IDC: hrvatsko IT tržište je u 2013. stagniralo, ali ne i padalo

Fotografija članka: IDC: hrvatsko IT tržište je u 2013. stagniralo, ali ne i padalo

Prema najnovijem izvješću koje je napravila analitička kuća IDC Adriatics, hrvatsko IT tržište ne stoji loše – nismo rasli, ali nismo niti padali.

Oglas

Prema analitičkim podacima koje ćete vidjeti u nastavku, IT tržište u hrvatskoj (hardver, softver, usluge) u prošlo je 2013. godini vrijedilo oko 6,17 milijardi kuna, što je rast od neznatnih 0,7%. U analitičkoj kući IDC Adriatics očekuju blagi oporavak IT potrošnje u 2014. godine, kao i rast potrošnje u idućih pet godina po godišnjoj stopi od 7,1%. Prema tim prognozama vrijednost hrvatskog IT tržišta u 2018. godini trebala bi iznositi oko 8,31 milijardu kuna.

“Na hrvatskoj IT sceni u prošloj godini zabilježeno je i nekoliko pozitivnih primjera poput uvođenja fiskalizacije te otvaranje novih data centara. Ulazak Hrvatske u Europsku Uniju u 2013. godini dodatno je potaknulo buđenje startup projekata te kvalitetniju suradnju izvozno orijentiranih ponuđača IT usluga i softverskih aplikacija”, rekla je Ana Papež, Regionalni Direktor IDC Adriaticsa. Nakon 6-godišnjeg pada u 2014. godini se očekuje rast.

IDC: hrvatsko IT tržište je u 2013. stagniralo, ali ne i padalo

U prvom će se redu ostvariti zahvaljujući novim IT projektima, Eu projektima, big data aplikacija, ali i vrtoglavom rasu prodaje mobilnih uređaja, smartfona i tableta, dok serveri bilježe tek blagi rast. Isporuka stolnih i prijenosnih računala je smanjen najviše zahvaljujući prodaji tableta (djelomično i smartfona) koji kod mnogih kućnih korisnika doslovno zamjenjuju računala, zbog svoje funkcionalnosti i višestruko niže cijene. Izraženiji pad vidljiv je na tržištu uređaja za pohranu podataka.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, pakirani softver zauzeo je 16%, a osobna računala zauzela su 15 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

IDC: hrvatsko IT tržište je u 2013. stagniralo, ali ne i padalo

Na domaćem tržištu IT usluga, Combis je zadržao vodeću poziciju, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok je HP bio prvak na cjelokupnom tržištu računala i ispisnih uređaja u 2013. godini.

Ipak, u obzir treba uzeti i još neke parametre, barem što se hardvera tiče. Primjećujemo stalan rast broja prodanih primjeraka hardverskih uređaja, no njihova cijena također vrtoglavo pada, tako da će biti zanimljivo vidjeti financijske rezultate za 2014. godinu, koja se smatra godinom mobilnih uređaja, pogotovo tableta.

Podatke i sami možete analizirati na priloženim slikama.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.