IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative “Pametniji planet”, 1/5 dio

Fotografija članka: IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative “Pametniji planet”, 1/5 dio

IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative

U sklopu IBM-ovog događanja Dinamična infrastruktura održanog u Hotelu The Regent Esplanade, predstavljena je IBM-ova inicijativa stvaranja pametnijeg planeta „Smarter Planet” te temelji infrastrukture za 21. stoljeće.

Iz konferencije jasno su se mogle razaznati smjernice prema kojim će se kretati razvoj budućih datacentara, mreža i općenito IT sektora. Najčešća riječ koja se u posljednje vrijeme čuje u IT-u je "ušteda", odnosno smanjenje troškova. Porazna je činjenica kako se 70-80% sredstava u IT sektoru troši za tzv. hladno održavanje sustava, a tek 15-20% u razvoj i stvaranje novih dodanih vrijednosti. Kako zahtjevi rastu, raste i trošak održavanja.

Krešo Perica, glavni direktor IBM-a Hrvatska, predstavio je dio pametnih rješenja i usluga pomoću kojih tvrtke i pojedinci mogu održati korak s novim izazovima današnjice te načine na koje IBM pomaže u stvaranju pametnijeg planeta. Niz novih usluga i proizvoda koji će pomoći kompanijama u izgradnji nove i dinamičnije infrastrukture, predstavio je Hrvoje Supić, voditelj usluga „Server, Storage and Data" u regiji CEEMEA (Srednja i istočna Europa, Srednji istok i Afrika).

IBM-ovi predstavnici su objasnili kako su datacentri, tzv. cloud computing, ekološko usmjerenje i dinamička infrastruktura smjer u kojem razmišlja kompanija. Kada govorimo o "cloud computingu", tada govorimo o nečemu što u sebi sadrži virtualizaciju (odvajanje fizičkih od logičkih poslova u korist ovih drugih), energetsku efikasnost, standardizaciju i automatizaciju, što u konačnici donosi ono što svi žele, a to je manje troškove, ali istovremeno i manje zagađenje planeta Zemlje.

„Popis problema koje treba riješiti dobro je poznat: od krize financijskih tržišta, klimatskih promjena do geopolitike energije i opasnosti u distribuciji hrane”, naglasio je glavni direktor IBM-a Hrvatska Krešo Perica i dodao kako istraživanja pokazuju da se u svijetu gubi od 40 do 70 posto energije jer električne mreže nisu dovoljno učinkovite. Neučinkoviti sustavi nabave stvaraju oko 40 milijardi dolara gubitaka ili više od 3 posto ukupnog godišnjeg prometa. Petina ljudi u svijetu nema pristup pitkoj vodi, dok troškovi zdravstvenih usluga nekontrolirano rastu i tako ugrožavaju i korisnike i institucije.

IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative

Glavni direktor IBM-a Hrvatska tijekom konferencije za medije naveo je i nekoliko primjera „Pametnijeg planeta” u okviru IBM-ove inicijative “Smarter Planet” koju je kompanija već implementirala u svijetu.

Ovo je prvi od članaka koje ćemo objaviti vezano uz IBM-ovu dinamičnu strukturu u okviru inicijative "Pametniji planet". Sutra slijedi drugi dio…

IBM predstavio dinamičnu infrastrukturu u sklopu inicijative

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.