IBM z14 mainframe računala – podaci koje ne mogu čitati, ne mogu niti zloupotrijebiti

Fotografija članka: IBM z14 mainframe računala – podaci koje ne mogu čitati, ne mogu niti zloupotrijebiti

Novo mainframe računalo i najmoćniji sustav za transakcije na svijetu dolazi iz IBM-a, a enkriptira sve podatke, cijelo vrijeme i na bilo kojem razmjeru.

Oglas

Očekuje se porast udara cyberkriminala na svjetsku ekonomiju i to do 8 bilijuna dolara u 2022. IBM sada radi na najznačajnijoj prenamjenu mainframe računala u zadnjih 10 godina te usvajaju Linux i open-source softver.

Napredne kriptografske sposobnosti proširuju preko bilo kakvih podataka, mreža, vanjskih uređaja i čitavih aplikacija bez ikakvih promjena i utjecaja na poslovne sporazume o razini usluge. IBM Z omogućava organizacijama da rade prožimajuću enkripciju podataka iz cijele aplikacije, cloud servisa ili baza podataka jednim klikom za razliku od dosadašnjih tehnologija enkripcije gdje su se odjednom šifrirali samo manji skupovi podataka.  Ovaj cloud sustav nudi 18 puta bolje performanse u odnosu na slične x86 sustave za samo 5% cijene.

Druga bitna značajka su enkripcijski ključevi koji se mijenjaju na svaki pokušaj provale. Sam IBM Z može zaštiti milijune ključeva (kao i proces pristupa, generiranja i recikliranja istih), a “protuprovalni” hardver ih čini nevažećima na svaki znak upada te ih obnavlja kad se vrati sigurnost.

Iako IBM igra važnu ulogu u online trgovini (njegov transakcijski engine obrađuje 87 posto plaćanja kreditnim karticama u svijetu), mnoge će tvrtke vjerojatno morati nadograditi prije nego što vidite tu korist. Svaka masovna migracija vjerojatno će trajati godinama, ako se to uopće dogodi. I posljednje, IBM-ovo rješenje ne sprječava hakere da preuzimaju podatke – samo ih sprečava čitanje tih podataka. Postoji šansa, premda tanka, da će većina određenih počinitelja pronaći način za dešifriranje sadržaja nakon što ga dobiju.

Ipak, ova je tehnologija veliki korak naprijed jer ako pretpostavimo da su vaši osjetljivi podaci uvijek šifrirani, nećete se morati toliko brinuti da će kradljivci pri svakoj provali u sustav krenuti u šoping s vašom kreditnom karticom. Ovakav bi pristup mogao obeshrabriti lopove, ako znaju da neće pogoditi jackpot ako probiju osiguranje firme.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.