IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative “Pametniji planet”, 4/5 dio

Fotografija članka: IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative “Pametniji planet”, 4/5 dio

IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative

U sklopu IBM-ovog događanja Dinamična infrastruktura održanog u Hotelu The Regent Esplanade, predstavljena je IBM-ova inicijativa stvaranja pametnijeg planeta „Smarter Planet” te temelji infrastrukture za 21. stoljeće.

Pametna mreža – Pametnije režije
Električne mreže diljem svijeta danas se vrlo malo koriste inteligencijom te svake godine gube toliko energije da bi njome mogle napajati Indiju, Njemačku i Kanadu. Današnje električne mreže sagrađene su u doba kada je energija bila jeftina, a zagađenje okoliša nije bilo problem. Kao re-zultat neučinkovitosti tog sustava, današnja svjetska proizvodnja i distribucija električne energije pati od velikih gubitaka.

IBM pomaže proizvođačima i distributerima električne energije u unošenju digitalne inteligencije u njihove mreže. Te pametne mreže koriste se senzorima, brojilima, digitalnim kontrolama i analitič-kim alatima kako bi automatizirale, nadgledale i nadzirale dvosmjerni energetski tijek od elektrane do utičnice. Elektrana može optimizirati performanse mreže, preduhitriti njen pad, brže se oporavi-ti nakon rušenja sustava, omogućiti svojim korisnicima upravljanje potrošnjom energije sve do razine svakog pojedinog aparata. Projekti pametnih električnih mreža korisnicima već štede oko deset posto troškova na računima za struju i smanjuju opterećenje mreže u trenucima najveće potrošnje za 15 posto.

Sredozemna otočna nacija Malta postat će prva država u svijetu koja će sagraditi pametnu mrežu. Nacionalni dobavljači struje i vode – Enemalta Corporation i Water Services Corporation odabrale su IBM kao partnera koji će im pomoći oblikovati pametnu električnu i vodovodnu mrežu preko cijele Malte, tijekom slijedećih pet godina.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.