IDC: hrvatsko IT tržište u padu treću godinu zaredom

Fotografija članka: IDC: hrvatsko IT tržište u padu treću godinu zaredom

U 2012. godini, nakon tri uzastopne godine pada, očekuje se rast od 2,3%, odnosno obujam IT potrošnje od 1,05 milijardi dolara. Ovo su osnovni pokazatelji upravo revidirane projekcije rasta IT tržišta analitičke kuće IDC Adriatics (prethodna prognoza objavljena je u travnju ove godine). Nova projekcija temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim dionicima domaće IT scene.
 
"Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog gospodarskog rasta u zemlji i pogoršanja gospodarske okoline u okruženju  te nedavni parlamentarni izbori  dodatno su pogodili IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dolje, a za 2012. značajno umanjena", ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics-a. "No, i pri tom treba naglasiti da se i ta prognoza temelji na pretpostavkama da neće doći do dramatičnih kretanja vezanih uz sposobnost servisiranja vanjskog duga i javne potrošnje u zemlji kao ni ozbiljnih lomova u svjetskoj ekonomiji. U suprotnom svako prognoziranje ionako gubi smisao"

Prema prognozi, u 2011. sve sastavnice hrvatskog IT tržišta, hardver, softver i IT usluge zabilježile su pad. Jedini segmenti tržišta koji su, unutar toga, rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja.  Potrošnja na hardver i dalje  zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ga isporuke IT usluga i softvera.  

"Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje se u 2012. godini bit će odraz izvjesnog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja  te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji. Naravno, mnogo toga ovisit će o stavu o novim tehnologijama i odgovarajućim ulaganjima nove administracije".

IDC: hrvatsko IT tržište u padu treću godinu zaredom

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.