfona.

Mini pobjednik iz te cijele priče svakako je Xiaomi. Od prvih pet proizvođača smartfona jedino je Xiaomi u Q4 2017 zabilježio ogroman rast prodaje od ćak 96,9%, dok su Samsung, Apple, Huawei i Oppo u minusu. Na godišnjem nivou svi su zabilježili blagi rast, a najveći je ponovo ubilježio Xiaomi.

U tabeli iznad primijetit ćete još jedan zanimljiv podatak – Apple je u Q4 2017 prodao više pametnih telefona od Samsunga, o čemu smo također ranije pisali. Svi ostali brendovi, a koji čine 39,5% tržišta, također su zabilježili pad prodaje u 2017. godini.

Bit će zanimljivo pratiti prodaju pametnih telefona u 2018. godini, hoće li se negativni trend nastaviti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.