IDC Adriatics: hrvatsko IT tržište u 2012. godine i dalje u padu, u dolarima smo pali za 8,6%

Fotografija članka: IDC Adriatics: hrvatsko IT tržište u 2012. godine i dalje u padu, u dolarima smo pali za 8,6%

Na današnjem godišnjem neformalnom druženju djelatnika IDC Adriatics i novinara saznali smo i kako smo “disali” po pitanju IT tehnologije u 2012. godini. Nije sjajno, tržište je palo za 8,6%.

Oglas

Ako računamo u kunama, vrijednost tržišta je stagniralo i praktički je na nuli. Ipak, ona prava IT “valuta” se na globalnom tržištu računa u dolarima, pa ćemo je uzeti kao relevantnu (niti euro nije po nama relevantan). U dolarima, vrijednost hrvatskog IT tržišta iznosi 1.05 milijardi dolara, što je pad od 8,6% u odnosu na 2011. godinu.

Kada govorimo o IT tržištu, tri su osnovne kategorije – hardver, softver i IT usluge. U IDC-u očekuju kako bi tijekom 2013. godine jedino tržište hardvera u Hrvatskoj trebalo rasti (oko 2%), dok bi softver trebao pasti za otprilike 1,8%, a i usluge očekuje pad za otprilike 2,2%. Na prvi pogled neobično zvuči činjenica kako će hardver rasti, no ako uzmete u obzir vrtoglavi rast prodaje tableta i smartphonea u svijetu, zahvaljujući vrlo agresivnim marketinškim kampanjama dio toga se reflektira i u Hrvatskoj, tako da je ova brojka realna i na neki način očekivana.

Zanimljivo je kako u IDC-u očekuju oporavak IT tržišta u 2014. godini, djelomično i ulaskom Hrvatske u EU, a očekuju se i nova ulaganja i investicije u IT. Ništa veliko, ali će ih biti najvjerojatnije u okviru nekih drugih projekata, rekao je Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa. IDC Adriatics očekuje daljnju stagnaciju IT potrošnje u 2013. U srednjem roku očekuje se da će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6.1% te ostvariti vrijednost od 1.45 milijardi USD u 2017. godini.

Saznali smo i kako bi globalno IT tržište u 2013. godini trebalo rasti za 5,7%. Naime, kada općenito globalno tržište raste 2,5%, IT tržište raste 2-3 puta brže, oko 6%, što je u skladu s predviđanjima ekonomskih analitičara.

U globalnoj smo krizi već pet godina, isto toliko zaostajemo i za globalnim trendovima. Naime, očekuje se kako će IT tržište ove godine u svijetu rasti oko 6%, najviše zahvaljujući prodaji mobilnih uređaja – smartphonea i tableta. To je priča koju vam tumačimo već mjesecima, a i dobili smo službenu potvrdu od predstavnika IDC Adriaticsa. Više je razloga zašto zaostajemo, kaže Žitnik, najviše zbog pada GDP-a od 2%, izostanku ozbiljnijih investicija, i na kraju – padu zaposlenosti.

Većina tehnoloških kategorija je opala u 2012. godini osim pakiranog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti u hrvatskim kunama, ali i pad u američkim dolarima. U segmentu hardvera rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, dok su blago opale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala te ispisnih uređaja. Snažniji pad zabilježen je na tržištu uređaja za pohranu podataka i x86 poslužitelja. Pozitivni pomaci vidljivi su kroz činjenicu da je u 2012. izvoz IT usluga porastao za 22 posto, na 440 milijuna kuna.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, osobna računala zauzela su 18 posto a pakirani softver 16 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

“Postepeno usvajanje treće razvojne platforme (cloud, big data, društvene mreže i mobilne aplikacije), uvođenje fiskalizacije, investicije u podatkovne centre i optičke mreže, skoro pristupanje Europskoj Uniji, zamah E-poslovanja i jačanje start-up scene svakako su najvažniji faktori buđenja IT potrošnje u Hrvatskoj u srednjoročnom periodu,” tvrdi Žitnik. “Međutim, daljnje slabljenje potražnje i konjunkture u zemlji, krajnja ograničenost IT budžeta poslovnih subjekata, skromni državni IT izdaci i dodatno snižavanje kreditnog rejtinga usporiti će značajniji oporavak domaćeg IT tržišta.”

Kako ne bi sve bilo crno u Hrvatskoj, još jednom ponavljamo ovaj statistički podatak za svaku pohvalu – izvoz IT usluga (u koji između ostalog spada i proizvodnja softvera po narudžbi) u 2012. godini bilježi rast od 22%, a njegovaje ukupna vrijednost oko 440 milijuna kuna. Softveraši, pametne naše glave – samo naprijed!

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.