IDC Adriatic: hrvatsko ERP tržište raslo 15,9% u 2013. godini

Fotografija članka: IDC Adriatic: hrvatsko ERP tržište raslo 15,9% u 2013. godini

Hrvatsko tržište ERP aplikacija iskazalo je snažan rast od 15,9 posto u 2013. godini te ostvarilo vrijednost od 245,86 milijuna kuna.

Oglas

Izraženo u američkim dolarima, potrošnja na kupnju licenci i pripadajućeg redovnog održavanja iznosila je 43,02 milijuna USD.

„Prošlu godinu hrvatsko ERP tržište obilježila su dva značajna događaja. Microsoft je nakon sedam godina skinuo s trona do sada nedodirljivi SAP i zasjeo na vodeću poziciju. Impresivan rast ukupnog tržišta u 2013. godini također je vezan uz značajan skok Microsofta zahvaljujući prihodima od novih licenci, ostvarenim kroz 7-8 velikih projekata koji su završeni u protekloj godini, a u suradnji s tvrtkama Adacta i IN2“, napominje Ivan Juras, analitičar IDC Adriaticsa za tržišta softvera i IT usluga.

“U 2014. godini ne očekuju se bitnija odstupanja vrijednosti tržišta u odnosu na proteklu godinu. Cloud model isporuka poput Software as a Service (SaaS) iskazao je rast u protekloj godini te će u budućnosti svakako predstavljati jedan od temeljnih poslovnih strategija vodećih globalnih i lokalnih ERP ponuđača“, ističe Juras.

Microsoft je zauzeo vodeću poziciju na hrvatskom ERP tržištu u 2013. godini. SAP se nalazi na drugom mjestu, a slijede domaće tvrtke IN2, Login i Enel.  Ukupan prihod od licenci i redovnog održavanja Top 5 vodećih proizvođača predstavlja više od pola vrijednosti ukupne ERP potrošnje u prošloj godini. Većina domaćih ponuđača zabilježila je rast prihoda u odnosu na 2012. godinu.

Upravljanje korporativnim resursima (ERM) ostalo je najpopularnije područje ERP-a u 2013., s oko 63 posto tržišnog udjela. Upravljanje lancem nabave (SCM) zauzelo je drugo mjesto s približno 14 posto tržišta, dok se operacijski i proizvodni moduli (OMA) nalaze na trećem mjestu s udjelom nešto većim od 9 posto.

Sektor maloprodaje ostao je vodeći potrošač na ERP licence i održavanje prema tržišnim vertikalama u prošloj godini, s udjelom od 23 posto. Veleprodaja je zauzela drugu poziciju s udjelom od 9 posto. Procesna proizvodnja na trećem mjestu sudjelovala je s nešto manje od 8 posto na domaćem tržištu aplikacija.

Završeno istraživanje hrvatskog ERP tržišta uključuje detaljne kvalitativne informacije, analize i prognoze u formatu pivot tablice i pripadajuće PPT prezentacije o tržišnim trendovima i budućim kretanjima tržišta.

IDC Adriatic: hrvatsko ERP tržište raslo 15,9% u 2013. godini

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.